Al het schilderwerk eerst reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna alle delen schuren, de kaal gekomen randen en plekken bijgronden, het geheel overgronden, openstaande naden met een acrylaatkit in exterieurkwaliteit dichtzetten, oppervlaktereparaties uitvoeren waarnodig, deze reparaties - kleinen beschadigingen spaarzaam met plamuur, de grotere met en 2k_epoxy-houtreparatievuller ) eerst weer schuren / gronden en in de gewenste kleur aflakken. Tussen elke laag licht opschuren.
Is het verschil tussen de aangebrachte en de nieuwe kleur groot, dan kunt u het beste gronden met op kleur gemaakte grondverf in dezelfde kleur als de aflak. Hou er rekening mee dat de onderhoudsinterval voor een donkere kleur korter is dan bij een lichte kleur.
Watergedragen verf lost op / wordt plakkerig als u er met een doek of watje met spiritus overheen wrijft. Alkydharsverf blijft onaangetast.
Houd u voor buiten aan het reeds aangebrachte systeem. Acryl over alkyd gaat wel, mits u de onderlaag volledig mat schuurt en zorgvuldig reinigt.
Andersom kan ook, maar dit kunt u beter aan de professional overlaten. U moet dan het gehele oppervlak volledig mat /dood schuren en een watergedragen hechtprimer aanbrengen die geschikt is om met zowel acryl- als alkyd te worden overgeschilderd.
Buiten bestaat dan alsnog het risico van onthechting door spanningsverschillen in lagen omdat hier de temperatuur een grote rol speelt. Binnen is dit minder.
Acrylverf geeft niet de hoge bolle glans die u gewend bent van alkydverf.
Daarentegen vergeelt acryl buiten vrijwel niet, terwijl alkyd dit wel doet.
Werk niet in de volle zon als u gaat aflakken. De nieuwe VOS2010 verven hebben de neiging blaarvorming te geven.