Bosch wasdroger WTL5200 droogt heel erg slecht

Swanicad

  • #1
Hallo,

Mijn condens wasdroger WTL5200EU/09, FD 800201109 draait prima, maar doet er een dag over om de was te drogen en dan is het nog klam. De laatste tijd piepte de machine regelmatig tijdens het drogen, maar deed het verder prima. Onlangs was de was loeiheet tijdens het drogen (ik haal de strijkwas er halverwege uit, scheelt heel wat strijkwerk als ik het na kort drogen ophang), heter als ik gewend ben.
De schakelklok kan ik helemaal ronddraaien, maar ik weet niet meer of dat normaal is bij dit type. Bij mijn wasmachine is dat normaal.
Op elk programma heeft de droger ongeveer dezelfde temperatuur: koel. Ik ben een vrouw met 2 rechter handen, maar vind het heel spannend om de machine van achteren te gaan openen. Ik heb wat op het forum rondgeneusd, en al wat antwoorden op andere vragen gelezen, maar het leek me verstandiger om eerst eens advies in te winnen eer ik zelf ga klussen en naar dat rode lampje ga zoeken of het verwarmingselement ga doorblazen of schoonmaken.

Bij voorbaat dank voor elke reactie.

Groet,
Swanica
 

HarryO

  • #2
Verwijder panneel aan de achterkant. Je ziet nu het verwarmings element.
maak alles stof vrij en druk het knopje in de linker beveiliging in.
Maak de condensor ruimte ook stof vrij.

( stekker er uit...)
 

Swanicad

  • #3
Heel erg bedankt voor de reactie. Gelukkig was het niet moeilijk. Wel moet je weten wat je los moet schroeven. Er zitten zoveel schroeven!!
Moest ik de schroeven van aan de zijkant losmaken om erbij te komen of van het middenstuk, wat er los op zit?

Het was het opzetstuk aan de achterkant wat los moest en gelukkig hoefde ik ook niet verder te zoeken, want zodra de rode knop was ingedrukt, deed de droger het weer. Hoera! :lol: Scheelt me weer reparatiekosten of een nieuwe machine. En dat in deze tijd is heel wat waard :!: Zelfs een vrouw kan de was doen :wink: :idea:

De zwarte isolatierand die is wel wat stuk gegaan. Ik hoop dat dit geen probleem geeft. Ik heb alles stofvrij gemaakt, het verwarmingselement uitgezogen, dat roterende ding helemaal schoon gemaakt met een oude tandenborstel, want het stof zat goed vast. Daarna kon je de rode knop ook niet meer indrukken.

Ook het uitproberen had een klein probleempje. Ik vergat er nat goed in te doen, dus de droger ging snel uit en leek nog niet warm te worden, maar met de natte was bleek dat de droger het weer prima doet.
Nog wel even een vraagje. Wat is de condensor :?:

Groetjes,
Swanica
 

HarryO

  • #4
Nog wel even een vraagje. Wat is de condensor
Dit is een vraag die je eigenlijk niet hoort te stellen... :oops:
Dit is het blok onder in de machine wat je regelmatig schoon maakt.

Als de isolatie rand nog afsluit is het prima.
 

Manualo

  • #5
Waarom zou je die vraag niet mogen stellen?
Dat je als vakman weet wat met de condensor bedoeld wordt houdt niet automatisch in dat de consument dat ook weet. Bosch bijv. heeft het in zijn condensdroger-handleidingen (voor zover ik ze in mijn archief kan bekijken) nergens over een 'condensor'. Bosch noemt het een 'luchtkoeler'.

Ook andere fabrikanten hebben de gewoonte dat ding juist niet met 'condensor' aan te spreken. Bijv. Bauknecht heeft het over een 'warmtewisselaar'.

Hoe zou een willekeurige consument dan moeten weten wat er bedoeld wordt met 'condensor'... :wink:
 

HarryO

  • #6
Bij nader inzien mee eens....
Er is geen eenduidige benaming voor dit onderdeel van de droger.

De strekking van mijn opmerking is dat ik hoop dat de luchtkoeler/condensor regelmatig gereinigd word.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu