Bovenburen laten slapen

Juudje72

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben net een huis gekocht. Door de vorige bewoners is er wat bijgekocht en flink uitgebouwd. Daardoor bezitten wij nu ook de kelder van onze achterburen. Van die kelder willen wij een soort media-ruimte maken. Om ervoor te zorgen dat onze bovenburen nog wel kunnen slapen (hun slaapkamer ligt boven een deel van de kelder), wil ik de houten vloer/plafond die ertussen zit isoleren.

Ik wilde mijn vriend verrassen met een pasklare oplossing en ben gaan zoeken op dit forum. Inmiddels heb ik al veel gelezen over geluidsisolatie, maar dit heeft voor mij (vrouw én blond) alleen maar meer vragen opgeroepen.

Onder de vloer zit een verlaagd plafond van gipsplaten. Nu heb ik op dit forum geleerd dat er verschil bestaat tussen contact en lucht isolatie. Maar als ik de bovenburen hoor lopen, praten (niet verstaanbaar) en hoesten, betekent dat dan dat ze mij ook kunnen horen als ik geluid maak in de kelder? En als dat zo is, wat kan ik daar dan het beste tegen doen?

Om het oude karakter van de kelder weer terug te krijgen wil ik die weghalen en een balkenplafond met daarop vloerdelen aanbrengen. (Nou ja... Ik... Mijn vriend is gelukkig erg handig...) Maar zal er dan nog wat tussen moeten om de bovenburen geen geluidsoverlast te bezorgen? En wat zou dat dan moeten zijn?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen om met een 'verstandige' oplossing te komen. (Mijn ideeën zijn niet altijd even praktisch...)

Groetjes,
Judith.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aangezien die vloer woningscheidend is
Is het aanpassen ervan eigenlijk vergunningsplichtig.
En de kwaliteit zeker niet vrijblijvend.

Het plafond moet ook een uur brandwerend worden uitgevoerd.
in verband met branddoorslag.

Het lijkt me raadzaam e.a met een bouwkundige ter plaatsen te bespreken
 

Roman

  • #3
Ik sluit me aan bij het advies van Boertje in eerste instantie.

Daarnaast geldt dat geluid 3dimensionaal is en geen voorkeur van richting heeft. Dus van binnen-naar-buiten is ook van buiten-naar-binnen. Als je de buren hoort praten geldt dat ook andersom.

Massa, vanuit de eigenwoning, is in dit geval de oplossing.
Het verwijderen van het huidige, verlaagd, plafond is een goede oplossing. Op die manier heb je vrijspel om de boel goed in te richten.
Extra massa plaatsen tussen de draagbalken, afkitten etc. Het verhaal is waarschijnlijk bekend (heb het meerdere malen beschreven).

Daarna kan eventueel een nieuw verlaagd plafond worden aangebracht, de holle ruimte met wol vullen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu