Buislengte vloerverwarming

Sjender

  • #1
Hoi,

Binnenkort ga ik vloerverwarming aanleggen in een betonnen LEWISplaat vloer.

De afmetingen zijn 6.3m x 9.5m (ong 60m2).
Ik zat te denken aan 6 groepen voor deze verdieping.
Ik wil het gaan leggen volgens het slakkenhuispatroon op 10cm afstand.
Hoe kan ik uitrekenen hoeveel buislengte ik nodig heb per groep?

En maakt het uit als de ene groep bijvoorbeeld 10 meter minder buis heeft door een trapgat of langere afstand tot verdeler?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
H.o.h. 10 cm betekent 10 m1 per m2, ongeacht het verlegpatroon. Dus voor 60 m2 zit je dan op 600 m1 buis.

10 groepen -> 60 m1 per groep (gemiddeld). Verschillen in lengte ( = verschil in weerstand = verschil in debiet) vang je op middels de afzonderlijke flowmeters en regelaars op de verdeler.

Maar ga je eea in het beton leggen, of in de cementdekvloer op de betonnen vloer? De leidingen kun je niet vastzetten aan de zwaluwstaartplaten...
 

Sjender

  • #3
Op de zwaluwstaartplaten leg ik wapeningsmatten, daarop bevestig ik de buizen, dus inderdaad in het beton.

Is dat verschil in debiet ook al significant aanwezig bij een verschil van enkele meters?
 

Marcn88

  • #4
Met het oog op de toekomst kun je de vvw groepen beter rond de 40mtr maximaal houden ivm kleinere delta t en minder leiding weerstand, dan kan er in de toekomst prima een warmtepomp geplaatst worden.
denk ook aan voldoende grote transportleidingen minimaal 25/26 mm per verdeler
 

Roykes

  • #5
Waarom raad iedereen hier aan groepen van 40- 60 meter? kan iemand mij dat uitleggen?

want volgens mij is nog steeds de regel maximaal 120 meter maar beter 90 meter per groep. met een temperatuur van 30-40 werkt dit uitstekend. de pomp op je verdeler kan dit prima opvangen deze is groot genoeg. en veel lager als 30 -40 gaan stoken is ook niet aan te raden.

Er zijn overigens prima tabellen vinden met daarop vierkant meters / vermogen etc.

Warmteafgifte tabel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ja hoor, bij een warmtepomp wil je een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. Daar horen dan verdelers zonder pomp bij, zodat er geen retourwater wordt bijgemengd.

Gevolg is dat één transportpomp het hele systeem moet voeden. Dat kan alleen als er weinig leidingweerstand is. De weerstand van 2 groepen van 50 meter is véél kleiner dan 1 groep van 100.

Om de kosten hoef je het niet te laten, alleen de verdeler wordt iets langer.

Wij hebben meerdere WP installaties draaien in nieuwbouw, per verdieping een pomploze verdeler met 10-25 groepen en een aanvoertemperatuur van 25 graden bij -10.
 

Roykes

  • #7
Duidelijk ik snap hem! :D

echter 60 of 90 meter scheelt in het slechtse geval hooguit 150-200 PA echt heel veel bespaar je dan ook niet qua weerstand...

EDIT : je hebt helemaal gelijk! ik maak een rekenfoutje.[/u]
 

Marcn88

  • #8
@hessie :prima: :prima: wat ook mee speelt is de kleiner delta t per groep
 

Sjender

  • #9
Hmmm, en die 12x 50m gaat ook goed met een traditionele CV ketel?

Enige 'probleem' is dat ik nu al 6x100m buis heb liggen.
De buis is voor zover ik kan zien niet gemarkeerd.
De enige manier om de buis op 50m in te korten is hem uitrollen en meten zeker?

Of moet ik gewoon gaan beginnen met neerleggen en op 25m terugkeren, dat is misschien makkelijker.
:roll:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Normaal gesproken staat er wel een meteraanduiding op vloerbuizen.
 

Marcn88

  • #11
Bij de tekst waar staat wat voor een slang t is en temperatuur en drukklasse staat normaal gesproken ook t aantal meters, staat dit er niet ff een vuistregel.
Bij h.o.h 10 cm gaat er 10mtr slang in per m2, houd rekening met de afstand van verdeler naar groep maar gemiddeld genomen zal het zon 3 a 4 m2 per groep worden.
let er ook op dat ingeval van eventueel een zone regeling de groepen ook echt in 1 ruimte liggen en niet een deel door bijv een slaapkamer en dan naar de badkamer oid
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Max. ca 90 meter per groep werkt prima. Wat ik vaker tegen kom is 1 verdeler op de begane grond, waarop ook nog eens een 1e etage + zolder zijn aangesloten (+ nog eens een h.o.h afstand van 15 cm)
Recent gebouwd!!! Er wordt wat af gerotzooid in de bouw: men houdt totaal nog geen rekening met toekomstige behoeften.
Ik vraag me serieus af wat hier gaat gebeuren wanneer men eens over zal gaan op een andere, lage temperatuur, warmtebron.
Ik verwacht ook dat degenen, die nu al vloerverwarming hebben, die te klein gedimensioneerd is, bij een overgang naar bijv.een warmtepomp, ook bekocht uit komen.
Nu besparen op goede aanleg van vvw, veroorzaakt op termijn grote problemen.
Nog steeds hanteert men "in de bouw" m.i. verkeerde methoden en worden de verwarmingsbuizen te ver uit elkaar gelegd en groepen te lang gemaakt.
 

Pigion

  • #13
@Degooyer,
Ik kan het eens zijn t.a.v. de lengte van de groepen. Ook ik ben daar ingetuind 10 jaar geleden, 85 M. dia. 14 x 2 mm. Nu ik over wil gaan naar een WP en andere ruimtes met 7 groepen van 40 M op een apparte verdeler, moet ik voor de 85 M groepen de verdeler + pomp handhaven. Dat wordt nog even spannend hoe dat samengaat.
T.a.v de legafstand heb ik in gezaghebbende literatuur wel eens gelezen dat kleienere legafstand zich vooral vertaald in snellere opwarming en in mindere mate op de capaciteit. De bovenliggende betonvloer wordt n.l. niet groter.... Bovedien is het zelfregelende effect van door het geringe verschil tussen watertemperatuur en de kamertemperatuur.
Pigion
 

Marcn88

  • #14
Het werken met kleinere groepslengtes m.b.t een wp heeft te maken met de totale installatie weerstand (het liefst bedien je alle afnemers met 1 transportpomp) en met een kleiner delta t, een wp haalt zn max cop op lage temperaturen bv aanvoer 35 retour 30 je hebt dus 'maar' 5graden om mee te werken als je dan groepslengtes van 80 tot 100 mtr toepast is je warmte al weg in de eerste 30 a 40 mtr en dan duurt t erg lang voordat je vloer op een egale temperatuur is en als je pech hebt niet eens op een egale temperatuur komt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu