Breedplaatvloer, of toch niet?

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

Wij hebben een twee onder een kap woning, opgeleverd in 1999 als onderdeel van een nieuwbouwproject. Aannemer destijds was firma Slokker, als ik de verhalen mag geloven.
Nu wil ik o.a. vloerverwarming frezen op zolder, maar nu loop ik vast in welk type vloer ik heb. De breedte van de naden aan de onderzijde, dus aan het plafond van de eerste verdieping, doet denken aan breedplaatvloeren. De afstand tussen de naden is 3,0 meter, en de platen zijn zo lang als de woning breed is. Rond het trapgat zie ik geen raveelijzers.
Aan de bovenzijde van de kale vloer zie je echter volgegoten sleuven zitten, iets dat mij weer doet denken aan kanaalplaatvloeren. Toen ik een paar sparingen gevuld met PUR leegstak, kwam ik leidingen tegen die in een soort kunststof rechthoekig kanaal gaan, alsof het een soort prefab doorvoeren zijn. Dit kanaaltje zit op ongeveer 4cm diepte, is ongeveer 4cm hoog en 8cm breed. Ook tegen de wand, waar de leidingen uit de vloer komen, lijkt het wel of deze zijn volgestort.

Nu wil ik binnenkort vloerverwarming frezen, en nog wat andere leidingen voor o.a. een warmtepomp wegwerken in de vloer, maar nu begin ik zelfs te twijfelen of de vloer een dekvloer heeft.

Mijn vraag is; weten jullie aan de hand van de foto welk soort vloer het is?
En daarop volgend, is hier "gewoon" vloerverwarming in te frezen?
En eventueel een meerlagenbuis 32mm, is deze hierin weg te werken?

Ik heb vanzelfsprekend de welbekende bouwtechnische site doorgebladerd, en ik heb alle type vloeren bestudeerd, maar ik kom er niet uit.

Bij voorbaat dank voor jullie reactie(s),

WhatsApp Image 2022-06-07 at 10.07.11 PM.jpeg WhatsApp Image 2022-06-07 at 10.06.07 PM.jpeg WhatsApp Image 2022-06-07 at 10.05.16 PM.jpeg WhatsApp Image 2022-06-07 at 10.05.15 PM.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Haal de bouwtekeningen uit het gemeente archief en je hebt zekerheid.
Dit zou zomaar een massieve plaatvloer kunnen zijn. Als daar geen smeervloer op zit, kan je daar niet in frezen.
 

Duifje

  • #3
Hallo Rola,

Dank voor je snelle reactie. Ik heb enkele bouwtekeningen, met hierop de indeling, waar radiatoren komen, waar de leidingen etc zitten, opstelplaats wasmachine etc, maar dit gaat voor wat betreft techniek niet verder de diepte in. Ik zal hier eens achteraan gaan. Helaas is het archief hier enorm traag. Mocht iemand in de tussentijd nog een antwoord hebben, dan verneem ik dat graag.
 

Duifje

  • #4
Het toeval wil dat het erop lijkt of de bouwtekeningen sinds (heel) kort toevallig toch online inzichtelijk zijn. Hieruit blijkt dat ik de gelukkige eigenaar ben van een "Orion Kant en Klaar" vloer. Blijkbaar is dit een dikke massief betonnen vloer met alle leidingen al geplaatst. Het frezen in een betonnen vloer zou nog moeten gaan, maar als ik het zo lees, is de betondekking 15mm. De sleuf voor de vloerverwarming is richting de 20mm diep. Voor de geïnteresseerden, bijgevoegd een bladzijde uit het dikke pak papier dat online te vinden is. Hierop is naast het trapgat duidelijk te zien waar de twee sparingen zitten die ik op de foto van gisteren ook in beeld had. Al met al nogal een domper; vloerverwarming wil ik héél graag, en die opbouwsystemen spreken mij allerminst aan. Een dezer avonden even een paar proefsleufjes maken om te zien wat de dekking in de praktijk is.

Vloer.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Frezen in dit type vloer is constructief niet verantwoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu