Brandplekken op stekker wasmachine en verlengsnoer - wat te doen?

PeterQ

  • #1
Dit is mijn eerste post op dit forum, dus ik hoop dat dit hier op zijn plaats is.

Nadat een van mijn groepsschakelaars was omgeslagen ontdekte ik dat de veroorzaker het contact tussen de stekker van mijn wasmachine was. Zowel de stekker als de aansluiting van het verlengsnoer zijn duidelijk zwartgeblakerd, en ik rook een brandlucht. Hieronder foto's van beide. Dit is gebeurt terwijl de wasmachine uit stond.

Ik wil graag weten of ik dit eenvoudig zelf kan oplossen (stekker schoonmaken, nieuw verlengsnoer, kijken of de wasmachine het nog doet, etc.) of dat ik hier een elektricien bij moet halen. Ik ben zelf op zich redelijk technisch aangelegd, maar heb nul ervaring met elektra, en een wasmachine in een badkamer lijkt me niet iets om ervaring mee op te doen. Ik wil ook graag weten of dit waarschijnlijk veroorzaakt is doordat dit verlengsnoer ongeschikt is voor een vochtige ruimte (en hoe ik mijn wasmachine dan wel moet aansluiten in de toekomst), of dat dit in een droge ruimte net zo goed was gebeurd.

Ik weet dat een wasmachine eigenlijk niet aan een verlengsnoer hoort (zeker niet in een badkamer), maar op de plaats van mijn wasmachineaansluiting is helaas geen plaats voor een wasmachine (vraag niet waarom), dus zowel het snoer als de afvoer hebben een verlenging nodig. Ik heb al ruim anderhalf jaar een wasmachine op die plaats staan (met hetzelfde verlengsnoer), maar deze wasmachine is nog maar een paar maanden oud.


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een wasmachine hoort niet op een verlengsnoer.
Een verlengsnoer hoort niet in een badkamer.

Als het snoer te kort is dan verleng je dat snoer vanuit de machine in 1 stuk naar de aansluiting.

De reden van verbranden:
1 vocht inwerking op de contacten
2 verschil in dikte van de pennen van verschillende machines.
Hierdoor kan het gebeuren dat de veren door dikke pennen en hoge stroom vervormen naar de maat van de gebruikte pen, als je dan een stekker met een dunnere pen gebruikt si de contactdruk niet hoog genoeg en verbrand de stekker.
3 slecht verlengsnoer.

wel vreemd eigenlijk, Je vind dat je niet moet klooien aan een wasmachine in een badkamer, en ondertussen verzin je een levensgevaarlijke oplossing.

4 stekker eruit trekken aan het snoer.
 

PeterQ

  • #3
Ok, duidelijk. Ik zal een elektricien laten komen om een langer snoer aan de wasmachine te monteren.

Mijn idee met het verlengsnoer was dat aangezien er ook een geaard stopcontact in mijn badkamer hangt een verlengsnoer met contrastekker tot op 30 cm van dat stopcontact (had het tegen de muur getaped) ook wel moest kunnen, maar dat was dus duidelijk verkeerd gedacht. Wel jammer dat degene die de nieuwe wasmachine kwam aansluiten daar niets van gezegd heeft dan, maar dat is natuurlijk ook maar een bezorger.

Dank voor het snelle en duidelijke antwoord.
 

PeterQ

  • #4
Nu heb ik verdorie al een elektricien en een witgoedmonteur aan de telefoon gehad die allebei vonden dat ik gewoon een verlengsnoer met een contrastekker moest kopen in plaats van hen lastig te vallen om een langer snoer te installeren. De tweede bleef zelfs toen ik zei dat dat volgens mij onveilig was glashard beweren dat dat alleen maar 'vroeger niet mocht', en dat ik voor zijn voorrijkosten wel 25 meter verlengsnoer kon kopen.

Hiermee wil ik overigens niet mijn gelijk proberen te halen, ik dacht meer dat dit forum dit misschien wel interessant zou vinden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het bekende fabeltje.

Een wandcontactdoos in een badkamer is aan zones en aanvullende voorwaarden verbonden.
Een trekschakelaar is juist om niet aan die voorwaarden te hoeven voldoen, omdat die machine vast is aangesloten.
Een verlengsnoer is voor tijdelijke installaties.
Een verlengsnoer mag je niet vast aansluiten, want dat is niet tijdelijk.

Toen vroeger de wasmachine nog netjes geinstalleerd werden deed zon leverancier dat wel netjes aansluiten met een lang snoer dat net de gron niet raakt zodat je de machine ook van de wand kon zetten om erachter schoon te maken..
Tegenwoordig mag je blij zijn als ze hem in de badkamer brengen en niet bij de voordeur eruit gooien.

Gemiddelde voorrijdkosten ca 25 euro, daar kan je een lang snoer voor kopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu