Brommende rammelende warmwater voorziening

Mbpolak

 • #1
Hallo,
Ik heb sinds een week een probleem met de warmwater voorziening. We hebben een combi ketel Nefit Ecomline HR Classic, van ca 2002. Tijdens het douchen produceert de ketel (denk ik?) een constant brommend ratelend geluid. Alle leidingen rammelen mee. Als ik warmwater erbij tap vanuit de wastafel of de keuken wordt dit minder. Maar als ik alleen uit de wastafel warmwater tap, remmelt het ook. De douchekraan is een thermostaatkraan, zit er een aantal maanden op, was daarvoor een oude tweeknops kraan. De wastafel heeft nog gewoon twee oude knoppen (warm/koud). De keuken heeft een eenknopsmengkraan, zit er een paar weken op, was daarvoor een andere eenknops mengkraan. De ketel staat op zolder, de badkamer is op de 1e etage, keuken op begane grond. Warmwater komt vanuit de ketel via een leiding naar de badkamer (voorkant huis) en via een andere leiding naar de keuken (achterkant huis). Het gekke is dat de douche kraan naar baduitloop draai in plaats van naar de douchekop uitloop, het gebrom ook verdwijnt.
Alleen in de keuken warmwater tappen geeft nooit gebrom. Ik heb de cv deel ontlucht op het hoogste punt, ook het expansievat is ontlucht. Het gebrom is geen waterslag (wasmachine / vaatwasklep die schakelt.) Wie weet raad?
 

Mbpolak

 • #2
Oja, een aanvulling. Tijdens normaal cv bedrijf is er geen probleem...
 

Xr8

 • #3
Defecte inlaatcombinatie? Misschien dat de keerklep hierin vervuild is oid.
Deze zit onder aan de ketel in de koudwaterleiding. Zoniet dan kan deze ook in de ketel gebouwd zitten, maar volgens mij is dit alleen bij de excellent zo en niet bij de classic.

Probeer eens te achterhalen of het hier misschien vandaan komt, er zullen nog wel meer antwoorden en suggesties komen, even afwachten.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
 • #4
De Ts geeft aan in de keuken geen probleem,dus de inlaatcombinatie valt af.
 

Flat4ever

 • #5
Weet niet of het een probleem kan zijn, maar ik kan me voorstellen dat de thermostaatkraan een andere hoeveelheid warmwater doorlaat. Wellicht dat het afstellen van het warmwaterdebiet helpt tegen het rammelen. Heb je overigens ook de douchekop vervangen? Dat zou wellicht ook wat met de doorstroom te maken kunnen hebben.
Het gekke is dat de douche kraan naar baduitloop draai in plaats van naar de douchekop uitloop, het gebrom ook verdwijnt.
Dit blijft ook vreemd? Maar wellicht dus ook met de doorstroom te maken..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Mbpolak schreef:
Als ik warmwater erbij tap vanuit de wastafel of de keuken wordt dit minder.
De inlaatcombinatie valt niet af omdat er normaal gesproken uit een baduitloop meer water komt dan uit een keukenkraan, het wordt ook aangegeven dat het minder is maar nog wel aanwezig, dus meer doorstroom, minder last van het gerammel.
De verdenking blijft voor mij ook bij de terugslagklep van de inlaatcombi zitten.
 

Mbpolak

 • #7
Hallo
ik weet niet of ik een inlaat combinatie heb. maar in de koudwater aanvoer zit een stopkraan, met daaraanvast een soort klepje met een veer (overdruk?) waarvan de uitgang naar het riool gaat, stopkraan en klepje zijn een geheel. daarna direct de ketel in. dus heb ik wel een echte inlaat combinatie? ik heb de douchekop nog niet vervangen, wel de douche slang losgehaald. maar dan blijft de keuzeklep die kiest tussen doucheuitloop of baduitloop niet in de douche stand staan. als ik die keuzeklep dan met een knijper in de douchestand dwing is het gerammel wel weg (zonder doucheslang er aan). kan er iets met de douche slang of douchekop zijn? het heeft in deze situatie altijd goed gewerkt, misschien vuil of kalk in de kop?
er werd gesuggereerd: warmwater debiet aanpassen. hoe doe ik dat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
U hebt een hele echte inlaatcombinatie.

Wanneer u de de doucheslang eraf haalt en het water minder weerstand ondervindt rammelt het dus niet, dat ondrschrijft wat eerder is vermeld nl. waarschijnlijk de inlaatcombi.
Bij gebruik van de kraan in de keuken en bij de wastafel rammelt het ook, ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen wat de doucheslang of kop met die twee kranen te maken heeft.

U kunt proberen of het helpt de kraan van de inlaatcombi iets dicht te draaien, u krijgt dan wel wat minder warm water.
 

Mbpolak

 • #9
Hallo,
Keukenkraan en wastafel hebben inderdaad niets te maken met de douche slag. Ik bedoelde dat wanneer ik warm water tap uit de kraan bij de wastafel in de badkamer, het systeem ook rammelt / bromt. Net zo als ik warm water tap uit de douchekraan. Als ik warm water tap in de keuken, bromt of rammelt het niet. Ik heb gisteren avond al geprobeerd de kraan bij de inlaat combi iets dicht te draaien, geen effect geloof ik, nog gerammel. Wat doet de inlaat combi eigenlijk? Behalve de kraan is er een overdruk ventiel en anders niets? Gistern avond na douchen bleef het systeem ook nog minuten lang rammelen / brommen, ook na sluiten van de douchekraan. Hield uiteindelijk op nadat ik op de reset knop drukte. Ketel stond toen in de stand "cv". Had dus niets meer te maken met het warm water circuit...
 

G.Voorn

 • #10
Zo schiet het niet op omdat het gewoon moeilijk is om op afstand een idee te geven waar het probleem zit. Het lijkt me dat het in de ketel zit en Ja wat kan dat dan zijn!!
Ik ga ervan uit dat je jaarlijkse onderhoud hebt op de ketel, dan kun je aan die persoon precies aangeven wat het probleem is zodat hij dit zelf kan horen en verhelpen.

Succes
Gerrit
 

Mbpolak

 • #11
Beste mensen,
Vandaag (want in het weekend heb ik tijd, door de week niet) even naar de ketel gekeken. De inlaatcombi aan een nader onderzoek onderworpen, open gemaakt en er in aangetroffen: een afaluitkraan, een overdruk en een eenrichting ventiel (het heet vast anders, maar zo noem ik het als leek maar even). De kraan doet het prima, overdruk klep zit ook gewoon dicht, maar het ventiel ziet er vervuild en smerig uit. Er zit een rubbel ring in, die helemaal is beschadigd. Hierin rust een soort plunjer die door een veertje in de ring wordt gedrukt. Lijkt me de reden van het vreemde gebrom? Als experiment heb ik even een kort stukje koperpijn in de plaats van de inlaat combi gezet: alles doet het goed. Oorzaak gevonden: inderdaad de inlaat combi. Ik ga nu naar de bouwmarkt een nieuwe vinden.

Bedankt voor het mee denken allemaal!
 

Mbpolak

 • #12
Net terug met en nieuwe inlaat combi. deze er in gezet, en alles werkt zonder problemen
nogmaals dank voor de hulp
marco
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Mooi dat het weer in orde is en bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu