Bosch wasmachine motor stinkt na vervangen koolborstels

Lampje45

  • #22
Daar heb je een punt Jan.

Maar of dit ideaal is blijft voor mij de vraag.
 

FredA

  • #23
Mijn dank voor jullie discussie, dit heeft mijn Bosch wasmachine motor gered. Ik had exact hetzelfde probleem: motor stinkt naar verbrande bedrading ca. 1 maand na vervanging koolborstels (niet-originele). Rotor flink aangeslagen, deze eerst licht opgeschuurd, koolborstelbanen gecontroleerd op goed vrijlopen. Maar na 1x wassen al hetzelfde probleem. Ik zag overigens ook lichtflitsen bij het draaien, een teken van slecht contact. Na het lezen van jullie posts meteen originele borstels gekocht, lamellen weer licht opgeschuurd en toen geplaatst. Alle problemen waren direct voorbij. Geen flitsen en geen stank. Overigens ook meteen bij leverancier gemeld, het kan natuurlijk altijd een exemplarisch probleem zijn.
Nogmaals dank voor jullie goede advies!
 

Lampje45

  • #24
Mooi om te horen.
 

FredA

  • #25
Ai, toch nog een vervolgprobleempje, misschien kunnen jullie me adviseren. Na deze actie loopt de motor weer mooi netjes, en loopt ook een mooi toerental bij het centrifugeren. Maar nu blijkt dat het centrifuge programma veel te kort loopt, de was komt er nat uit. Hij centrifugeert 2 maal 10 seconden en stopt dan het programma. Kan niet aan de motor liggen lijkt me, of heb ik nu iets verkeerds gedaan?
 

Lampje45

  • #26
Fred,
Graag had ik de gegevens van het machineplaatje
 

FredA

  • #27
Dit is m, Bosch WFO2860NL/01

typeplaatje.jpg
 

Lampje45

  • #28
Heb je alle stekkers rondom de motor nagekeken?
Zet eens een proeflampje op de motor aansluiting om te kijken of er wel spanning op de motor komt.
En zul je het verder in de relais en of triac op de printkaart moeten zoeken.
Volg de aansluiting eens en inspecteer speciaal de solderingen van de (waarschijnlijk) 2 relais die de motor voedt en zijn draairichting verandert.
 

FredA

  • #29
Dank voor het meedenken! Ik heb alles nog eens goed gecontroleerd, stekker opnieuw vastgezet, aardedraad opnieuw gemonteerd. Zoals ik al zei centrifugeerde de machine wel, maar veel korter dan anders. Ik heb los van het nalopen ook nog een paar rondjes centrifugeren getest met een lege machine maar met de keuzeknop op wat lagere toerentallen. Ook dat stopte na een minuut of twee. Hierna een was op 40 graden gedraaid en tot mijn verbazing werkte het centrifugeren hierna wel goed. Er werd zeker 5 x ruim een minuut gecentrifugeerd op het hoogste toerental, de was was goed droog. Kan ik alleen verklaren uit het opnieuw vastzetten van de stekker. Of wellicht moesten de koolborstels nog iets inlopen? Een van de komende dagen nog een test met 60 graden, ik zal het resultaat laten weten.
 

Lampje45

  • #30
Temperatuur heeft weinig te maken met centrifugeren, ook de nieuwe koolborstels niet. Ik denk meer in toevalligheden en je de oorzaak nog niet te pakken hebt. Ik denk zelfs dat jouw motor wel eens via 3 relais zou kunnen lopen en daar uiteindelijk toch het probleem zal zitten. En centrifugeren gaat toch per centrifuge gang maar een keer continu achter elkaar?
 

FredA

  • #31
Sorry heeft even geduurd, ik wilde weer genoeg gegevens hebben om te antwoorden. Centrifugeren bij deze machine gaat in meer cycli van elk ca. 1 minuut, met daartussen wat trommelbeweging om de was te herschikken. Ik kan alleen het probleem nu niet meer reproduceren, de machine draait nu 5 of 6x de cyclus met goed toerental. Het lijkt inderdaad in toeval te zitten, of het opnieuw goed vastzetten van de stekker heeft uitgemaakt. Goed nieuws dus, nogmaals dank voor alle adviezen!
 

Lampje45

  • #32
Het moet haast wel een slecht contact geweest in de totale voedingsketen van de motor.
Misschien heb je hem te pakken en anders toch eens richting relais kijken.
 
  • Like
Waarderingen: FredA

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu