Bouwkundig zwembadje aantal vragen...

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste medeklussers,

Graag zou ik in mijn tuin een zwemvijver/zwembadje maken. Inmiddels is het gat al gegraven. Zie onderstaande tekening ter verduidelijking.

Het is zoals je kunt zien niet extreem groot... Meer een gezellige vijver (zo aan de vlonder :cool:) waar je in de zomer eventueel ook in kunt om even af te koelen.

De bedoeling is om eerst een laagje zand (paar centimeter) op de bodem te doen om het geheel netjes vlak te krijgen. Daarna een plastic zeil erop, en dan een laag cement met 2 lagen bewapening erin. Op deze gestorte vloer wil ik dan de wanden (sommige ook rond, zie wederom tekening) metselen. Als "finishing touch" laat ik er een laag polyester op spuiten om het geheel in de juiste kleur en waterdicht te krijgen.

Mijn vragen nu:

1] hoe dik moet de bodem worden die ik ga storten? Is 20cm een goed idee? (incl. 2 lagen bewapeningsmatten)
2] hoe dik moeten de wanden worden? Er is me verteld geworden minimaal 20cm/2 betonblokken naast elkaar
3] hoe krijg ik het ronde gedeelte gemaakt? Kan ik daar gewoon "normale" betonblokken voor gebruiken?
4] heeft iemand een idee van de kosten van het polyester spuiten?
5] zie ik verder denken over het hoofd?

Ik kijk uit naar jullie reacties, tips, etc...

In ieder geval alvast vriendelijk bedankt :)

Groet,

Atmoz


7874_zwemvijver_1.jpg
 
Je hebt het over een laagje zand, maar wat is de ondergrond waar je het zwembad op wil plaatsen? Zit je nu nog niet op vaste zand grond dan betwijfel ik of dit plan goed gaat uitpakken.

Ik neem aan dat je dat polyester spuiten gaat laten doen door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Ga eerst op zoek naar zo'n bedrijf en bespreek je plannen met hun om teleurstelling te voorkomen.
 
Hé Frank, bedankt voor je reactie!

Dit is hoe ik de bodem (van boven naar onder gezien) van het zwembad zie:

====================water====================
====================water====================
====================water====================
====================water====================
===========laag gespoten polyester=================
========20 cm dik gestort beton (incl. 2 lagen wapening)=====
---------------------------------plasic zeil-----------------------------------
============5 cm laag (opvul) zand ================
==================aarde======================
==================aarde======================
==================aarde======================
=================HEEL VEEL AARDE :cool: ===========

Ik ben eerlijk gezegd nog aan het twijfelen of ik de polyester laat opspuiten door een bedrijf, of dat ik zelf met van die glasvezelmatten ga werken, maar ik denk dat het beter is dit te laten doen. Het moet toch enige jaren in alle weersomstandigheden waterdicht blijven he :)

Met vriendelijke groet,

Atmoz
 
En denk je niet dat de boel gaat verzakken?

Hoe zijn de huizen bij jou in de buurt gefundeerd?
Als dat op heipalen is dan is dat om op die manier op het vaste te koomen en daarmee te voorkomen dat je huis in de grond zakt.
Datzelfde geldt voor een betonen plaat met een gemetselde rand die voldoende stevig is om een paar kuub water te houden.

En dan dat geheel dicht maken met glasvezelmatten?

Ik ben bang dat je plan niet erg doordacht is.
 
Wederom bedankt voor je snelle reactie Frank.

De bodem (hier in het zuiden des lands) is dermate goed dat voor deze constructie heipalen niet nodig zijn. Dat heb ik me laten vertellen door mensen wat in dezelfde wijk vrij grote garages, kelders etc.. hebben gebouwd.

Dat je vraagtekens plaatst bij het waterdicht maken met glasvezelmatten snap ik niet direct... Deze manier wordt veelal toegepast bij het maken van boten (die nota bene ook constant op/in het water liggen). Natuurlijk komt er wel nog wat bij die glas(vezel)matten: een 2 componenten hars waar de glasvezel in doordrenkt wordt wat het geheel oer, en oer sterk maakt :) [edit] én uiteraard ook waterdicht. Hoop ik :P

Ik vraag me alleen af wat het beste is: zelf bekleden met die matten, of op laten spuiten door een professioneel bedrijf? En of er toch mensen zijn die iets meer tips hieromtrent hebben. Ik heb dit zelf namelijk nog nooit gedaan...

Mvg,

Atmoz
 
Ok, dan zit het met de ondergrond wel goed.

En wat die glasvezelmatten betreft, nee daar heb ik geen ervaring mee, ik vind het alleen altijd een enorm gedoe dus dat zal wel een vooroordeel van mij zijn.

Inderdaad maar even wachten op meer reacties.

Succes
 
Als je een bak gaat maken, moet je uitkijken dat die door het grondwater niet omhoog gedrukt word.
Met polyester moet je eigenlijk de vijver leeghalen swinters, anders heb je kans dat die kopot vriest.

Waarom niet gewoon een gat graven, en daar goede dikke vijver folie in aanbrengen.
Die kun je vol water laten staan swinters, en hij komt niet omhoog door het grondwater.
 
Ik weet niet of er een vijverfolie in de kleur blauw te koop is. PVC folie heeft de juiste kleuren, maar dat wordt op rollen geleverd. Zover ik weet wordt dat niet uit een vel geleverd. Daarbij zijn die rondingen in je vijver niet erg geschikt om een folie in te laten zakken.

Zelf denk ik dat laten spuiten door vaklieden een beter resultaat zal geven dan zelf rollen. Om die hars gelijkmatig en zonder holle ruimtes aan te brengen zal je ook de nodige ervaring in moeten hebben. Hoeveel hars kan je aanmaken, wat is de tijd dat je die hars kan verwerken. Beter eerst een vijver maken bij je vriend. :lol:
 
Hallo Peter,

Op dit moment ben ik nog geen grondwater tegen gekomen. (en ik ben al op het diepste punt). Of bedoel je grondwater wat er verschijnt na een zware regenbui?

En over dat kapotvriezen: zou dat ook kunnen gebeuren als ik een 20cm dikke muur van betonblokken bouw, en daar 2 dikke lagen polyester/glasvezel op? Ik heb gisteren 80KG aan polyester gekocht. 600gr/m2 (érg zware kwaliteit dus!!) Om het dichtvriezen tegen te gaan wilde ik sowieso gebruik maken van luchtbellen in de vijver zodat het oppervlaktewater nooit echt stil staat.

Heb je toevallig (negatieve) ervaring met het kapotvriezen van een polyester bak?
Waarom niet gewoon een gat graven, en daar goede dikke vijver folie in aanbrengen. Die kun je vol water laten staan swinters, en hij komt niet omhoog door het grondwater.
Tja, in die vorm wat ik wil is vijverfolie niet mogelijk. Of het moet al zo'n enorme lap (aan één stuk) zijn dat het niet te handelen in. En bovendien krijg je dan enorme naden/dubbele vouwen, etc.. in de hoeken/rondingen
Wgb schreef:
Ik weet niet of er een vijverfolie in de kleur blauw te koop is. PVC folie heeft de juiste kleuren, maar dat wordt op rollen geleverd. Zover ik weet wordt dat niet uit een vel geleverd. Daarbij zijn die rondingen in je vijver niet erg geschikt om een folie in te laten zakken.

Wie heeft het over blauw? :wink:
Maar inderdaad... vijverfolie lijkt me in mijn geval geen goede oplossing. Is ook niet erg sterk. Stel je voor dat er iemand inspringt met de schoenen aan: dan scheurt misschien wel de folie.
Zelf denk ik dat laten spuiten door vaklieden een beter resultaat zal geven dan zelf rollen. Om die hars gelijkmatig en zonder holle ruimtes aan te brengen zal je ook de nodige ervaring in moeten hebben. Hoeveel hars kan je aanmaken, wat is de tijd dat je die hars kan verwerken. Beter eerst een vijver maken bij je vriend. :lol:
Ik heb me gisteren een beetje verder verdiept in dit alles... De kosten om het te laten spuiten vallen helaas niet mee. Dan zou het een érg duur grapje worden.

Heb genoeg glasvezel en hars gekocht om een héél sterke laag te maken :cool:
Maar eigenlijk wilde ik het meer hebben over de betonnen onderdelen.
Het storten van de vloer enzo. Is 20cm dik genoeg? En de wanden? is daar een platte betonblok (ook 20cm) genoeg? En het rond maken, hoe zouden jullie dat doen?

Alvast bedankt weer!

Met vriendelijke groet,

Atmoz
 
Voor zwembadbouw zijn specialistische materialen te verkrijgen. Zo zijn er isolatielementen waar je de wanden mee kunt opbouwen en vervolgens volstorten. Snel en gelijk goed geïsoleerd.

Voor de binnenzijde van een bouwkundig bad wordt meestal gebruik gemaakt van een pvc liner, welke in het werk op maat wordt gemaakt. Als de folie slecht wordt, dan kan deze eenvoudig worden vervangen.

Verder zul je ook nog skimmers, bodemput e.d. moeten inbouwen. Kijk anders eens op dit forum. Staat veelinfo op.
 
Thanks voor je reactie Mn22,

Van die website kan ik wel wat informatie halen inderdaad :)

Klopt, een (breed model) skimmer, bodemdrain, inlets, pomp en filter komen er inderdaad ook in. Over die isolatie-elementen had ik inderdaad al eens gelezen, alleen dacht ik dat zoiets veel te duur was voor dit hobby-project. En is zoiets steviger dan die muur dan ik in gedachten heb?

Met vr gr,

Atmoz
 
De kosten ben ik niet zo in thuis van de verschillende oplossingen. De isolatielementen moet je denk ik vooral zien als een praktische oplossing en ik denk dat de kosten wel meevallen.. Als ik mij niet vergis steek je wapening vanuit de vloer door de elementen heen. Vervolgens worden de elementen volgestort. De elementen fungeren dan als verloren bekisting en isolatie.
 
Goedemorgen

is het niet een idee om er een foliebad van te maken? Veel zwembaden buiten worden met folie gemaakt. De jongens die dit werk dagelijks doen kunnen ook die folie lassen en misschien is die folie ook in verschillende kleiren leverbaar. Ik zou even informeren bij een zwembadbouwer..

Groet Thimon
 
Je gaf aan dat je nu nog geen grondwater tegenkomt.
Op dit moment (en altijd trouwens aan het eind van de zomer) staat het grondwater erg laag.
Afgelopen maart bij ons net buiten Eindhoven op 90 cm, vorige week heb ik geboord totdat ik grondwater tegenkwam (ivm graven vijver) en het bleek nu op 2,5 meter te zitten...

@Peter, Wat betreft polyester, in de wereld van de koivijvers is polyester heel normaal; ongeveer een kwart van de koifanaten hebben een vijverbak van beton oid en bekleed met polyester. En die gaan echt niet leeg in de winter...

Ga eventueel eens bij een goede (!) vijverspecialist langs, die kunnen vaak ook polyester aanbrengen in je betonbak.
EDIT, ik zie dat je al materiaal hebt.

Wat betreft de constructie. Voor gemetselde of betonnen vijvers wordt vaak geadviseerd om de wanden 15 of 20 cm hoog te maken. Komt de rand boven maaiveld uit, dan zeker 20 cm breed nemen.
Kan met blokken (bijvoorbeeld beton-metselblokken, maar dan wel klinkerkwaliteit) van 20 cm dik, of een steens muur van 'normale' stenen.
De ronding zo rond mogelijk metselen, en later rond stuccen met specie.
 
Mn22 schreef:
De kosten ben ik niet zo in thuis van de verschillende oplossingen. De isolatielementen moet je denk ik vooral zien als een praktische oplossing en ik denk dat de kosten wel meevallen.. Als ik mij niet vergis steek je wapening vanuit de vloer door de elementen heen. Vervolgens worden de elementen volgestort. De elementen fungeren dan als verloren bekisting en isolatie.

Ok, duidelijk verhaal! Thanks :)

Ik heb via via nog eens wat dingen proberen te achterhalen, en daar kwam ineens het idee om een bekisting te maken en vervolgens alle wanden te laten storten. Dus eerst zelf die bodem storten met 2 lagen wapening, en dan wapening aan de zijkanten naar boven laten uitsteken (is 30cm ofzo goed?). Dan een betonwagen laten komen die de wanden stort (verankerd in de 30cm wapening die uitsteekt)

Ik heb inmiddels ook een prijsopgave voor de beton mogen ontvangen: €90,- per kuub + 1x € 40,- voorrijkosten. Weet iemand of dat een goede prijs is? (of mag je dit soort dingen niet hier bespreken?)


Thimon schreef:
Goedemorgen

is het niet een idee om er een foliebad van te maken? Veel zwembaden buiten worden met folie gemaakt. De jongens die dit werk dagelijks doen kunnen ook die folie lassen en misschien is die folie ook in verschillende kleiren leverbaar. Ik zou even informeren bij een zwembadbouwer..

Groet Thimon

Hé Thimon, bedankt voor je reactie. Nee, ik maak het liever (super) stevig. Een liner zwembad is ook érg duur, en dan heb je zeker niet de stevigheid zoals het nu zal gaan worden.

KlusRob schreef:
Je gaf aan dat je nu nog geen grondwater tegenkomt.
Op dit moment (en altijd trouwens aan het eind van de zomer) staat het grondwater erg laag.
Afgelopen maart bij ons net buiten Eindhoven op 90 cm, vorige week heb ik geboord totdat ik grondwater tegenkwam (ivm graven vijver) en het bleek nu op 2,5 meter te zitten...

Hmzzz oke... dat zou dus een probleem kunnen worden in de tijd tussen betonstorten en vol laten lopen met water... Nouja, dan moet ik dus alles snel achter elkaar plannen :mrgreen:
@Peter, Wat betreft polyester, in de wereld van de koivijvers is polyester heel normaal; ongeveer een kwart van de koifanaten hebben een vijverbak van beton oid en bekleed met polyester. En die gaan echt niet leeg in de winter...

Ga eventueel eens bij een goede (!) vijverspecialist langs, die kunnen vaak ook polyester aanbrengen in je betonbak.
EDIT, ik zie dat je al materiaal hebt.

Klopt, ik heb de polyester + hars al hier. Komt dus helemaal goed :)
Ik ben inmiddels ook zover dat er nog een soort top-coat overheen moet. Deze kan ik in de juiste RAL kleur laten mengen.
Wat betreft de constructie. Voor gemetselde of betonnen vijvers wordt vaak geadviseerd om de wanden 15 of 20 cm hoog te maken. Komt de rand boven maaiveld uit, dan zeker 20 cm breed nemen.
Kan met blokken (bijvoorbeeld beton-metselblokken, maar dan wel klinkerkwaliteit) van 20 cm dik, of een steens muur van 'normale' stenen.
De ronding zo rond mogelijk metselen, en later rond stuccen met specie.

Wat bedoel je met 15 of 20 cm hoog? En erna 20cm breed? Wat is de reden dat de rand boven het maaiveld uit moet komen? Ik wil de rand/het bovenste van de wand graag net onder de vlonder laten komen.
Bedankt voor je reactie trouwens :)

Met vriendelijke groet,

Atmoz
 
Atmoz schreef:
Ik heb inmiddels ook een prijsopgave voor de beton mogen ontvangen: €90,- per kuub + 1x € 40,- voorrijkosten. Weet iemand of dat een goede prijs is? (of mag je dit soort dingen niet hier bespreken?)
Atmoz

Inderdaad, daar doen we hier niet aan :wink:
 
'hoog' moest ook breed/dik zijn...

De wand hoeft niet boven maaiveld uit te komen, behalve als jij dat graag had gewild. Bij vijvers wordt het wel vaak gedaan dat deze boven maaiveld uitsteken, en dan is een muurtje van 10 cm dik niet echt genoeg. Vandaar de opmerking, omdat ik niet wist waar de bovenrand zou komen.

En geen dank, ben zelf met een soortgelijk project bezig op dit moment, alleen komen er bij mij vissies in. En ik word zelf ook graag geholpen, dus waarom zou ik mijn verzamelde info niet met je delen?

Gr. Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan