Buitenkachel: regels en overlast

Juul..

 • #1
Beste forum leden,

Gezien de zomer weer langzaam in zicht komt zijn we aan het kijken hoe we onze tuin gezellig gaan maken. Nu wilden we graag een houtkachel buiten plaatsen. Deze kachel komt ongeveer op 1,5m van de schutting van de buren af te staan. We willen echter niet dat de buren er last van krijgen, dus vraag ik me af hoe ik dit het beste kan doen (naast overleggen met de buren uiteraard, want dat ga ik denk ik sowieso wel even doen).

Ten eerste: zijn er regels over het buiten stoken in een soort potkachel die wel vast opgesteld staat? Ik wil er sowieso een schoorsteen op maken zodat het totaal ±290cm hoog is, zodat de rook niet onder ons afdak kan slaan (zie onderstaande tekening).

Ten tweede: hoe kan ik de overlast voor de buren wegnemen/beperken? Om zelf geen overlast te hebben is een schoorsteen tot een hoogte van 290cm voldoende, maar als ik er een meter (of twee) op moet zetten om de buren ook te ontzien doe ik dat graag. Tenzij ik hoger moet als de nok van het dak, dat is een beetje te gek. Als je de tekening bekijkt, de buren hebben op de 1ste verdieping (dus boven het afdak) ramen. Is het vanzelfsprekend dat wanneer mijn schoorsteen boven de bovenkant van hun ramen uitkomt dat de rook niet naar binnen kan slaan, of kan de rook ook naar beneden slaan bij bepaalde weertypen?


Graag advies, bedankt!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Overlast van rook in dit soort situaties is bijna niet te voorkomen.
  Veel hangt af van de windrichting en kracht.
  Bij weinig wind heb je de meeste overlast.
  In de zomer 's avonds is de windkracht vaak het zwakst.
  De rook blijft dan hangen en waait bij de buren naar binnen. Die hebben dan vaak de ramen open staan vanwege het mooie weer.
  Op zich is een wat langere pijp beter dan helemaal geen of een korte.

  Waar je naar mijn mening mee zou moeten beginnen is overleggen met de buren. De een is meer gevoelig voor rook dan de ander.
  Mensen met allergie of longziektes kunnen er echt enorm hinder van ondervinden.
  Je zou iets kunnen afspreken over wanneer je wel en niet stookt en hoe lang. Zodoende kunnen de buren de ramen sluiten maar ook op een gegeven moment weer open zetten zonder de slaapkamer vol te hebben staan met rook.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #3
  Als je zo dicht op de buren woont, is het misschien een overweging om voor een gashaard te gaan. Overlast is, zoals gezegd, niet te voorkomen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Is heel gezellig, zo een buiten hout kachel.
  Hier een paar deuren verder hebben ze ook zo een ding in de tuin staan.
  Als het een beetje windstil is, of neergaande wind, dan moet de hele buurt de ramen dicht doen.
  En soms is het zo erg, dat de rest van de buurt niet buiten kan zitten van de rook en stank.
  Ik weet niet wat die man allemaal op het vuur gooit, maar soms gaan je ogen er van tranen.

  Nu is dat wel een persoon, die alleen maar aan zigzelf denk, en met de rest van de buurt heeft hij niets te maken zegt hij.
  De buren naast hem, hebben al diverse keren de politie er bij gehaald, omdat het voor hen niet te harden is buiten.

  Dus als u een beetje fatsoen heeft, zou ik een gashaard nemen.
  Die geeft ook mooi vuur, en je houd de buurt te vriend.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Mijn idee, gelukkig ben je niet mijn buurman.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Hier dezelfde ervaring, gezellig als je ernaast zit maar een ramp als je ernaast woont.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Zelfs met een voldoende hoge schoorstenen bezorgen de diverse openhaard- en allesbranders-stokers ons (on)behoorlijk wat rottigheid: stank: je kunt hier alleen 's morgens vroeg je raam openzetten en roetdeeltjes: de vensterbanken liggen er telkens weer vol mee. Adem je allemaal nog in ook.

  En het probleem is dat je ze niet eens aan kunt spreken omdat je niet exact weet waar het nu weer vandaan komt. We hebben er in een buurt met rijtjeshuizen toch zeker zo'n 6 vlak om ons heen.

  Het merkwaardige is dat je voor auto's exacte normen hebt die steeds strenger worden. Maar voor hout en aanverwant stoken schijnt iedereen te mogen doen waar ie zin in heeft!

  Ik heb begrepen dat je in Duitsland alleen nog maar hout mag stoken als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, waaronder geforceerde luchttoevoer. Wat daarvan waar is weet ik niet.

  En dan hebben we nog die leuke vuurkorven in de zomer, ook zo lekker maar niet heus!
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Eigenlijk zou hier ook normen gemaakt moeten worden wat betreft houtkachels.
  Ho, het is heel gezellig om naar dat brandend en knapperend vuurtje te kijken.
  Als ik bv eens een vakantie huisje huur, met een open haard er in, gooi ik ook graag van die geperste blokjes er in om een gezellig vuurtje te maken.
  Maar in de modernere huisjes, zit tegenwoordig ook steeds vaker een mooie gashaard.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Ook omdat daar tegenwoordig een MV in hangt. Met kans op onderdruk in de woning.
   

  Juul..

  • #10
  Het valt me wel op dat men er zo negatief over is. Toen ik nog bij mijn ouders woonde keken we tegen een schoorsteen van de achterburen aan, dat was een pijp van 300mm doornee schat ik. Wat die man allemaal stookte weet ik niet, want daar kwamen de vlammen ooit bovenuit, en de zwarte walmen. Maar geroken heb ik het nooit. Zal dus ook erg afhankelijk zijn van de situatie.

  En de mensen die zo tegen het stoken van hout zijn, zijn die ook tegen bbq'en? Mijns insziens zou dat dan ook overlast moeten geven.

  Tevens stellen veel mensen (dat zijn dan wel de stokers denk ik) dat bij het stoken van het juiste (droge) hout een houtkachel nauwelijks hoeft te roken. En nou is het ook zo dat een buitenkachel niet zo vaak gebruikt wordt als een houtkachel om een huis te verwarmen.

  conclusie: Ik moet er nog even over nadenken, en het met de buren bespreken. Als zij er geen problemen mee hebben kunnen we zeggen dat we het uitproberen met een voldoende hoge schoorsteen zodat het flink trekt en voldoende heet kan branden. Als er dan klachten komen ben ik er ook snel klaar mee, want ik ga echt niet met de hele buurt ruzie maken om af en toe wat gezelligheid te creëren, dan zoeken we wel een andere oplossing.
   

  Juul..

  • #11
  Ik lees zojuist dat er houtbriketten zijn, tot blokken geperst zaagsel met een vochtpercentage van <5%. Als er dan toch iets gestookt moet worden zal dit het beste branden dus het minste rook/geur opleveren. Iemand ervaring hiermee?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  JuulvHeugten schreef:
  En de mensen die zo tegen het stoken van hout zijn, zijn die ook tegen bbq'en? Mijns insziens zou dat dan ook overlast moeten geven.
  Tuurlijk geeft dat ook overlast. BBQ'en heeft nog enigzins nut. Eten voorbereiden in iedergeval wat moeite doen dat andere is een beetje doelloos wat hout opstoken.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Temeer daar BBQ'en niet elke dag gebeurt, normaal gesproken is dat een gezellige bijeenkomst bij mooi weer en dat is iets dat je als buren van elkaar accepteert als het een paar keer per jaar plaatsvindt.

  Meestal heb je alleen wat last bij het aansteken, vooral als het verkeerd gebeurt. Daarna valt het (vind ik) wel mee. Vaak ruikt het dan nog lekker ook. Houtskool zelf brandt vrij schoon, zonder dikke rookwolken.

  Bij ons heeft niemand last als we een keer BBQ'en want we gebruiken al jaren een elektrische BBQ. We hebben maar een klein gezinnetje, dan kan dat. :wink:

  Die schoorstenen hier staan elke dag te walmen...
   

  Juul..

  • #14
  Als je barbecuen overlast noemt vind ik dat je wel ver gaat. Je moet elkaar wel iets gunnen. Iets ruiken is nog niet meteen overlast. Als je tuin zwart ziet van de rook (of dat dan bbq of kachel is) is het een ander verhaal.

  De kachel die ik wil neer zetten buiten staat ook niet iedere dag te branden, want het is niet om het huis te verwarmen, maar puur voor de gezelligheid.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
  Ik helemaal niet tegen stoken met hout, maar wel als het overlast bezorgd, zodat je nog niet meer in je eigen tuin kunt zitten, of tijdens het warme weer de ramen lekker open kunt laten staan.
  En in de zomer gaat hier ook regelmatig de bbq op houtskool of briketten aan.
  Want het is nog steeds het lekkerste, om op houtskool te BBQ.
  Bbq rookt in het begin heel even, en als de grote lappen steaks liggen te sudderen ruikt het heerlijk.
  Ook hier in de huiskamer knappert er vaak een gezellig houtvuurtje.
  Alleen is dat dan een 60"led tv, waarop een filmpje van een openhaard afgespeeld wordt via de pc. :cool:

  Maar net als alles is goed stoken te leren, met de juiste brandstof.
   

  Andre69

  • #16
  Ik verwarm mijn schuur met een flinke houtkachel die pal tegen een nieuwbouwbuurt aanstaat.
  Tijdens opstook rookt het wat, maar als de boel warm is en de luchtaanjager aanstaat ruik je niks meer.

  Heb in al die jaren nog nooit een opmerking of klacht gehad. Terwijl ik de mensen regelmatig tegenkom.
  Moet wel zeggen dat het een flinke hoge schoorsteen is.
  Maar het ligt er vooral aan hoe je stookt.

  Als de buren in de zomer de BBQ of vuurkorf aanhebben wordt ik daar ook niet anders van als er wat rook mijn kant op komt. Raam dicht, klaar.
  Het is gewoon een kwestie van elkaar wat gunnen en niet meteen op je strepen staan vind ik.
   

  H@ns

  • #17
  Er is wel een enorm verschil tussen een goed gestookte houtkachel en een vuurkorf voor de "gezelligheid"
  Bovendien vind ik, maar dat is uiteraard persoonlijk, dat het zomaar wegstoken van kostbare brandstoffen voor alleen maar wat vermeende gezelligheid echt een stap te ver is in deze tijd. Geen wonder dat er zoveel ophef is over rook overlast en fijnstof door houtkachels. Volgens mij zijn die houtkachels niet zo'n probleem maar wel het zomaar, om het even welk soort hout en van welke vochtigheid dan ook in een vuurkorf of ander open brander ding in de tuin verstoken door volslagen onervaren stokers.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu