Buitenmuur losse voegen vervangen

Ijsselg

  • #1
Een aantal voegen in onze gevel zijn kapot. Ik heb een doosje grijze voegspecie gekocht, maar die blijkt veel te licht zijn op een proefstukje. Hoe verander ik die kleur zodat het past bij wat er nu in de gevel zit? Kan ik het ergens mee donkerder maken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb dat gedaan mbv. acrylverf (voor hobbyschilderijen), zoals het in tubes te koop is bij dhz zaken en huishoudelijke artikelenzaken.

Je koopt dan een hele (relatief goedkope) doos met allemaal tubetjes in allerlei kleuren. Niet de verf direct bij de specie doen, maar toevoegen aan het water waarmee je de specie aanmengt. Eerst goed roeren zodat het water een kleurtje krijgt.

Je hebt maar heel weinig nodig, vooral met zwart. Ik heb het ook gebruikt om specie ietsje geel/bruinig te maken, tbv vullen van gaatjes in baksteen. En omdat je maar zo weinig gebruikt zal het de samenstelling van de specie niet of nauwelijks aantasten.

Alternatief is eerst voegen met de normale specie en dan opkleuren met verdunde acrylverf. Het is verbazingwekkend hoe goed dat houdt. Nadeel van die methode is dat als je met dat spul op een steen of een goede voeg komt, die ook donkerder wordt en dat krijg je niet meer weg. Beter dus door de specie mengen. :wink:

Er bestaan ook speciale mengsels tbv. specie, maar daar ben ik als amateur niet zo goed mee bekend.
 

Ijsselg

  • #3
Bedankt. Een simpel idee. Ik ga ermee aan de slag.
 

Ijsselg

  • #4
Is het een goed idee te kleuren met koolstof? Zwart poeder dat ik zelf maak van houtskool of weber briketten? Het werkt in ieder geval perfect (proefstukje op kleur gemaakt). Maar is het ook blijvend? Iemand ervaring?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Koolstof lost als zodanig vaak in water op. Zal afhankelijk zijn van de samenstelling: dergelijk materiaal is niet alleen koolstof, er zit nog e.e.a. aan ander spul doorheen, waaronder evt. vettige bestanddelen. Je loopt kans dat de voegen aan het oppervlak na verloop van tijd verbleken.

Ervaring heb ik er niet mee, geen idee of er een bindend effect is tussen de koolstof en de bestanddelen in de specie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een doosje voegspecie is waarschijnlijk voor de badkamer tegels.
breng dit doosje terug en haal een zak voegmortel van 25 kg (is waarschijnlijk goedkopper als een doosje.)

Meestal kleur je voegen niet.
maar zit het verschil in het gebruikte zand en of cement.

Er bestaat wel kleurstof maar het is bijna niet mogelijk de bestaande kleur exact te bereiken.
 

Ijsselg

  • #7
Nee hoor het is echt bedoeld voor buitenwerk. Dat spul zit in mindere hoeveelheden ook in doosjes. Ik heb nu grijs. Ik koop een pakje antraciet erbij en ga mengen.

De test met slijpsel van houtskool wordt volgens mij nu al lichter. En anders wordt het proberen met de eerdere tip van Kees.

Allemaal bedankt voor de reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu