Bosch WAA28 160 wasmachine loopt niet leeg

Wpt

  • #1
Mijn wasmachine (een half jaar oud, bovenstaand merk en type, FD-nr 2602) loopt niet meer leeg. Pomp al opengemaakt en schoongemaakt, maar zelfs dan (met de pomp open) blijft het water erin. Ik vermoed dat er een kindersok in de afvoer naar de pomp zit.

Ik krijg de wasmachine niet open, er zitten van die rare schroefjes achterop. Zijn dit Tork-schroefjes? Is daar een standaard schroevendraaier voor?

Moet ik trouwens van achteren de machine openmaken of vanaf een andere plek?

Alvast bedankt voor de info!
 

Wittenico

  • #2
Via de voorkant is makkelijker, maar kan ook via de achterkant. Er zitten inderdaad torx schroeven in. Te halen bij doehetzelf zaken
 

Wpt

  • #3
He bedankt! Net een torx schroevendraaier gehaald. Blijken tientallen maten van te zijn, ik gokte een 15 en dat was goed.

Alleen: wat nu? Bovenkant is eraf, voorkant gaat niet (kan niet zien hoe die vast zit). Achterplaat waarachter V-snaar zit is er ook af, maar vandaar kan ik ook niet goed verder.

Wastrommel zit in een grotere trommel waar natuurlijk al dat water inzit, en ook die sok. Hoe kom ik daar nou bij??

De grote trommel hangt aan sterke veren aan een horizontale drager, die weer op de zijwanden rust. Ben bang dat als ik dit los ga schroeven alles in elkaar stort, en de boel niet meer in elkaar te zetten is... Is dit überhaupt zelf op te lossen, of kan ik beter een monteur laten komen?

Groeten
wpt
 

Wittenico

  • #4
Haal heet plintje aan de voorzijde er voor heen. Daarachter zitten 2 schroeven die ook los moeten. Haal de zeepbak er uit en verwijder aan de rechterzijde van de zeepbak de onderste schroef. Haal ook de machet los va het front , die zit met een ijzerdraad vast. Daarna kan je de onderzijde van het front iets op jouw aan trekken en daarna het front naar beneden drukken. Het front si nu los, maar je moet alleen nog de stekker van het deurslot er af halen.

Heb je dit voor elkaar dan kun je nu makkelijk bij de slang van de kuip naar de pomp. Deze moet je los halen en kun je de sok verwijderen.

Succes
 

Wpt

  • #5
Plintje? Je bedoelt het bedieningspaneeltje bovenaan? Mijn vorige Bosch had een plint onderaan, maar dat heeft deze niet, zit vast aan de voorplaat...
 

Wpt

  • #6
He Wittenico,

Ik denk dat ik een ander Bosch type heb. Toch geprobeerd op basis van je tips: bedieningsfrontje gedemonteerd, zeepbakje losgehaald, en dan loop je inderdaad tegen de manchet aan. Die zit met een ijzerdraad vast, zoals je al schreef. Hoe krijg je die nou los, en, minstens zo belangrijk, straks weer vast? Heb je zeker een speciaal tangetje voor nodig? :roll:

En dan nog de schroefjes aan de onderkant, en dan kan het front (denk ik :!: ) los. En dan nog de slang. Hopelijk kun je me verder helpen... :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bovenaan in de rubriek staat o.a. de volgende tekst:
Bosch/Siemens: het (complete) E-nummer (staat op het typeplaatje omlijnd) én (indien beschikbaar) het FD-nummer

Zeker wanneer u denkt een ander type te hebben is het wel handig de nummers ook volledig te vermelden, de witgoedspecialisten zijn helaas niet helderziend.
 

Wittenico

  • #8
Sorry, maar had eerst een ander type voor ogen. Bij deze zit er geen plint maar je moet de machine schuin achter over zetten en dan zie 3 schroeven die los moeten.

De machet kan je met een platte schroeven draaier er af wippen. Deze zit met een draad met daar een veer tussen vast.
 

Wpt

  • #9
Ha,

Bedankt voor de tip. Dat ga ik proberen. Krijg ik hem dan ook makkelijk weer erop?

wpt
 

Wittenico

  • #10
Gaat makkelijk, gewoon weer alles andersom doen
 

Wpt

  • #11
:D :cool: Yes!!

Gelukt! Wittenico: zeer bedankt voor je deskundige advies!

Er zat inderdaad een sok in, bij de vlotter in de afvoerslang. Eerder al een sok gehad bij de pomp. Ik vraag me af of de spleet bij de voortrommel wel OK is? Ik heb deze machine pas een half jaar!

Voor de geinteresseerde leek nog enkele tips, als je dat ook met deze wasmachine wilt proberen:
- je hebt een Torx 15 en een Torx 9 nodig. Daar kun je alle schroefjes die nodig zijn mee losschroeven: 2 achterop voor de bovenkant (daarna bovenkant naar achteren schuiven en eraf pakken), 2 achter het zeepbakje en de kleine (met de 9) aan de zijkant van het bedieningspaneel. Daarna 2 aan de onderkant van het front. De deur kan ook met de 15 worden losgemaakt (niet nodig, maar wel makkelijker, anders hangt die maar aan dat losse front).
- het front losmaken was even zoeken: eerst aan de onderhelft van de zijkanten loswippen met een gewone schroevendraaier. Daarna naar onderen schuiven en hij is los.
- dan zie je de afvoerslang, en die kan ook weer los met een Torx 15.

Wittenico: nogmaals zeer bedankt!

Groeten,
wpt :cool: :D
 

Wittenico

  • #12
Mooi dat het gelukt is en succes er weer mee.

PS: hou het in de gaten. Als er vaker sokken in terecht komen dan moet je de fabrikant waarschuwen. Je heb er 2 jaar garantie op.
Je moet wel oppassen met baby/kindersokjes die kunnen wel eens er tussen schieten. Deze zou je ook in een waszakje kunnen doen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu