Buitenleiding onder de grond 20cm diep

Ath

 • #1
Hallo iedereen,
Ik heb een waterleiding die vanuit mijn huis, 20 cm diep uit de fundering komt. Nu wil ik hem verder trekken naar mijn schuur (ca 6m verderop) nu vraag ik mij af of ik de leiding naar 60cm kan trekken om te zorgen dat het vorstvrij is? Zal dat een probleem veroorzaken met water dat blijft zitten, of is dat geen probleem als ik de kraan in de tuin open laat en het bij de hoofdkraan afsluit? Over het algemeen vriest het niet meer zo hard s winters dus een andere optie is om het gewoon op 20cm diep te laten.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  “Over het algemeen vriest het niet meer zo” is geen verstandige onderbouwing om niet vorstvrij aan te leggen.

  De leiding binnenshuis afsluiten geeft evenmin beveiliging tegen bevriezen van de leiding, want die staat vol met water als er op het laagste punt geen aftap mogelijkheid is.

  Ik zou u adviseren een waterleiding van tyleen in de tuin te gebruiken. Deze kan niet kapot vriezen. Maar veel beter is om de leiding leeg te maken. Is er geen aftap mogelijkheid op het laatste punt mogelijk, dan kunt u de leiding leegblazen met een compressor. De kraan open in de schuur en bij de aftakking binnenshuis (die u maakt met een kogelstopkraan en aftapplug aan de goede kant van de afsluiter) de aftapplug gebruiken om de leiding door te blazen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Tyleen vriest net zo goed kapot als deze vol water staat.
  Ervoor zorgen dat je de leiding kan aftappen op het laagste punt, of de leiding leegblazen voordat het gaat vriezen.
   

  Jackd

  • #4
  De één zegt dat Tyleen kapot vriest, een ander zegt weer dat ie in de winter dagelijks met een brander tyleen stond te ontdooien op de boerderij.

  Wat ook kan is een kleine kraanput in de schuur.
  Van je huis naar de schuur op afschot en dan een kraan op het laagste punt in die put.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Tyleen bevriest wel maar vriest niet kapot.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Dan lag hier zeker een slecht stuk tyleen, de laatste keer dat het hier goed gevroren heeft, vroor de slang / leiding kapot.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Ik heb het ook wel eens meegemaakt maar dan zat er een beschadiging in de buis, vooral een kras in de lengterichting door langs een steen te trekken b.v.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu