Buitenmuur overschilderen.

Toek

  • #1
De buitenmuur van het huis moet ook overgeschilderd worden. De muren zijn gepleisterd en creme witgeschilderd met ( ik neem aan) latexverf voor buitenmuren.
De verf zit overal nog goed vast en ook het pleisterwerk lijkt in goede doen.
Volstaat het dan om met een hogedrukspuit alles schoon te spuiten en daarna over te schilderen, of is dit te doldriest en ook niet afdoende voor ontvetting? Misschien kan ik beter alles afspuiten met een tuinslang en daarna ontvetten alvorens te schilderen? Wat is gebruikelijk en wat is wijsheid?

mvg,

Toek
 

Fiesiekus

  • #2
Reinigen met de HD spuit. Eventueel loszittende voegen komen hiermee ook voor de dag.

Breng daarna een hydrofoberingsmiddel aan (dit is een waterdampdoorlatend, vochtindringend werend fixeermiddel). Voordeel van dit product is dat het ook op enigszins vochtige steenachtige ondergronden aangebracht kan worden. Werk daarna af met 2 lagen dispersiemuurverf voor buiten van een goede kwaliteit. Hierin bestaan de soorten: extreem mat, zijdeglans of hi-gloss, danwel structuurverf.
 

Toek

  • #3
U zet me wel weer aan het werk zeg. fixeermiddel aanbrengen en dan nog 2 keer schilderen :( En ik hoopte dat ik maar 1 keer hoefde te schilderen en dat voorstrijkmiddel niet nodig was.
De verf die er nu op zit lijkt nog in prima conditie (Het is meer dat ik een andere kleur wil)... zijn er dan dwingende redenen om met fixeermiddel aan de slag te gaan? (Is dat niet meer iets wat men doet als er op zuigende ondergronden gaat worden geschilderd?

Verder nog: Kan het geen kwaad dat er dan niet specifiek ontvet wordt? Bij schilderwerk op hout is het dodelijk als je dat niet doet toch? Werkt dat anders met muurverf?

mvg,

Toek
 

Fiesiekus

  • #4
De keuze is aan jou, natuurlijk. In ieder geval zou ik niet bezuinigen op grondig ontvetten met Heilige Marcus.

Als de ondergrond verder oké is: 1, evt. 2 lagen.

Wat denk jij, Kees de S.?
 

EGeen

  • #5
Ontvetten lijkt me niet nodig, tenzij er aparte dingen buiten hebben afgespeeld met frituren oid. Wanneer u deze laag goed reinigt met de hogedruk en de ondergrond niet afgeeft wanneer deze met een natte doek wordt geschrobt is het niet nodig een fixeer te gebruiken (het kan enkel nooit kwaad)

Verder wel het liefst 2 lagen aanbrengen. Dit ten behoeve van de duurzaamheid. Een aanvulling op de reactie van Dhr Fiesiekus: Er zijn ook andere glasgraden aanwezig in de latexverven voor buiten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Ondergrondbehandeling steenachtige ondergronden.

Vanaf de toenmalige LTS opleiding schilderen tot aan de Meesteropleiding kwam dit gegeven steeds weer terug:

Verf hecht alleen op een schone, VETVRIJE ondergrond. Voordat de nieuwe verflaag kan worden aangebracht moeten VET, stof en vuil worden verwijderd.

Laten we dit gegeven dus altijd toepassen.

Vuilaanslag bevindt zich op iedere ondergrond buiten. Deze vervuiling kan op 3 manieren worden verwijderd:

Nat, droog of thermisch.

Het reinigen van buitenmuren met de hogedrukspuit ( nat ) verdient de voorkeur. Maar water alleen heeft geen vet- aanslag oplossend effect. Toevoeging van een biologisch reinigingsmiddel wel.

In de praktijk borstelen we dit met de hand op, en spuiten het met de HD spuit af.

Vertoond de ondergrond geen gebreken zoals bladders, vocht- of roestige plekken en poedert de ondergrond niet af ( plakbandproef ), dan kunt u NA het reinigen en drogen direct de ondergrond behandelen met een dispersie latex gechikt voor buiten ( dit is dus vrijwel altijd een ademende schrobvaste muurverf ).

Hoe hoger de glansgraad van de gekozen muurverf, des te beter is deze te reinigen en minder vuilaantrekkend dan matte varianten.
 

Toek

  • #7
Prima,

Eerst breng ik dus met een borstel een ontvettend middel aan op de muur waarna ik met een HD spuit de muur afspuit. De muur nakijken op bladders, poederen, roest en vochtplekken en mocht het nodig zijn behandelen met een fixeermiddel. Daarna in 2 lagen schilderen met een dispersie latex gechikt voor buiten met een zo hoog mogelijke glanslaag.

zeer bedankt voor de adviezen. Ik weet wat me te doen staat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Indien na het reinigen de ondergrond niet poedert behoeft u niet te fixeren!

Spaart weer een arbeidsgang uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu