Brede vloerbalk opdikken, standaardmaat of zelfde breedte

MartijnJS

  • #1
Ik heb een verdiepingsvloer die ik wil verstevigen. De balk die er nu in zit biedt onvoldoende draagvermogen icm de hoh en de overspanning.

Het makkelijkst is om de vloerbalken van bovenaf op te dikken. Nu zijn er brede eiken balken gebruikt (19 tot 25cm). Moet je bij het opdikken dezelfde breedte aanhouden of kan je ook een standaardmaat (75mm breed) gebruiken en deze duurzaam verbinden (lijm, bouten / schroeven) met de balk? Qua houtgebruik en werk is het immers makkelijker om alleen het midden op te dikken. Draagkracht komt ook voornamelijk uit hoogte en niet uit breedte.

Dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dezelfde breedte en hetzelfde materiaal (dus eikenhout). Lijmen met PU-bruislijm en schroeven.
 

MartijnJS

  • #3
Ik moet ongveer 6cm opdikken bij een overspanning van 600cm. Zou ik dit ook met eiken planken kunnen doen die ik op de goede (afwijkende) breedte zaag?

Moet je perse planken / balken gebruiken uit één stuk, of kan ik werken met lengtes van bijvoorbeeld 300 cm in 'halfsteensverband' en alles vastzetten met schroeven en PU constructielijm.

Ik zoek balans tussen kosten en stevigheid van de constructie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou eerst eens een constructeur de boel laten berekenen, het zijn knappe balken die er liggen, misschien is het niet nodig de balken op te dikken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat kan wel met planken. Kortere lengte in principe geen probleem als je de naden laat verspringen en alles goed lijmt.

Eens met Jan. Eiken is ook sterker dan vurenhout. Maar er zal vast nu al een reden zijn. Stem de dikte van het vloerhout af op de hoh-afstand van de balken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu