Buiten schilderen andere kleur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil deze week de buitenboel gaan schilderen. E.e.a. zit op zich nog netjes in de verf, maar ik wil een andere kleur en het is ook al 3 jaar geleden. Ik heb hier al gelezen dat ik eerst moet bepalen of er alkydverf of verf of waterbasis op zit. Weet iemand hoe ik dit moet doen? Kun je die soorten over elkaar gebruiken en waarom wel/niet? Verder zou ik willen weten of het noodzakelijk of raadzaam is om over het bestaande verfwerk nog grondverf aan te brengen alvorens af te lakken. Verder zou ik willen weten waarmee ik kleine gaatjes het beste kan vullen. Ik lees hier allerlei zaken over luchtvochtigheid en dergelijke. Ik heb geen idee wat die is, maar met dit heerlijke weer komende week kan ik toch wel aan de slag?
 
Al het schilderwerk eerst reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna alle delen schuren, de kaal gekomen randen en plekken bijgronden, het geheel overgronden, openstaande naden met een acrylaatkit in exterieurkwaliteit dichtzetten, oppervlaktereparaties uitvoeren waarnodig, deze reparaties - kleinen beschadigingen spaarzaam met plamuur, de grotere met en 2k_epoxy-houtreparatievuller ) eerst weer schuren / gronden en in de gewenste kleur aflakken. Tussen elke laag licht opschuren.

Is het verschil tussen de aangebrachte en de nieuwe kleur groot, dan kunt u het beste gronden met op kleur gemaakte grondverf in dezelfde kleur als de aflak. Hou er rekening mee dat de onderhoudsinterval voor een donkere kleur korter is dan bij een lichte kleur.

Watergedragen verf lost op / wordt plakkerig als u er met een doek of watje met spiritus overheen wrijft. Alkydharsverf blijft onaangetast.

Houd u voor buiten aan het reeds aangebrachte systeem. Acryl over alkyd gaat wel, mits u de onderlaag volledig mat schuurt en zorgvuldig reinigt.
Andersom kan ook, maar dit kunt u beter aan de professional overlaten. U moet dan het gehele oppervlak volledig mat /dood schuren en een watergedragen hechtprimer aanbrengen die geschikt is om met zowel acryl- als alkyd te worden overgeschilderd.

Buiten bestaat dan alsnog het risico van onthechting door spanningsverschillen in lagen omdat hier de temperatuur een grote rol speelt. Binnen is dit minder.

Acrylverf geeft niet de hoge bolle glans die u gewend bent van alkydverf.
Daarentegen vergeelt acryl buiten vrijwel niet, terwijl alkyd dit wel doet.

Werk niet in de volle zon als u gaat aflakken. De nieuwe VOS2010 verven hebben de neiging blaarvorming te geven.
 
Dank voor de uitgebreide reactie Kees de schilder. Nog een paar aanvullende vraagjes als het mag: 1. hoe grondig moet je schuren als de vorige verf er nog prima uit ziet en ik de dezelfde verfsoort aanhoud? Gewoon met de hand of beter met een schuurmachine? Moeten de vorige lagen er echt bijna af? Omdat ik lees dat je het hebt over "kaal gekomen randen".... Ik dacht er meer aan om gewoon met 120 of zo met de hand te schuren en dan denk ik niet dat er randen kaal worden.... Of denk ik als leek nu helemaal in de verkeerde richting. 2. En het kitten van die naden, doe je dat gewoon met een plamuurmes of moet je dat met een kitspuit doen? Wat is de beste werkwijze? 3. Als ik grondverf in de gekozen kleur zou mengen zoals je schrijft (e.e.a moet van bordeauxrood naar heel donkerblauw), hoeveel lagen zou je dan af lakken? 4. Kun je beter een kwast of een roller gebruiker en wat voor soort?
 
1. Alle glanzende verfoppervlak moet weg en er dus volledig mat uitzien. Wil je besparen op de sportschool, dan kan dat rustig met de hand. 120 lijkt me prima voor het grove werk in het begin, maar afwerken met een fijnere korrel geeft beter resultaat. De vorige lagen hoeven er niet af (behalve als het er al meer zijn dan een stuk of acht, dan kan je beter eerst gaan branden), het gaat er om dat je ze goed en uiteindelijk redelijk glad opruwd. Te ruw schuren kan op de langere termijn betekenen dat je eerder opnieuw moet gaan schilderen.

Ga je met een machine aan de gang (wat ik je aanraad als je meer dan één klein raam gaat doen), dan gebeurt het vaak dat de randen kaal zijn voordat je alles voldoende hebt geschuurd. Met handmatig schuren kan je dit inderdaad iets beter voorkomen.

2. Kitten doe je met de kitspuit. Daar moet je wel een beetje handigheid in krijgen. Er zijn diverse hulpmiddeltjes, zie de zoekfunctie op het forum.

3. Bij een nieuwe kleur zou ik sowieso uitgaan van twee lagen lak op de grondlaag.

4. Kwestie van persoonlijke voorkeur en ervaring. Kies goede kwaliteit materialen geschikt voor alkyd of acryl. Mijn keuze zou zijn me te laten informeren bij de vakschilder boven het risico op een miskoop bij de bouwmarkt, maar dat is ook een kwestie van budget. Lastige randjes e.d. doe je sowieso met een kwast, probeer de truc met de draaiende kwast te leren, zeker als je van plan bent vaker zelf je buitenboel te doen.
 
Als de oude verflaag er nog goed uitziet, en netjes is opgebracht is schuren met korrel 120 overdone. Je loopt zelfs risico dat je de schuurkrassen door de nieuwe laklaag heen gaat zien. Lichtjes opschuren met korrel 180 totdat het mat is, is voldoende.
 
U moet wel reinigen voordat u gaat schuren.

Zowel 120 als 180 is te grof voor schilderwerk dat er nog goed uitziet. 240 / 220 is prima, beter is nog siavlies.

Vlakken waartussen de schuurmachine past zonder ergens tegen aan te lopen doet u machinaal, de rest met de hand. Laat de machine het werk doen en duw niet overmatig hard.

Als u schuurt dan komen de kanten altijd kaal, tenzij men deze had afgerond met een kantenfrees wat vrijwel nooit voorkomt. Op scherpe randen blijft weinig verf staan, dus deze worden kaal. Deze moet u eerst bijgronden. Glaslatten schuurt u met de hand waarbij u het glas niet moet raken. Eenmaal met schuurpapier over glas en de kras is onuitwisbaar.

U kunt elke kleur in alle producten op kleur laten maken. Is dit bezwaarlijk, gebruik dan donkergrijze grondverf onder rood.

Kozijnstijlen en dorpels kunt u met een kwast no.12 / no.14 schilderen. U kunt na het opzetten de verf met de kwast deze verdelen met een schuimplastic rollertje van 5 cm breed en daarna met de kwast afwerken als u niet van sinasappeleffect houd.

Ik denk dat gezien uw ervaring het raadzaam is het glas met gele tape af te plakken. Verwijder dit direct weer wanneer u klaar bent met schilderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan