Brandgevaar halogeen spotjes in houten plafond.

Arie123

  • #1
Ik wil halogeen spotjes (230V, 50W) plaatsen in mijn houten plafond (kraaldelen). Nu vraag ik mij af of e.e.a niet te heet wordt en in de brand zou kunnen vliegen.

In het verleden zaten er spotjes met gloeilampen, waarin tussen de lamp en de behuizing veel meer ruimte zat. Bij de nieuwe halogeen spotjes zit alles veel dichter op elkaar en word ook de lamp zelf ook veel heter.

Iemand die hier wat over weet te vertellen of waar ik op moet letten ?

Alvast bedankt,
Arie.
 

Ad Becude

  • #2
Arie,

Als je zorgt dat de ruimte boven het plafond voldoende is, dat de warmte weg kan, is er geen probleem.
En als er isolatie tussen je plafond zit, ruim rond je spotje wegsnijden, en er zeker niet overheen leggen.

Zorg voor voldoende ruimte, twijfel je nog, houd het dan eerst in de gaten.
 

Fiesiekus

  • #3
De vraag is nu juist: wat is voldoende ruimte om brandgevaar te vermijden.

Volgens mij gaat het om de tekst die op de verpakking staat. Daar staat aangegeven wat de afstand tussen lampbehuizing en materiaal minimaal moet zijn. ALs je daar nog een 5 cm bij optelt, zit je safe.
 

Rotjeknor

  • #4
Bij de halogeen spots die ik tot nu toe heb gebruikt wordt een afstand van 12 cm aanbevolen.
 

Arie123

  • #5
Boven het spotje zit voldoende ruimte, het ging me met name om de rand, dus de verbinding tussen de zij/onderkant van het spotje en het houten plafond.

Misschien moet ik het gat toch wat groter maken, zodat er iets meer ruimte is tussen zijkant spotje en het hout. Op dit moment pas het spotje er zonder extra hulpmiddelen net (klem) in.

Ik had dit gedaan omdat het hout+plafond ca 3 cm dik is en ik (nog) niet zie hoe ik door middel van de standaard meegeleverde soort van metalen veer verbinding (beugel) het spotje zou moeten vastzetten. Het spotje is een standaard bouwmarkt iets verzonken halogeen spotje.

Heb opnieuw zitten studeren op de 'veer/beugel' constructie, maar hoe het zou moeten gaan werken wordt me nog steeds niet duidelijk...
 

Markus

  • #6
Kun je een foto plaatsen?
 

Arie123

  • #7
Zou in theorie wel een foto kunnen plaatsen, maar dat wordt wellicht iets te veel van het goede.
Heb het spotje uit het plafond gehaald en een paar uur laten branden. Vervolgens gevoeld hoe warm hij werd, en dat viel reuze mee. Kon 'm nog vasthouden. Probleem dus uit de wereld.
In elk geval dank voor de reacties.

Arie.
 

Ejoosten

  • #8
Is de veer een lang gedeelt en een kort gedeelte(als een L)
De lange gaat het gat in en zodra je de spot doordrukt in het plafond drukt de kleine onder tegen het plafon(dus NIET IN het gat) en "klapt hij op een gegeven moment om.

Met de warmteontwikkeling naar het plafond is een kantelbare spot beter t.o.v. van een vaste spot. het kantelbare gedeelte is weer een extra isolatie en mag zeker geen problemen opleveren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu