Bouw buitenkennel

Jackiegoal

 • #1
Ik ben bezig met het maken van een plan om 3 hondenkennels te bouwen. Voor hondenkennels is het gebruikelijk om aan de voorzijde met gegalvaniseerde spijlpanelen te werken, een standaardmaat is 200x184cm (hxb). Deze bestel ik bij een specialist. Nu heb ik het naar mijn idee redelijk uitgewerkt, echter twijfel ik over bepaalde keuzes.

De wandconstructie voor de buitenwanden en tussenwanden wil ik met skeletbouw doen. Ik wil voor de constructie geimpregneerd vurenhout gebruiken van 44x70, de hoogte wordt 180cm en de diepte ongeveer 250cm. Individuele kennels worden 200cm breed (standaardmaat vanwege het voorpaneel). De tussenstijlen zet ik ongeveer elke 50 cm neer (hart-tot-hart). So far so good, hoop ik.

Nu heb ik 2 zaken waar ik specifiek over twijfel.

1) Ik zal de kennels van fundering moeten voorzien. Door de ondergrond zit zeer veel grof gebroken puin (vermoedelijk gewoon sloopafval van een oude bewoner). Mijn huidige plan is om hier niet te diep in te graven en een soort rand te maken van ingegraven opsluitbanden (10cm dik en 20cm hoog), ook omdat er een zwevende vloer in komt. Dit stelt mij in staat om de scheefheid van de ondergrond enigszins te corrigeren en de boel over de gehele 6 meter waterpas te zetten. Is dit voldoende en kan ik hier de systeemwanden op een goede manier op monteren? Kan ik daarvoor het beste iets als doorsteekankers gebruiken of mag het ook eenvoudiger? Moet er nog iets tussen de opsluitband en het hout?

2) Aan de binnenzijde wil ik de wanden en vloeren bekleden met betonplex. De buitenzijde wil ik afwerken met geimpregneerde rabatdelen. Omdat de kennels aan de voorzijde open zijn vroeg ik me af of het nodig is om tussen die rabatdelen en het betonplex nog iets aan te brengen, voor vochtwering danwel voor stevigheid van de constructie?

Sorry, toch nog een bonusvraag 3) De kennels komen tegen een bestaand steens muurtje aan te staan waar tot een hoogte van ongeveer 140cm een schutting op gemonteerd is (10m lang). Deze schutting zit echter niet goed vast en het hout is niet zo goed meer, dus ik wil het meteen meenemen. Is het een goed idee om hier ook skeletbouw met dezelfde materialen toe te passen zodat de montage op het muurtje op dezelfde manier gedaan kan worden als de hondenkennels? Het muurtje staat licht scheef (naar buiten toe), wat de reden is dat het mij niet verstandig lijkt het onderdeel te laten worden van de kennels zelf.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Putje aansluiten op een riolering als het even kan!
   
  • Like
  Waarderingen: Jackiegoal

  Jackiegoal

  • #3
  Ik heb op dit moment geen putjes in de kennels voorzien. Er komt een dak op dat doorloopt in een (kort) luifel aan de voorzijde en ik hoef de kennels niet te kunnen schoonspuiten. Het zijn kennels voor werkhonden, dus er zal geen sprake zijn van verwaarlozing o.i.d.. Of denk je ergens anders aan als je het over een putje hebt?
   

  Jackiegoal

  • #4
  Omdat de grond zo ongelijk is had ik trouwens ook nog aan een instortanker gedacht. Op elke hoek 1 en dan in het midden nog 2 bijvoorbeeld. Qua kosten en moeite is het vergelijkbaar. Welke van de opties geeft op de lange termijn de meeste stabiliteit?
   

  Impie

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  De meeste stabiliteit krijg je vast en zeker met de instortankers, al moet je de vloer dan wel stevig genoeg uitvoeren. De opsluitbanden zullen veel druk uitoefenen op een smalle strook relatief losse grond, en dus eenvoudig verzakken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Jackiegoal schreef:
  en ik hoef de kennels niet te kunnen schoonspuiten. Het zijn kennels voor werkhonden, dus er zal geen sprake zijn van verwaarlozing o.i.d
  Ook een hok voor werkhonden, zul je toch regelmatig moeten schoonmaken.
  En ook die honden zullen misschien een keer in het hok piessen
  En dan is het gebruik van hout niet echt duurzaam en zal gaan rotten.
   

  Klussen.

  • #7
  Als ik het goed begrijp zijn werkhonden doorgaans zeer goed getraind en zeer zindelijk. Als de kennels ook voor puppies of nog niet getrainde honden is, zou ik het advies van Peter volgen en een waterbestendige vloer met afvoer maken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Ook al zijn ze zindelijk, op den duur gaat zo een hok goed stinken als ze er altijd in liggen door de huidvetten die ze afgeven.
  Is hetzelfde als dat je nooit je eigen bed zou verschonen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Kwa fundering is een stoeptegel onder de staanders al voldoende.
   

  Jackiegoal

  • #10
  Ik bedoelde "niet schoon spuiten" letterlijk. De kennels en nachthokken worden wekelijks schoongemaakt met een speciale borstelstofzuiger en een sopje. Daarom een vloer van antislip betonplex, dat hebben we in de transportbus ook. Puppies groeien binnen op en gaan pas de kennels in na socialisatie (dus altijd zindelijk en met basis africhting). Het zijn wel sterke honden dus het moet stevig zijn en ze moeten nergens aan kunnen knagen (dus metalen plaatjes op eventuele hoeken).

  V.w.b. instortankers, opsluitbanden of zelfs stoeptegels: mijn idee met banden was dat de liggers over de hele lengte ondersteuning zouden hebben en ook wat meer stevigheid zouden krijgen door de montage op de banden. Nadeel is dan wel dat je ze perfect aansluitend en waterpas moet leggen en ik heb gemerkt dat dat met smalle opsluitbanden al moeilijk is. Ik heb ook gezien dat er iets bestaat als funderingstegels, dat zijn een soort betontegels van 40x40x8. Of is een standaard 30x30x4 tegel genoeg?

  Kunnen de staanders dan los op die tegels staan?

  Ik ben geïnteresseerd in die optie omdat dan het waterpas zetten van de liggers onafhankelijk kan van de ondergrond. Ik ben al wat aan het uitgraven geweest en het gaat echt ontzettend moeizaam. Het verval is bijna 30cm over 6 meter, dus als ik de vloeren gewoon per kennel 10cm lager kan leggen kan ik de ondergrond met rust laten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Neem wel een dikke stoeptegel. Een kennel weegt niet zoveel en waait ook niet makkelijk weg, dus los erop zetten is prima. Onder de tegels zoveel mogelijk met rust laten of goed aanstampen.
   

  Jackiegoal

  • #12
  Dus beter die 40x40x8? Zijn 8x zo duur dus ik vraag het nog even :oops::mrgreen:
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Je kunt er ook 2 of 3 op elkaar stapelen :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Jackiegoal

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Dikke 30x30 tegels vind je waarschijnlijk op de gemeentewerf maar zat in de afvalbak. Of kijk op tweedehands sites waar je ze gratis af kan halen (let op tegels gebruikt in oprit).
   
  • Like
  Waarderingen: Jackiegoal

  Jackiegoal

  • #15
  Heb inderdaad op Marktplaats een stapeltje gevonden :prima: Heb alles besteld, denk dat ik volgende week aan de slag kan.
   

  Jackiegoal

  • #16
  Ik las op een ander topic dat het hier op prijs gesteld wordt om ook een update te plaatsen na de klus. Nu ben ik rijkelijk laat, maar mocht iemand ooit hetzelfde plan hebben, hier wat dingen die ik geleerd heb:

  - Funderen met een stoeptegel was een goed idee, heb op Marktplaats 10 gratis tegels van 8cm dik gevonden en die liggen er nu onder, het zand eromheen heb ik 1:7 cement aan toegevoegd en dat is stevig. Geen verzakking te herkennen.

  - Betonplex is duur en zwaar, de panelen hebben weinig te verduren. Maar honden knagen er niet aan (i.t.t. de stukken geimpregneerd hout) en het blijft mooi. Was het waard.

  - Neem kennelpanelen met zo min mogelijk ruimte eronder, onze honden kunnen hun koppen eronder steken en elkaar zo lastig vallen.

  - Bitumen golfplaten dak had schuiner gemoeten, er blijft water staan op de nokpanelen wat soms naar beneden sijpelt. Volgende keer zou ik er ook toch nog platen onder maken. En let bij naar binnen draaiende deuren (belangrijk bij hondenkennels) op dat de deur nog wel onder het dak door kan. Ik heb een hapje uit de dakconstructie moeten zagen.

  Mocht iemand het leuk vinden, foto's van tijdens de bouw:

  IMG_20210710_170141.jpg


  IMG_20210717_162422.jpg


  En toen de linkerkennel klaar was:

  IMG-20210922-WA0003.jpg


  Het zijn er uiteindelijk 2 geworden. We vonden 2x 5m2 een beter idee dan 3x 3,5m2 en we hebben niet vaak 3 honden.
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd en Vonken_trekker

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #17
  Ziet er netjes uit!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu