Bosch Vaatwasser SMV51E00EU/43 werkt niet af

Klusser9000

  • #1
Beste forumleden

Ik heb een inbouw vaatwasser Bosch SMV51E00EU/43 van eind 2011 waarvan het labyrint net compleet vervangen is met een nieuw exemplaar van bij bosch-home.be . (oude heb ik gebroken na het te laten vallen, juist na ik ze uren had zitten uitkuisen wegens vet/kalk ophoping..). De connectors zijn normaalgezien goed vast aan de sensor en het ventiel.

Met de oude labyrint gaf hij nog een knipperende kraan aan en bromde hij alleen maar. Nu hoor ik het water vloeien en lijkt hij ook netjes leeggepompt te worden, maar eender welk programma ik start duurt maximaal 3 minuten en loopt direct naar 'End'. Er blijft geen water achter.


Wat ik al gedaan heb:
- Watertoevoerslang controleren,
- zeven reinigen,
- sifon controleren en reinigen
- afdekking afvoerpomp goed vastmaken
- machine kantelen naar voor zodat water op bodemplaat kon afvloeien (vermoedelijk daar wegens verstopping in oude labyrint?)
- vloeistof op de bodemplaat weggedept


Na het zoeken naar een 'test/diagnostic mode' voor Bosch heb ik de volgende toetsencombinatie geprobeerd terwijl ik ze aan zet: 'extra optie + < + >' (3, 5 en 6 op de afbeelding). Vervolgens loopt heel de labyrint vol (tegenover slechts de helft bij een normaal programma). De armen lijken te draaien de sproeiers lijken het te doen, maar na een tijdje stopt het proces met afwaswater in de machine. Kan dat een aanwijzing zijn? Ik geloof dat dan de 'End' + 'Kraan' leds tesamen branden/pinken. (ik herinner het me niet goed het was 2u gisternacht..)

Alvast bedankt voor deze wanhopige klusser te helpen

mvg


 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Lekker rommelen aan de verkeerde dingen &#128533;
Klinkt als een defecte hoofdpomp, start een nieuw programma open de deur na 55 seconde doe de deur weer dicht.
Loopt toestel verder?
 

Klusser9000

  • #3
Beste S.oldeerbout

Ik heb jouw instructies gevolgd, en tegelijk ook gefilmd (na 55s deur openen en vervolgens terug dicht). De machine hervat het programma. Hij sproeit zelfs, maar dat duurt niet lang of hij pompt alles weer weg. Het water is koud.

De video is nog aan het uploaden aan 250kB/s, nog een klein half uur te gaan volgens youtube, daarna zou het beschikbaar moeten zijn op

Met vriendelijke groeten
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Ik vermoed een defecte hoofdpomp ook wel hittepomp genoemd.
Deze klinkt bij jouw als een grasmaaier.
Aan het begin van een programma doet toestel een test of alle pompen goed draaien en op hoge toeren komen voornamelijk de hittepomp.
Deze test kan je annuleren door hem binnen een minuut te open.
Nu denk ik dat de pomp zover heen is dat hij ook niet meer goed werkt op de standaard toerental en dus stopt.
Zoek maar eens op E24 foutcode.
 

Klusser9000

  • #5
Kan het nog iets anders zijn want dat gebrom zit er al enkele jaren in. De propeller kan vrij draaien, maar dat is niet van die hittepomp dacht ik?

Kan ik eventueel iets uitmeten voor ik overga tot bestellen? Als ik zo eens kijk naar al die filmpjes in verschillende talen over de problemen met de vaatwassers is mijn vertrouwen in Bosch/Siemens toch wel sterk afgenomen..Door die E24 filmpjes op youtube ben ik eigenlijk terecht gekomen op het reinigen van de labyrint. Meer bepaald deze video:


(niet dat ik zweeds versta, maar het was redelijk eenvoudig om te begrijpen wat die mens deed)

Hier een video van bosch zelf over E24:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu