Kroonsteen om kabel weg te werken. Brandgevaar?

Arkenoid

  • #1
Hi iedereen!

Er zaten in mijn huis een aantal kabels die boven in de muur naar buiten kwamen om daar boxjes aan te kunnen sluiten. Ik heb een aantal jaar geleden deze plekken weggewerkt maar ben achteraf niet zeker of ik dat goed gedaan heb.

De kabels kwamen uit in een lasdoos waar ik ze met een kroonsteentje heb vastgezet. Ik heb een dop op de lasdoos gezet en het geheel dicht geplamuurd.

Ik lees dat kroonsteentjes brandgevaarlijk kunnen zijn en ik hier wellicht beter een lasdop had kunnen gebruiken. Zou dit ook in mijn geval gelden?

Alvast bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het was niet zo handig om aansluitingen waar spanning op staat, weg te plamuren. Ik zou me er echter geen al te grote zorgen over maken. Met lasklemmen is het makkelijker om goed contact te maken tussen twee of meer draden. Als je een kroonsteen niet goed aansluit, kan de overgangsweerstand bij hoge stromen inderdaad tot brand leiden.
Maar als ik je goed heb begrepen, heb je de leiding afgedopt en gaat er helemaal geen stroom door die kroonsteentjes.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Gaat het hier überhaupt om 230V installatie (waren het aansluitpunten voor actieve speakers)? Of is het luidsprekerkabel? Dat wordt niet zo snel (brand)gevaarlijk.

Het verschil tussen een kroonsteen en een lasklem is vooral de kwaliteit van de verbinding. Met een kroonsteen maak je een slechtere verbinding met een hogere overgangsweerstand. Wanneer daar stroom doorheen loopt kan het warm worden en warmteontwikkeling kan leiden tot brand. Maar in jouw geval loopt er geen stroom doorheen, je hebt de kroonsteen immers niet gebruikt om 2 geleiders met elkaar te verbinden maar alleen om een geleider te isoleren.

Ik zou me er niet druk over maken. Maar mocht het 230V installatie zijn dan is wat je nu hebt gedaan niet helemaal de bedoeling. Als je zo'n doos onbereikbaar weg wilt werken moet je de bedrading eigenlijk gewoon verwijderen.
 

Arkenoid

  • #4
Bedankt voor de antwoorden! Het gaat om een stekkertje zoals in de foto hieronder. Daar was teveel kabel van dus die heb ik afgeknipt en de draden in een kroonsteen gestopt en vervolgens de lasdoos afgesloten en deze weggeplamuurd. Ik vermoed dat er dan wel nog stroom doorgaat dan?


Screenshot_2022-04-25-21-43-19-57_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
 

Arkenoid

  • #5
Ik kon niet bij de stekker zelf, deze dat weggewerkt in de muur helaas! En met dop op de lasdoos bedoel ik een dekseltje.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Gaat de snoer aan weerskanten van de kroonsteen nog verder? Of komen er enkel aan 1 kant draden binnen ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Nee, pas als je ook iets aan de andere kant van de kroonsteen aansluit loopt er stroom. Ik zou me geen zorgen maken over brandgevaar.

De nette manier is dus zoeken waar dit snoer vandaan komt, het loskoppelen en uit de leiding trekken. Als het goed is kun je prima bij de aansluiting van dit snoer. Verbindingen moeten namelijk bereikbaar blijven. Het lijkt me stug dat er een eurostekker in de muur is weggewerkt, waarschijnlijk is dit snoer aangesloten achter een wandcontactdoos of in de centraaldoos. Anders ben jij niet de eerste die smokkelt met de normen. :wink:
 

Arkenoid

  • #8
Er is inderdaad niets aan de andere kant van de kroonsteen aangesloten! Fijn om te horen dat ik niet een al te groot probleem heb. Ik ga binnenkort wel op zoek of ik ergens een verbinding kan vinden. Ik denk dat daar wel helaas wat breekwerk voor nodig is dan :(

Iedereen erg bedankt voor de inzichten en de moeite!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Als deze voorbereiding door een vakman is aangelegd, zou het niet mogen dat je moet breken om het snoer af te koppelen.

Ik verwacht dat je het andere uiteinde aantreft achter een nabij gelegen wandcontactdoos of in de centraaldoos boven een plafondverlichtingspunt.

Of heb je toevallig een verlaagd plafond met inbouwspots ofzo? Dan loont het misschien om die eens eruit te trekken.

Maar zoals eerder gezegd, ik zou me er niet direct druk over maken.

Het wordt pas vervelend als je bijvoorbeeld een lekkage krijgt waarbij er vocht in deze weggewerkte inbouwdoos terecht komt, of als je perongeluk een schroef of spijker door het snoer weet te krijgen en je dan niet bij het uiteinde kunt. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu