Buitenunit warmtepomp, op plat dak?

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik weet niet of dit onderwerp hier hoort of bij de dakconstructies, maar voorlopig even hier:

De handigste plek voor de buitenunit van mijn warmtepomp is een plat dak (ivm aanleggen leidingwerk). Dit dak gaat nog gebouwd worden. Het betreft een aanbouw van 9 bij 3,60 meter. Het is de bedoeling dat in de breedte de overspanning gemaakt wordt met vuren balken. Hier komt osb-plaat op en dan bovenop 18 cm PIR (of in ieder geval het dikste dat ik kan krijgen). Dan de dakbedekking.
Is het ivm eventuele resonantie (en geluid dat kan doorklinken in de leefruimte onder het dak) handig om dit te doen? Ik kan dit absoluut niet inschatten. En welke voorzieningen kan ik in de bouw of bij het plaatsen van de buitenunit treffen om dit tot een minimum te beperken? En welke plek op het dak zou het beste zijn?

Bij voorbaat dank!
 

ADDave

  • #2
Dit is inderdaad vaker een probleem bij buitenunits.

Mijn ervaring is om de unit op flink zware tegels te zetten met daartussen kwaliteit trillingsdempers, dan komt het vaak wel goed.

Vergeet ook niet om even een tegeldragermatje onder de hoeken van de tegels te leggen i.v.m. beschadigen dakbedekking.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dank je @ADDave. De installateur gaf ook nog aan dat ik de constructie moest fotograferen voordat de isolatie en dakbedekking er op komen zodat hij weet hoe die in elkaar zit. Het zou beter zijn de unit precies op een balk te zetten (of liefst op 2) dan tussen 2 balken ivm geluid.
 

ADDave

  • #4
Hoeveelheid maakt in principe niet uit het gaat om het gewicht.
Ik zou 2 balken pakken en haaks op de unit plaatsen. Heeft niks met geluid te maken maar meer met de stevigheid. Zou vervelend zijn als hij omwaait tijdens een storm.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zou het nog wat uitmaken of ik hem in een hoek van het dak plaats, dus dicht bij 2 haaks op elkaar staande muren of in het midden van het dak en dus ver van de muren? Er is voldoende stevigheid, gaat om resonantie en geluid.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb geen oplossing wat ik wel zie is om te huilen. Je bouwt voor 300.000 en nog heel veel meer. Waar laten ze die zooi. Wie bepaald die plek. Die zooi wordt op de gekste plekken rond het huis gezet. Zelfs voor de voordeur.
Idem geen plek voorzien voor de bakken groen grijs en weet ik veel.
Kost het zoveel geld meer omdat in de plannen op te nemen.

Kan zo´n unit omwaaien. Moet deze aan de balklaag worden bevestigd?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mee eens @Wgb. Aan de gevel of voor het huis zie ik helemaal niet zitten, heb nog een optie om hem in een hoek van de achtertuin uit het zicht te zetten, maar mag niet verder dan 6 meter uit de gevel ivm de leidingen en ik moet er bestrating die in cement ligt voor opbreken. In hoek op plat dak was met de leidingen eenvoudigste en is vanaf de grond nagenoeg niet zichtbaar. Constructie dak ga ik met aannemer nog overleggen want alles kan nu nog.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Omwaaien moet zo'n unit door de dakbedekking worden bevestigd.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik kijk nu op internet in de installatiehandleiding van Vaillant en daar wordt aangeraden dit helemaal niet te doen; alleen plaatsen op plat dak dat een betonconstructie is en windscherm plaatsen indien nodig (staat er in het Duits, geen idee of dit ook Duitse installatienormen zijn). Vreemd dat 2 erkende installateurs me toch hebben aangeraden dit te doen. Wellicht toch andere plaats kiezen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
vaak meegemaakt dat een unit op een plat dak toch resonantie gaat geven en dat mensen dit lage bromgeluid erg vervelend vinden, ik zou adviseren om de unit op de grond te zetten
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Edwinnn schreef:
Vreemd dat 2 erkende installateurs me toch hebben aangeraden dit te doen. Wellicht toch andere plaats kiezen.
Dat bedoel ik. Ze willen het niet weten en jij moet niet zeuren gewoon voor de voordeur. Zo houd de installateur het meeste over met die klus.
Te hopen dat ze met je mee willen denken en wel een beetje moeite willen doen.
Ja sorry hoor ik wordt te oud voor de hedendaagse mentaliteit.
 
  • Like
Waarderingen: DaKo en Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dank jullie. Ik ga denk ik toch voor een plaats op de grond. Graaf en breekwerk doe ik zelf wel, dus dat is dan geen argument voor installateur om het anders te doen.
 

DSR9500

  • #13
Je zal maar een een dakdekker nodig hebben voor vernieuwing of lekkage,
Wat voor kosten komen er dan nog bij als het spul op het dak staat.

Wat kost het onderhoud (jaarlijks schoonmaken van de ventilator) extra als zo'n ding boven staat ?
Staat ie beneden dan kun je er zelf met de kwast/bokkepoot zo bij.

Allemaal dingen om ook rekening mee te houden
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Goede aanvullende info. Heb je ook nog een mooi plekje of een aanvullende ruimte op de grond, rondom een woning? Mijn gevoel, ik zou dat ding uit het weer en wind halen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #15
Bereikbaarheid ivm onderhoud is goed te doen. Het wordt wel een ander verhaal i.d.d. als er ooit een probleem is met het dak, goede aanvulling dus.
Het plan nu: Ik ga de installateur vragen vanuit de opstelruimte van de binnenunit diagonaal naar buiten te boren tot onder de grond (dan heb ik geen lelijke leidingen buiten). Ik breek dan zelf een deel van de bestrating weg (granietklinkers in schelpverband dat in cement is gelegd, dat wordt wel nog een bewerkelijk klusje) en ik leg onder de grond een dikke pvc buis waar de leidingen door kunnen worden getrokken naar de plek waar ik de buitenunit wil hebben (heb geen zin om alles weer op te breken als er iets aan onderhoud moet gebeuren ooit), ik zet hem mooi uit het zicht en in beschutting van de tuinmuur. In alle opzichten de beste oplossing denk ik. Kan eventueel nog een afdakje boven als dat wenselijk is, heb geen idee eigenlijk.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
En dan knetter gek worden van de resonantie versterking door de tuinmuur, zo'n ding moet je eigenlijk niet insluiten dat geeft extra geluidsoverlast.
Hoe vrijer ze staan hoe minder geluid je in het algemeen hoort.
Let ook op de juiste hoogte zodat in de winter ook het water weg kan en ijsvorming geen problemen geeft voor de machine.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
Komt wel goed, tuin is groot genoeg en het is niet in de buurt van een deel van het huis dat echt een verblijfsfunctie heeft (installatie komt in geschakeld bijgebouw, daar buiten komt dan buitenunit). Ik stort een mooie betonplaat waar hij op kan staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu