Buitenmuurtje te slap gemetseld; oplossing?

GroenGras

  • #1
Beste klussers

In mijn tuin heb ik een stenen vierkante bak gebouwd van ca 5 meter bij 80 cm bij 80 cm (LxBxH) Zie foto.

Zonder enige ervaring ben ik hier overhaast en ondoordacht aan begonnen.

De gebruikte steentjes zijn koppelstones van 10 bij 10 bij 5cm, die uit eigen tuin kwamen. Ik heb ze allemaal zorgvuldig schoongepoetst alvorens te verwerken. De meeste zijn een klein beetje vochtig verwerkt, met temperaturen rond 5 graden.
Ik ben als volgt te werk gegaan:

-Eerst een fundering gelegd(waterpas) van oude opsluitbanden. Deze steken aan alle kanten van het muurtje ongeveer 5cm door.

-Vervolgens de eerste zes rijen stenen verlijmd met varifix steenlijm. Alleen de onder- en bovenvoegen verlijmd, niet de zijvoegen. Steentjes strak tegen elkaar aangelegd. Deze eerste lagen zijn volgens mij goed en solide verlijmd.

-Toen was de lijm op en moeilijk verkrijgbaar in de buurt, dus ben ik (onder tijdsdruk) over gegaan op metselspecie. Dit is echter veel dikker en hecht veel minder aan de koppelstones. Ook hier heb ik slechts de onder- en bovenkant gemetseld, niet de zijvoegen.

-Om het geheel wat steviger te maken, heb ik de binnenkant afgesmeerd met metselspecie wat ik over had. (zie foto)

Als ik de bovenste rij stenen maar even aantik of tegenaan stoot, dan komt deze direct los. Ik heb de bak gister gevuld met grond tot de rand. Maar ik ben bang dat het muurtje op termijn niet gaat houden (bijv. met vorst?)

Ik heb ontzettend veel uren gestoken in dit muurtje en vind het erg mooi en geschikt in mijn tuin.

Is er voor mij een (liefst eenvoudige, zonder muurtje af te breken) manier om dit gammele muurtje blijvende stevigheid te geven? Afsmeren? Misschien iets met lijm? specie? hout? planten?

Alvast hartelijk dank voor jullie meedenken


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op zich geeft grond weinig zijdelingse krachten. Natuurlijk niet te hard aanstampen. En ook moet er niet teveel water in blijven staan. Ook de keuze van planten zal vast van belang zijn (geen bamboe).

Je kan als afdekking op de bovenkant bv. betonbandjes verlijmen. Dat geeft ook wat extra stevigheid en gewicht.
 

Tiho

  • #3
En staat je huis op palen? Als de grond zakt en alleen de liggende voegen zitten 'vast', breekt de muur volgens mij ook zo in stukken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ondanks je inzet ziet het geheel er niet erg strak en goed opgebouwd uit. Ik zie stootvoegen recht boven elkaar, doorzakkende lagen en niet evenwijdig aan elkaar lopende zijden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Voordat de specie helemaal is uitgehard, duurt wel een week of 1,5 nu met deze buiten temperaturen, met s'nacht soms nog wat vorst.

Achja en dat het muurtje niet mooi strak is, doet er verders niet toe. :wink:

Ik denk dat het expres niet helemaal strak is gemetseld, om het wat nostalgie mee te geven.
En ook niet iedereen is een perfecte metselaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu