Buitenkozijnen en gebruik van kit

Marc85

  • #1
Ik ben een start aan het maken met het verven van de buitenkozijnen. Het schilderwerk is in principe nog ok maar de naadjes zijn gekraakt en het verf velt.

De naadjes zijn door de vorige schilder licht afgekit met bruine kit. Ik denk een beglazingkit. Het verf kon het krimpen en uitzetten van de kit niet bijbenen met dit denk ik als resultaat.

Vraag: hoort er een laagje kit in deze randen te zitten? Op de foto gaat het om horizontale en verticale naadjes. Ik heb ook kozijnen waar het compleet verticaal naar beneden loopt. Zit hier verschil in? Het gebruikte hout in de kozijnen is erg slecht te noemen. Snel houtrot.. wellicht dat daarom zon keuze is gemaakt. Kortom. Wel of niet kitten en zit er verschil tussen aflopende verticale naden van boven naar beneden of stil liggende horizontale naden?

Als het wel gekit moet worden ben ik van plan dit na het schilderen in kit met kleur te doen.

20200723_094424.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De hoeken uitkrabben, laten drogen, grondverf tamponeren in de hoeken, de verf goed laten drogen en aflakken
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kit uitkrabben, alles gronden, dun kitrandje in de naden aanbrengen en aflakken.

Uiteraard vooraf en tussendoor alles schoonmaken en ontvetten.

Een dikke kitrand werkt meer dan een dunne kitrand en meer dan de verf mee kan bewegen. Vandaar dat een dikke kitrand openbrekende verf geeft.

Uiteraard kan er na het aflakken ook gekit worden met een kit op kleur. Laat de lak dan wel een aantal dagen goed doorharden. Stofdroog is nog geen uitgeharde lak en daarom nog erg kwetsbaar (beschadigingen, vlekken door zeepsop met afkitten).
 

Marc85

  • #4
Dankje! Ik ga achteraf kitten met een kleur dat er dicht bij in de buurt komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu