Buitenmuur/gevelisolatie: wat zijn de opties?

In de woning waar ik woon heb ik alle 'voor de hand liggende' isolatieopties al wel gedaan: spouwmuurisolatie, HR++, vloer- en dakisolatie. "nice to haves" zijn vloerverwarming en een WTW-ventilatie (na alles kierdicht te hebben gemaakt). Gasverbruik schommelt nu rond de 1500m3 (wat op zich niet verkeerd is voor een vrijstaande woning), maar daarmee is een wamtepomp voorlopig wel uit beeld. Een optie om het energieverbruik flink te verminderen is het aanbrengen van gevelisolatie, en voor oudere woningen (zoals de mijne, uit 1959) is dat eigenlijk de enige resterende optie die nog flink zoden aan de dijk zet)

Nu heb je daar verschillende systemen voor: 'kant en klaar', met kunststof isolatieblokken met profiel waar je steenstrips op kunt lijmen, of zelfs kant-en-klare blokken met steenstrips en al, maar ook 'minder kant en klaar' waarbij je met een polymeer/lijmdispersie/kunsthars de isolatieplaten geschikt maakt om gestuct te worden. Heeft iemand ervaring met dit soort systemen (of met gevelisolatie in z'n algemeenheid).
De vragen die ik daarbij ook heb is: wat is het betaalbaarste, wat ziet er redelijk netjes uit, en wat is evt. nog zelf te doen of zit je bij ieder systeem vast aan een bedrijf die het komt doen omdat je anders gedoe krijgt met garantie etc.

Daarnaast ook een paar praktische vragen:
-hoe ga je bij gevelisolatie / bij de verschillende systemen om met bestaande ramen (met onder/bovendorpels/waterkeringen). Dat lijkt me best wel een gedoe om goed te krijgen.
Ik zie eigenlijk nergens hoe daar mee gedeald wordt.


-Hetzelfde voor alles wat nu op de buitenmuur zit aan buitenkranen, electrapunten en triviale dingen als een deurbel. Hoe krijg je dat goed?
 
Heb je een blowerdoortest uit laten voeren? Dat is vaak de grootste (en goedkoopste) winst. Daarna is de ventilatie en het glas het grootste verlies. Ook HR++ isoleert slecht.

Buitengevelisolatie zou ik nooit zelf doen. Precies in verband met garantie. Het komt vooral bij de aansluitingen wel nauw. Er moet ook eerst onderzocht worden of het bij alle aansluitingen (kozijnen, dak, enz) wel goed gaat.

Buitenkraan, electra enz kunnen verlengd worden.
 
Wel prettig dat er na zolang toch nog een reactie komt ;-)

Blowerdoortest heb ik hier nog niet laten doen; deels omdat ik wel een goed vermoeden heb waar de grootste lekkage momenteel zit (voordeur; zou eigenlijk vervangen moeten worden; tocht bij de deurpost en oud dubbel glas etc). Staat wel op het lijstje, maar ik ga al wel aan zien komen dat ik het niet ga redden met kierdichting en WTW-ventilatie. Ik heb ook geen spectaculair hoger gasverbruik op winderige dagen.

Wel een serieus ding is dat als 't een tijdje goed regent, er in de kruipruimte water vanuit de spouw naar binnen druipt (en dat gaat dan echt met een flinke straal.). Ik vermoed dat er ergens in de muur, onder de grond een of meerdere scheuren/muuropeningen oid zit. In ieder geval betekent dat dat het effect van dat beetje spouwmuurisolatie (6 cm, glaswolvlokken) ook teniet wordt gedaan. Wat er daarvoor zou moeten gebeuren om dat op te lossen is de buitenmuur kant voor kant afgraven tot funderingsniveau (schatting: 60-80cm onder peil, ook als ik vanuit de kruipruimte kijk) en aan de buitenkant waterdicht maken met EPDM oid; EPDM ook om te voorkomen dat mocht er nog eens een scheur oid in de muren komen dat niet meteen de hele waterdichtheid teniet gedaan wordt. Woning is gebouwd op kleigrond, en zou als het goed is wel netjes gefundeerd moeten zijn (desondanks is er door langsrijdend zwaar verkeer na 50 jaar wel wat scheurschade, maar niet overdreven).

Anyhow: buitengevelisolatie zou ook een aardig stuk de grond inmoeten. Andere optie die me geadviseerd is is "fundering verbreden indien mogelijk, buitenmuur afbreken, fatsoenlijke isolatie naar keuze aanbrengen en buitenmuur opnieuw opbouwen op de verbreedde fundering (met een veel grotere spouw, 16 cm oid ), maar dat gaat me wel "ietsje" te ver :D.

>Buitengevelisolatie zou ik nooit zelf doen. Precies in verband met garantie.

Dat hele garantie-verhaal overtuigt mij totaal niet; beunen gaan gewoon failliet of zijn met de noorderzon vertrokken; 'normale' bedrijven zijn er ook niet al te happig van om dingen te fixen (gaat allemaal van de winst af). Daarnaast is mijn ervaring dat je wel zelf de regie moet houden en verdomd goed beslagen ten ijs moet komen, juist ook om te voorkomen dat je jezelf later allerlei kosten op de hals haalt omdat het achteraf toch ondeskundig ("met de kennis van toen") blijkt te zijn uitgevoerd. Daarom dus ook dit topic.

Het is ook niet dat ik dit vandaag of morgen wil doen (en sowieso twijfel ik hier nog over); ik wil eerst weten wat er allemaal aan opties is (en daarnaast verwacht ik ook nog wel het eea aan ontwikkelingen in de bouwsector zelf, want d'r zijn best wel een flink aantal woningen waar het de keuze is tussen "sloop, buitenisolatie of bidden dat de electraprijzen voor consumenten naar nul gaan en de netbeheerders geen probleem hebben om bij iedereen 3x75A aan te leggen". )
 
Laatst bewerkt:
De betere garantie voor een buitengevelisolatiesysteem komt van een grote leverancier die het werk van de aannemer ter plekke controleert. Daar hebben ze het echt onder controle. Een foutje is zo gemaakt als onervarene. Ik zie de gevels vaak gemaakt worden en weet redelijk waar ik het op moet controleren, maar toch zou ik het zelf niet zelf uitvoeren. Maar bij je eigen woning is het risico beperkt. Probeer zo'n controlerapport op te snorren en je hebt meteen een aantal punten waar je op moet letten bij uitvoering. Zorg wel eerst dat je goed genoeg kan stucen voordat je start.

Een nieuwe buitenspouwblad eromheen metselen zou ik nooit doen, is erg duur en bewerkelijk voor een regenjas. Je kan ook een houten gevel tegen de isolatie aan zetten, dat is al beter zelf uit te voeren.

Maar zo te lezen heb je nog wel wat andere zaken die een hogere prioriteit hebben :wink:

Water in de kruipruimte is geen probleem. Hoef je niets aan te doen, behalve te zorgen dat de begane grondvloer luchtdicht is (dat is sowieso nodig). Maaiveld verder laten afwateren van het gebouw af. Buitenkant alleen waterdicht maken als er daadwerkelijk problemen zijn (die je daarmee op kan lossen en zonder dat er andere problemen ontstaan).
 
D'r staat geen water in de kruipruimte; d'r staat water in de spouwmuur (en als dat teveel is loopt dat de kruipruimte in). Ik heb geen idee hoeveel water d'r in de spouwmuur staat/kan staan maar het lijkt me dat de onderkant van die glasvlokken kletsnat is en dat dat redelijk killing is voor welke Rd dat materiaal ook denkt te claimen.

Nieuw buitenspouwblad was ik ook niet zo'n voorstander van; niet alleen vanwege de kosten en de vraag of het (funderings)technisch allemaal wel kan, ik zie wel dat daar ook best nog wel wat risico aan zit.
 
Dat gaat normaal gesproken alleen om het gedeelte isolatie onder vloerniveau, dat doet niet veel voor de isolatie.

Kijk de afwatering van het maaiveld na (en de regenpijpen), grote kans dat dit het veroorzaakt.
 
6 cm is op zich nou ook weer niet heel slecht. Extra maatregelen gaan betrekkelijk lange terugverdientijden hebben. Maar goed het lijkt me zo te horen ook een principiele wens.
Ik lees de optie voorzetwandenisolatie binnen niet. Dat kan ook, heb je geen gedoe met bouwvergunningen en bestemmingsplannen ( paar cm buiten bouwvlak/rooilijn kan gedoe zijn in NL. In Vlaanderen is het vrijgesteld).

Binnen kan je makkelijk zelf, kan er weinig misgaan en je kan gefaseerd werken. Je hoeft dan ook minder muur mee te verwarmen.
Ik heb zelfs ergens wel eens enorme effecten gezien van slechts 2 cm piepschuim en een gipsplaat, allerlei koubruggen waren weg, en het kon bij kozijnen enzo nog makkelijk.
Maar als je wat grondiger zou gaan met PIR ofzo kan je enorme isolaties maken met 5 a 10 cm
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
196
Binnenmuren, wanden en plafonds
Martin T
Reacties
16
Weergaven
507
Binnenmuren, wanden en plafonds
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu