Broodjes ligger vloer

Philip01

 • #1
Wij gaan een huis bouwen in Ibiza en ik zie hier dat de meeste plafonds gemaakt zijn met broodjes liggers. Als ik google op broodjes ligger vloeren dan lees ik dat dit type vloer vrijwel uitsluitend voor begane grond vloeren gebruikt wordt. Waarom? en is het ook geschikt als plafond/dak?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik denk dat je die broodjes vloer goed kan gebruiken, de stukadoor heeft dan ook wat te doen, dacht ik.
  Wij leggen een vloerplaat, onderzijde even spuiten en klaar.
  Je zal wel gezien hebben dat daar ontzettend veel wordt gestukadoord.
  *wgb*
   

  Philip01

  • #3
  Ja, ik dacht er wel een gipsplafond onder te monteren (metalstud of zoiets)
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  In NL is een broodjes-liggers vloer meestal geïsoleerd, dus de broodjes zijn gemaakt van PS:

  Daaroverheen komt uiteraard nog een laag beton met krimpnet.

  Gebruiken ze in Ibiza dezelfde of met stenen broodjes?

  Gebruik van dit soort vloeren als verdieping of dakvloer is niet handig. De plaatsing is arbeidsintensiever dan een prefab vloer, terwijl je nog steeds een kraan nodig hebt. Dus vanuit het ARBO-aspect is het ook niet handig.
  Bovendien schijnen de PS-broodjes niet altijd brandveilig (rook/vuur) te zijn, hoewel ze wel brandvertragend geleverd kunnen worden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  "Vroeger" (1970-1980) werden in Nederland ook verdiepingsvloeren uitgevoerd als broodjes-liggers. De broodjes waren en zijn van bimsbeton en later is voor begane grondvloeren de ps variant gekomen. Alleen het leggen ervan en het afwerken is redelijk arbeidsintensief (dus duur)Bij "zelfbouwers" worden ze nog wel toegepast omdat de vloer dan zonder kraan geplaatst kan worden. Leidingen zijn evenwijdig aan de overspanning goed op te nemen.

  De vloer is geschikt als dakvloer, alleen de massa is minder (gunstig voor de fundering) minder goed mbt geluidsisolatie.
   

  Philip01

  • #6
  IJkenhout, ze gebruiken in ibiza stenen broodjes. je hebt eigenlijk twee soorten. van die beton-achtigen. het zelfde materiaal als de blokken waar ze daar vee mee bouwen, van die open blokken waar ze later cement in storten en dan die rode steenachtige. die ze voor zichtwerk gebruiken
   

  Philip01

  • #7
  Rola, dank voor je bericht
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu