Bouw garderobekast, materiaalkeuze en bouwwijze.

Stefan1980

  • #1
Beste mensen,

Ik wil dit paasweekend ga beginnen met mijn nieuwe garderobekast. Deze kast zal 270cm breed en +/- 240cm hoog ( afhankelijk van plafond en waterpasheid van mijn vloer ).

Ik heb een goed idee hoe ik mijn kast wil maken alleen twijfel erg over de materiaalkeuze. Hieronder vinden jullie wat indelingen/plaatjes voor mijn aankomende kast. De kast zal eigenlijk 4 losse kasten zijn + bovenkastje. Tevens komen er 4 spots in te zitten. Ik denk dus ook aan aparte 4 kasten bouwen en deze uiteindelijk samenvoegen om 1 geheel te vormen.


Wat kunnen jullie adviseren met betrekking tot materiaalkeuze. Ik zit te denken aan multiplex voor de zijkanten en achterkant en mdf voor de binnenkanten van de kast. Of is wisaplex toch nog een beter idee voor de gehele kast.

Aangezien het een bakbeest van een kast gaat worden moet het gewicht wel een beetje in proportie blijven. De gehele kast bestaat uit verschillende kasten die afzonderlijk aan elkaar geplaatst gaan worden en ook los te halen zijn. Mocht ik het ooit willen verplaatsen dan kan dit nog.

De indeling van de kast moet ik nog bepalen maar het gaat mij meer om de materiaalkeuze en manier van bouwen voor de kast in zijn geheel.

Op de twee middelste deuren komen spiegels te zitten. Ik heb ook al even zoeken naar geschikte scharnieren. Welke adviseren jullie, in ogenschouw houden, het gewicht.

Hopelijk ben ik duidelijk en kunnen jullie mij van dienst zijn.

Alvast bedankt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Hoe ga je de kast behandelen?

Gelet op het feit dat er spiegels gemonteerd gaan worden zou ik naar meubelplaat gaan en zeker geen mdf.
 

Stefan1980

  • #3
Waldy,

Ja dat was/is eigenlijk een volgende vraag die ik eigenlijk wou stellen. Zijn meubelplaten wel goed behandelbaar ?

Ik wil de zijkanten van de kast in een hoogglans zwart lak verven en binnen afwerking hoogglans wit.

Maar er zijn (dacht ik) gewoon meubelplaten in de gewenste kleur dus inderdaad denk ik te moeilijk en moet ik gewoon voor meubelplateb gaan.

Hoe verhouden meubelplaten zich t.o.v. mdf qua gewicht. Is je voorstel dan om de gehele kast van meubelplaten te maken. De achterkant wordt wel een dunne multiplex plaat. De kast komt strak tegen de muur te staan ?

Gr,
Stefan
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
De achterkant kun je gewoon van 4mm multiplex maken.
Bij meubelplaten fineer ik doorgaans de zijkanten.
Mdf is weer beter af te lakken/schilderen ook op de kanten.
Meubelplaat is volgens mij lichter in gewicht dan mdf.

Ik ben wel bang dat mdf gaat buigen als je er glas op gaat lijmen
 

Stefan1980

  • #5
Wellicht dan een optie om de buiten-, zijkanten te maken van 18mm mdf en de deuren van de kast van meubelplaten ?

Of buiten-, zijkanten van multiplex ? Tegen mijn beter weten is Multiplex wat sterker dan Mdf en vertoont het ook minder werking ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu