Buitenlamp aansluiten, stroomdraad probleem

Havikfd

 • #1
Beste mensen,

Ik wil een staande buitenlamp (met sensor) op sokkel aansluiten. Ik heb het volgende probleem:

Vanuit de stenen pilaar waar de lamp op moet, komen 3 kleuren draad naar buiten: blauw, bruin en zwart.

In de lamp zit een kroonsteen met daarop 3 draden: zwart, blauw en geel/groen.

Nu weet ik dat geel/ groen een aardedraad is. Maar welke draden afkomstig uit de pilaar sluit ik aan op welke kleuren van de lamp? Ik heb het idee dat de bestaande draden uit de pilaar geen aardedraad bevat?

Bedrankt voor de input alvast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #2
Zit er een stalen mantel om de kabel uit de sokkel? Normaal gesproken sluit je hier de aarde op aan. Als de kabel is ingegraven is dit voorschrift.
 

Havikfd

 • #3
Bedoel je de sokkel van de lamp? Of de stenen muur (pilaar)? Vanuit de stenen pilaar komen 2 bruine, 2 blauwe en 2 zwarte draden. Ze zaten paarsgewijs in een kroonsteen (ik denk dat deze verlengd worden naar de tweede pilaar die verder op staat).
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #4
Nogmaals, als de kabel is ingegraven moet de aarde aangesloten worden op de stalen buitenmantel van de kabel uit de pilaar.
 

Havikfd

 • #5
Helaas, er is geen stalen mantel te bekennen... dus geen aarde draad vrees ik. Welke van de drie draden die uit de pilaar komen sluit ik aan op de lamp? Bruin en blauw? Zo ja, die ik dan de zwarte in een aparte kroonsteen?
 

Kaajee

 • #6
Ik zou toch eens proberen re achterhalen/kijken wat voor kabel er onder die stenen pilaar/sokkel/voet gebruikt is.
Als daar niet, zoals de richtlijnen voorschrijven, een grondkabel met stalen buitenmatel gebruikt is, waarmee je dus zoals gezegd een aarde draad hebt, zou ik de boel niet aansluiten. Buitenverlichting met metalen onderdelen zou ik no way ongeaard willen aansluiten!! Levensgevaarlijk.
 

Mark en 3 meiden

 • #7
Kun je niet (laten)doormeten of de zwarte een aarde draad is?
zitten de draden netjes in een pijp?
of aan de andere kant waar de schakelaar zit om stroom op die draden te krijgen,even kijken hoe het daar zit
maar het beste zou zijn (indien mogelijk) een geschikte kabel aanleggen zoals al eerder vermeld
 

Havikfd

 • #8
De draden zitten niet netjes in een pijp, sterker nog, de draden zitten niet eens in een kabel. Gewoon de bruine, zwarte en blauwe draden zijn door het muurtje getrokken. Ik begrijp nu wel dat dit niet echt gewenst is, maar om nu die hele muur af te breken om nieuwe draden te trekken... de vorige lamp die er stond heeft bij de vorige bewoners jaren gebrand.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Dan zal je opzoek moeten naar een dubbelgeïsoleerd armatuur, anders gaat het niet.
Een metalen armatuur kan onder spanning komen te staan en als iemand dat aanraakt zijn de gevolgen voor jouw.
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #10
Ingemetselde VD draden voldoen niet aan de norm die daaraan gesteld wordt. Weet je zeker dat dit het geval is? Een zichzelf respecterende (dhz) installateur sluit daar niets op aan.
 

Havikfd

 • #11
Beste mensen,

Ik heb de bovenste laag stenen weggebikt, en de draad tot aan de bovenste laag zat idd in een kabel. In deze kabel zit ook een mantel zoals hier gevraagd. Ik ben er vrijwel zeker van dat de zwarte stroomdraad gebruikt is als aardedraad. Ik ga morgen e.e.a. aansluiten (en mocht het idd zo zijn, dan zal ik de zwarte draad met groen-gele tape omwikkelen, dat heb ik alvast geleerd alhier...)
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #12
Nee, de mantel dient als aarde aangesloten te worden, niet de zwarte draad. Dit is de schakeldraad voor de lampen. Bruin is voor een eventueel buiten wcd.
Zorg er dus voor dat aan beide zijde van deze kabel de geel/groene aarddraad met een kroonsteen aan de stalen buitenmantel verbonden wordt.
 

Lichtpunt

 • #13
Als het een goed type kabel is, bevind zich tussen de staalgordelmantel en de binnenmantel-isolatie, een lytze van koperen aders.
Deze lytze dient u te gebruiken voor aardingsdoeleinden.U kunt het einde van deze lytze middels een klemwago of kroonsteen verbinden met de vd-bedrading van volgkabel.
 

Mark en 3 meiden

 • #14
Nou ben ik geen electra man
maar ik zou toch eerst aan de andere kant van de kabel gaan kijken hoe eenenander aangesloten zit
anders doe je buiten alles goed en zit het binnen fout
verder sluit ik mij volledig aan bij de gegeven antwoorden
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #15
Lijkt me inderdaad een goed idee, om eerst te kijken he de andere kant aangesloten is.
Ook ik ben geen echte electra man, maar ik denk dat je daar eerst naar moet kijken.
 

Tiho

 • #16
Beter alles los en overnieuw kleuren zijn er niet voor niets, nu zijn de aarde en de schakeldraad al zeker niet goed aangesloten!
 

Lichtpunt

 • #17
Dit betekent dat u deze kabel binnen moet aansluiten via een kabeldoos. De buitenmantel verwijderen en de stalen mantelgordel wegknippen en verwijderen.
Blauw en bruin als voeding, de lytze omtapen met geelgroene tape en via een klemwago of kroonsteen koppelen aan de massieve vd.
De zwarte kunt u gebruiken als schakeldraad om verlichting te schakelen van binnen uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu