Bosch Vaatwasser SMV53M00NL/73 spoelt niet juist

Filono Cardoso

  • #1
Hallo,

Onze inmiddels 8 jaar oude vaatwasser maakt slecht schoon omdat de sproeierarmen beide niet draaien. Er is helaas geen storingscode te zien op het display. Als het spoelprogramma gedraaid wordt dan komt er ondanks dat de armen stil blijven staan, wel wat water uit de bovenste arm druppelen. Het water is niet warm, maar dit zal logisch zijn daar er kennelijk geen goede waterdruk opbouw mogelijk is. Controle van het schijfje van de waterverdeler laat zien dat de onderste arm opening steeds gesloten blijft. Geen vuil resten, verstopte arm gaatjes of gescheurde/geblokkeerde kanalen te vinden. Trek ik een juiste conclusie dat ik het probleem in de hitte pomp moet zoeken? Blijkbaar draait deze dan wel maar niet voldoende omdat er toch water in de bovenste arm kan komen? Of heeft deze motor ook een condensator die nog defect kan raken?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Sleutelmeneer

    • #2
    Nee geen condensator.

    Zijn je sproeiarmen wel zuiver ? Haal ze eruit en controleer of de uiteindez vooral niet verstopt zitten. Zeefje met borstel reinigen zodat hij goed open is.

    De hittepomp draait echter soms wel eens moeilijk inderdaad of er zit plastic e.d tussen de schoepen. Maar zo slecht dat de armen niet draaien dan zou ik eigenlijk een E:21/e:24/e25 foutcode verwachten.

    Sproeiarm wisselklep is ook verdachte. Misschien dat die niet meer draait. Deze geeft namelijk geen foutcode aan de klant maar in het testprogramma valt hij dan wel op E:26 (o.i.d)
     

    Filono Cardoso

    • #3
    Dank je voor je reactie, zou je het wisselklep schijfje met de hand kunnen draaien? Zodat je weet of deze vrij loopt. Ik vind het namelijk wel vreemd dat elke keer als ik het spoelprogramma draai deze schijf altijd zichtbaar is op de opening van de onderste arm.

    Dat testprogramma kan ik zelf niet draaien denk ik?
     

    Sleutelmeneer

    • #4
    Nou je kunt hem demonteren en dan het motortje even nameten. Tis wel vrij lastig erbij te komen. Die schijf zit eigenlijk aan een as van een synchroon motortje. Dat motortje gaat wel eens defect.

    Screenshot_20210523-115740_Chrome.jpg


    Dit is het onderdeel.

    Testprogramma doorlopen gaat als volgt :
    Screenshot_20210523-115947_Drive.jpg

    Eerst bij P0 kijken of er foutcodes in staan en dan hier terugmelden en anders dus je moet hem op P1 zetten en dan het programma activeren met de andere toets. Het beste kun je eerst de vaatwasser even 10 cm naar voren halen zodat je het display kan zien tijdens dit programma. Hier geeft hij namelijk eventuele foutcodes aan en als je hem openmaakt onderbreek je het weer.

    Dit programma duurt even en hij doorloopt s0 t/m s30 o.i.d sommige stappen duren erg lang dit is normaal. (Totaal kan het wel 30-40 min duren) maar laat hem rustig zn werk doen.

    Succes.
     

    Filono Cardoso

    • #5
    Ik heb met de toetsen B en C allerlei combinaties geprobeerd maar hij lijkt niet in een test programma te willen komen. (ik zie geen P1) Stroom er nog even volledig afgehad, maar dat maakt geen verschil. Ik heb dit overigens niet met de deur dicht gedaan, op dit moment heb ik het toestel nog niet naar voren gehaald. (bijgevoegd: tekening met het knoppen overzicht zoals aanwezig)

    Schermafbeelding 2021-05-23 om 13.45.39.png
     

    Filono Cardoso

    • #6
    Ik ben iets verder gekomen, om de Foutcode te kunnen uitlezen moest ik het volgende doen:

    2x programma toetsen ingedrukt houden en daarna aanzetten. Met toets C kon ik daarna de geheugen plaatsen doorlopen. Het blijkt dus inderdaad dat er toch een code zichtbaar is.
    E:08 heb ik uitgelezen.
    Ik kwam deze code niet tegen tussen de error codes in de gebruiksaanwijzing.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #7
    Is het waterniveau wel hoog genoeg?
     

    Filono Cardoso

    • #8
    Als. het spoelprogramma onderbreek zie ik het water net onder de deur rand staan, dus dat zal wel goed zijn.
     

    Filono Cardoso

    • #9
    Uiteindelijk bleek de storing in een versleten hittepomp schoepje te zitten. (zie foto) Veel geluk met de Bosch vaatwassers heb ik nooit gehad. Mijn eerste daar heb ik 10 jaar mee gedaan, ook met best we veel reparaties in zijn leven. Mijn huidige is nu 8 jaar oud, daar heb ik na 3 jaar de deurveren vervangen, na 6 jaar een lekkage verholpen, en nu na 8 jaar zou er een andere hittepomp in moeten. Ik denk dat mijn volgende maar eens een ander merk moet gaan worden. Maar goed hij heeft zijn best gedaan.

    IMG_4963.jpeg IMG_4964.jpeg
     

    Sleutelmeneer

    • #10
    Heb je nou het complete zeefhuis gedemonteerd ? succes met de reparatie iniedergeval.
     

    Filono Cardoso

    • #11
    Nee, het huis zit er nog op. Bedankt voor de info/hulp.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu