Boutverbindingen door bitumen dak

AA Joure

  • #1
Beste klussers,

Ik ben druk bezig met een project voor zonnepanelen op mijn dak. Hierbij loop ik tegen een probleempje aan.

Mijn dak is (theoretisch) niet bestand tegen de complete installatie. Dit komt vooral door de hoeveelheid ballast die ik nodig ga hebben. Daar komt nog bij dat ik op de een of andere manier geen goed gevoel heb bij de hoeveelheid ballast en dat ik bang ben dat de boel van het dak af zal waaien.

Nu is mijn vraag of er manieren zijn om door een boutverbinding te maken door een bitumen dak. Dan wil ik namelijk de panelen vast zetten in de draagbalken. Het risico op lekkage is vrij groot denk ik, dus ik ben benieuwd of er manieren zijn om dit goed af te dichten.

Alvast bedankt,

Ar di
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Liever niet door het dak maar als het echt niet anders kan.

De balken met bitumen inwerken. Zo kom je uit het water. En zorg ervoor daar waar het frame van de panelen op de balk ligt geen horizontaal vlak is. Zodoende loopt het water gemakkelijk weg.
Je zou ook met een U profiel kunnen werken. Moet een behoorlijk breed profiel zijn. Bitumen is dik en laat zicht niet zo gemakkelijk buigen.
In ieder geval iets van een opstand maken.
 

AA Joure

  • #3
Dank voor de reactie. Hier kan ik zeker wat mee.

Dit valt of staat met de kwaliteit van het aanbrengen van het bitumen. Hier ga ik dus zeker een bevriende loodgieter mee lastig vallen.

Nogmaals bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Daar zijn toch gewoon standaard oplossingen voor? Ik vond in ieder geval al één systeem die ipv ballast ook geschroefd kan worden. Helaas stond er niet bij hoe dat werkt.

Ik zou dit niet zelf gaan bedenken.
 

AA Joure

  • #5
Daar zijn toch gewoon standaard oplossingen voor?
Dat geloof ik ook wel, maar geen leverancier kan mij vertellen hoe dit werkt. Als ik het vastschroeft op een plat dat, wil ik graag van tevoren weten hoe ze denken dat het waterdicht wordt.

De leveranciers verwijzen naar de dakdekker... De toepassing voor schroeven wordt eigenlijk niet uigevoerd, het is altijd gebalast. Dat kan ook prima, het gewicht per m2 is slechts 25kg. Alleen mijn dak (1939) is zwak uitgevoerd. Balk afstanden van 1 meter en dan ook nog eens balken (165x70) van 4,2m lang. De balken rusten niet op muren, maar op een zadeldak met pannen.

Als ik hier aan ga rekenen heb ik met een normale windbelasting/sneeuw al een probleem. Ik heb er wel een (zwaar) mastiekdak met grind afgehaald, maar theoretisch zou dit al instorten....

Gelukkig wist ik dit niet toen we met 6 man op het dak liepen om het grind en mastiek eraf te halen.

Maar goed, dit is dus de achtergrond van mijn verhaal.
 

Geus

  • #6
Is het dan niet handiger het probleem bij de wortel aan te pakken? Dus de draagconstructie van het dak verstevigen. Dan kan je ook rustig slapen als ze een stevige sneeuwbui voorspellen. Dak blijft dan verder intact en je kan de panelen gewoon met balast plaatsen.

Als je dak inzakt met panelen en al, heb je flinke schade en de verzekering zou wel eens moeilijk kunnen gaan doen als ze erachter komen dat jij al wist dat je dak zwak was.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De constructie van het dak is niet bekend en kan niet op afstand beoordeeld worden, een dak kan zomaar de lucht ingeblazen worden bij een storm.
Laat een bouwkundige hier even naar kijken, daar hebt u meer aan dan de goedbedoelde adviezen op het forum.
 

AA Joure

  • #8
Laat een bouwkundige hier even naar kijken, daar hebt u meer aan dan de goedbedoelde adviezen op het forum.
Hier heb je helemaal gelijk in Jan, dit ga ik ook zeker laten doen. Mijn ervaring is dat het aardig wat in de kosten scheelt als ik het zelf bedenk en laat controleren door de bouwkundige. Zo heb ik dat met andere zaken in mijn huis ook uitgevoerd.

Bovendien vermaak ik me behoorlijk met het bedenken en berekenen van de installatie. Dan begrijp ik ook wat er met de constructie aan de hand is en kan ik met de bouwkundige meedenken...

Anders had ik voetbal gaan zitten kijken, en of dat nu de moeite waard was....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik begrijp heel goed dat u zelf wilt weten wat de mogelijkheden zijn maar zonder gegevens over de constructie en op afstand is het vrijwel onmogelijk en misschien zelfs gevaarlijk een behoorlijk advies te geven.
Niet alleen de dakconstructie maar ook de ligging t.o.v. de windrichting en bebouwing rondom het dak kan een rol spelen.
Daarnaast is niet alleen de draagkracht van de balken een issue maar ook de bevestiging van de balklaag in de muren is van belang.

Ik zou het zelf niet doen zonder bouwkundig advies ter plaatste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu