Buitenmuur vies/verkalkt

Jeroenmhr

 • #1
Beste leden,

Ik heb vorig jaar een garage gebouwd. Ik heb alles zelf gedaan op het metselen van de buitenmuur na. Het metselwerk is heel netjes gedaan maar ik heb het zelf een beetje verpest.

Ik heb de sandwich panelen van mijn dak op maat gezaagd en zo op mijn dak gelegd.(zonder het stof/zaagsel er af te halen). Met de regen is dus het poeder van de PIR isolatie over de muur heen gelopen. Dit heeft gezorgd voor gele vlekken op de muur.

de stenen zijn erg poreus met een hoge zuigklasse en ze hebben het dus echt goed opgezogen. Het zit erg vast.

Ik heb gister geprobeerd met Huchem gevelreiniger mijn muur schoon te maken maar dit heeft het alleen maar erger gemaakt. De gevelreiniger heeft er voor gezorgd dat er super veel kalk uit de stenen is gekomen en dat zit nu dus ook op het oppervlak van de stenen.

ik heb gewoon de instructies van de verpakking van de gevelreiniger gebruikt. Ingespoten, 15min laten intrekken en dan met de hogedruk spuit afspuiten en goed nagespoeld met veel water.

ik weet me nu geen raad meer met de muur en ik baal hier erg van! Als iemand tips heeft hoor ik het graag..

alvast bedankt!

groetjes,

jeroen

F6AA0B6B-FE1C-4643-898B-F3F88AC3BF59.jpeg FB55A5B8-B391-428C-B448-D88E757E7069.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Toevallig ook een foto van dichterbij?
  Dit ook gedaan: Voor gebruik een resistentie test doen op een minder goed zichtbare plaats om te bepalen of dit product gebruikt kan worden op het te reinigen oppervlak
   

  Jeroenmhr

  • #3
  Hoi Rola,

  bedankt voor je snelle reactie. Ja ik heb het eerst geprobeerd, er leken geen slechte reacties op te treden. je ziet het pas als de muur helemaal opdroogt..

  dat alle kalk nu ineens uit de muur komt zou ook kunnen komen doordat deze muur normaal nooit nat word en nu ineens wel denk ik. Deze muur zit op het zuiden en ik heb een brede goot.

  B6374943-DD4C-4C0C-8875-C7C4CA35035C.jpeg 9FDBE123-E615-4186-98CD-E69C1273C693.jpeg 40A68C8A-8EB3-4522-91D6-242085BFA30D.jpeg
   

  ABCDE

  • #4
  Heb je ook niet veel kalk in je water? Regenwater zit geen kalk in. Kraanwater, afhankelijk van waar je woont... een heleboel.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Bevat de steen mangaan?
   

  Jeroenmhr

  • #6
  Bedankt voor de reacties weer. Ik denk niet dat er in mijn water veel kalk zit, tijdens en na het metselen vorige zomer heb ik elke dag een flinke tijd met de tuinslang de net gemetselde muren nat gespoten om te snel drogen van de specie tegen te gaan, toen was er niks aan de hand m.b.t kalk plekken..

  Of er mangaan in de stenen zit durf ik niet zo snel te zeggen. Ik heb even op de website zijn rijswaard gekeken en dat staat er niet bij. Ik zal daarvoor morgen even contact met ze op nemen. Ik denk het haast wel want bij gerelateerde stenen hebben ze ook een steen die iets lichter is en die heet ook mangaan. Dit is de antraciet variant.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Mangaanstenen mocht je vroeger maar met bepaalde producten schoonmaken, dit ivm uitbloei. Heb je nog een paar losse stenen over? Dan kan je een testje doen, of het aan de steen ligt.
   

  Jeroenmhr

  • #8
  Rola,

  ik heb nog stenen liggen. Hoe zou je me aanraden om dit te testen? En weet je ook hoe je stenen met mangaan dan wel schoon kan maken?

  bedankt!
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Dat is te lang geleden, helaas.
  Testen op dezelfde als je de gevel hebt schoongemaakt. Slaat de steen dan wit uit, dan komt het uit de steen, anders uit de voeg.
   

  Jeroenmhr

  • #10
  Rola, je bericht over het mangaan in de steen had me in ieder geval op het goede spoor gebracht. Je mag een steen met mangaan dus nooit met zoutzuur schoonmaken, dan krijg je het resultaat zoals bij mij.

  ik heb nu een product van Bnl, dat is vrij van zoutzuur. Ik heb het vandaag getest met redelijk goed resultaat. Ik vind alleen dat het de voegen toch wel erg aantast. Er lijkt een klein randje te onstaan tussen de steen en de voeg. Zie foto’s.

  dit is alleen aan het oppervlak als het goed is want ik spuit de muur eerst goed nat voordat ik het product aan breng. De steen is dan al verzadigd en zo blijft het product goed op het oppervlak van de steen.

  wat vinden jullie van de voegen? Zal ik het doen of niet..?
  De foto’svan de muur zijn gemaakt na het opdrogen van de muur.

  AFB37B1C-8790-4C7E-945C-80A7C2BB62A6.jpeg CB04AB50-562B-42F7-9FEA-6DAF3EC21DD1.jpeg 78EDEF0A-B3C0-493A-AF03-8A655D82DBC3.jpeg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
  Het schoonmaakmiddel is bijtend, dat zie je altijd terug.
  Is het schoonmaakmiddel kant en klaar, of moet dit gemengd worden met water?
  Dan zou je het meer kunnen verdunnen, kwestie van uitproberen.
  Mooi dat je de witte vlekken eraf krijgt.
   

  Jeroenmhr

  • #12
  Bedankt voor de reactie weer:)

  het is klaar voor gebruik. Verdunnen hoeft dus niet. Ik zorg gewoon dat de muur goed nat is voor ik begin. Dan is het op het oppervlak gewoon puur en naarmate het in de steen komt verdunt het.

  mij zal vanavond even een fototje sturen van het resultaat
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu