Bosch vaatwasser bovenste sproeiarm draait niet

Martien

  • #1
Van mijn Bosch afwasmachine blijkt de bovenste sproeiarm niet - meer - te draaien, waardoor het , glaswerk vuil blijft.
Er komt wel water uit (dat kan ik zien als ik snel de deur opentrek, uit de onderste sproeiarm spuit het water dan nog flink omhoog), maar de stand van de arm is constant hetzelfde. Conclusie: hij draait niet!

Wat heb ik al gedaan:
  1. Beide sproeiarmen schoongemaakt (er zat inderdaad beetje troep in 1 of 2 gaatjes), alle gaatjes geopend en "klik"opening eveneens;
  2. Onderste sproeiarm afgeplakt om te kijken of dan door de waterdruk de bovenste alsnog zou draaien (niet dus...)
  3. Het bovenste rek een "wieltje" laten zakken (hij heeft dus 2 standen), zodat je de tweede opening gebruikt om het water door te laten, maar dat maakt geen verschil
Het enige dat ik nu nog kan bedenken - klusje voor zaterdag? - is om de watertoevoer even af te sluiten en de toevoerslang los te draaien, om te kijken of er wellicht veel kalkaanslag is of iets anders waardoor de watertoevoer bemoeilijkt wordt - en dus de waterdruk af doet nemen.

Het type van de afwasmachine weet ik niet (heb dit huis gekocht en afwasmachine zat er al in). Maar de watertoevoer komt vanaf de achterwand door een wit/grijze, platte "buis", met een verbinding horizontaal ónderin naar de onderste sproeiarm, en dan een stuk hoger bevindt zich een "watergat" met iets erboven en erónder een afsluitbobbel (wie de afwasmachine herkent, weet wat ik bedoel).

Door het bovenste rek naar achter te schuiven, maakt de bovenste sproeiarm de "klik" met de watertoevoer en dan zou het water dus met voldoende druk de sproeiarm moeten laten bewegen... Maar nu dus even niet!

Ik ben maar een vrouw alléén :oops: , en de afwas staptelt zich op, dus alle hulp is welkom!

E-nummer SGV3323 EU/17
FD 8007
S9W1B
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel afwas heeft een vrouw alleen? Ze hadden vroeger van die bakjes met warm water en een ding met haren, het schijnt dat je die in noodgevallen nog steeds kan gebruiken.

Je kan de machine ook eens starten met soda i.p.v. wasmiddel op de hoogste temperatuur.
 

Martien

  • #3
Vrouw alleen, maar wel met dochter en óók veel afwas!

Ik begrijp niet goed wat de soda toe zou kunnen voegen. De binnenkant van de machine is schoon, en volgens mij zit het probleem daarvóór.

Overigens heb ik de machine ook een paar keer gedraaid zónder Ecover-blokje (ja, ja, ik was milieuvriendelijk!), dus alleen met water en een verder lege machine, en dan kan ik gewono zien dat de onderste sproeiarm voldoende water en waterdrúk krijgt om schoon te maken en te draaien. De afwas in het onderste rek is trouwens ook gewoon schóón, in tegenstelling tot het bovenste rek, dus.
 

Martien

  • #4
Er zit - naar ik aanneem - een pomp om het water onderin WEG te pompen, maar wordt er ook gebruik gemaakt van een pomp (dezelfde?) om het water uit de kraan met een bepaalde druk in het "buizenstelsel" van de machine - en dus de sproeiarmen - te persen?
 

Fiesiekus

  • #5
Ja, en misschien heeft zich vuil opgehoopt in die leidinkjes. Daarom de soda-methode toepassen in het hoofdwasprogramma.
 

Martien

  • #6
Oké, dan ga ik vandaag met soda beginnen. Ik vind het overigens wel "vreemd" dat het water dus zowel op de heenweg (schoon water richging machine pompen) de pomp zou passeren als op de terugweg (vies water wegpompen).

Als de sodabehandeling niet werkt, zou het dan slim zijn als ik de schroefjes even losmaak onderin (bij de zeven, met zo'n speciale schroevendraaier) om de boel daar bloot te leggen en te kijken of dáár wellicht vuil zit?
 

Fiesiekus

  • #7
Ik neem aan dat die zeven al vooraf schoon gemaakt zijn? Al lezend krijg ik het vermoeden dat het H2O-debiet te laag is en daardoor de bovenste niet meer draait.
 

Martien

  • #8
De zeven zijn tevoren al schoongemaakt (dat doe ik eigenlijk wekelijks). Als je de zeven er uithaalt, kom je in een soort "bak". Daar zitten een paar schroefjes en ik neem aan dat wanneer ik die los maak, ik bij de pomp uitkom. Verder zit er in die "bak" rechts, aan de zijkant onderin, een (afvoer?)gat.

Overigens blijft er in die "bak" altijd een klein laagje water over, maar dit zit dus diep onderin, en lijkt me ook niet vreemd. Het is dus NIET zo dat wanneer ik de afwasmachine open, er boven de zeven nog een laag water blijft staan, o.i.d..

Overigens draait de - lege - machine op dit moment met Soda, dus eens even kijken of dit iets doet.
 

Fiesiekus

  • #9
Evt. kan er glasscherven bij/in de pomphuis zijn gekomen. Wees voorzichtig daarmee, trek huishoudhandschoenen aan bij 't leegpeuteren.
 

Martien

  • #10
Tijdens Soda-behandeling: in het begin deed de bovenste sproeiarm het niet, maar na een half uurtje hoorde ik meer waterdruppels "kletteren" dan tevoren, en toen deed de bovenste sproeiarm het!

Dus vervolgens het glaswerk weer geplaatst en de machine gedraaid. Nu, na afloop, gezien dat het glaswerk nog steeds vuil is. Bovenste proeiarm heeft het wel degelijk (even?) gedaan, want ik heb tussentijds even gekeken, maar blijkbaar niet de hele tijd en/of niet met voldoende waterdruk.

Ik ga nu eerst maar 'ns kijken of ik iets van glasscherven vind, alvorens de boel open te maken (eerst bij de bouwmarkt langs om zo'n speciale schroevendraaier te kopen...).
 

Martien

  • #11
Ik heb gisteren alles losgehaald, totdat ik bij het "schoepenradje" was, maar hoe ik bij de pomp moet komen, is me nog een raadsel. Daar kom je niet van binnenuit bij, lijkt mij, maar van onderaf, ofzo.

Heb alle onderdelen losgehad, ook de kunststof buis die tegen de achterwand aan zit, en alles was uiteindelijk schoon. Heb vervolgens de boel weer gemonteerd, machine aangezet en merkte op een gegeven moment dat de bovenarm goed sproeide. Heb dus naderhand de machine weer gevuld, en... nee hoor, alleen ónder was alles schoon en boven niet.

Vandaag weer een nieuwe poging gedaan: ik hoor dat de machine om water vraagt, maar vervolgens blijft het van binnen geheel droog. Dus nu sproeit er helemaal niets meer!

Heb even de watertoevoer afgesloten, en de slang losgekoppeld (bij de aquastop), om te kijken of het filtertje daarin verstopt was, maar dat is niet zo.

Ik lees nu pas op het forum de tips over hoe je het beste die soda-behandeling kunt geven, dus ik denk dat ik de boel maar weer eens aansluit, en dat ga proberen....

-- Wordt vervolgd en de aanhouder wint, zullen we maar zeggen --
 

Iris5001

  • #12
Misschien een domme opmerking maar mijn Bosch vaatwasser heeft twee standen, 1 voor gehele machine en 1 voor halve machine. Ook ik heb eerst gehad dat de helft maar schoon werd. Daarna op andere stand gezet en ja hoor alles werd schoon. Misschien is dat het.
 

Martien

  • #13
Mijn Bosch SGV 3323 heeft problemen (zie elders). Heb alles al opengehad, maar kom niet bij de pomp. Het is namelijk een inbouwvaatwasser, dus kan hem er wel uithalen, maar dat is echt in uiterste nood. Wel is alles al losgeweest (zeven, sproeiarmen, afvoer en watertoevoer) en heb ik alles zo goed mogelijk schoongemaakt, ook met soda.

Bij de laatste keer "draaien" van de vaatwasser kwam er nauwelijks water omhoog. Ik heb m'n hand ondertussen op de watertoevoer gelegd - zo'n beetje onder de aquastop - en het voelde alsof er eigenlijk geen water door de leiding (meer) stroomt, dus alsof het wordt tegengehouden.

Mijn vraag: zou de aquastop dit kunnen doen, en zo ja: waaróm? En wat zijn dan de eventuele oplossingen en hoe krijg je die aquastop los? Als ik de slang indrukte, leek het alsof ik op iets hards drukte. Is dat een "binnen"slang, of zou de hele leiding verkalkt zijn en dáárom geen water meer doorlaten????
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het is niet de bedoeling, dat je voor hetzelfde probleem een nieuw onderwerp start, want dan wordt het een zoekplaatje. Daarom heb ik het nieuw gestarte onderwerp hier aan toegevoegd. Graag dus hier met antwoorden verder gaan.

De inmiddels genoemde E-nummers etc. heb ik bij de vraag geplaatst en alles wat daarover ging verwijderd, dat geeft meer overzicht.

Wat betreft die slang en de aquastop:

De aquastop dient ervoor om lekkages te voorkomen. Die sluit daarom af, zodra er water in de machine (op de bodemplaat ervan) terecht komt.

Daarnaast is de toevoerslang dubbel uitgevoerd, een binnenslang voor het eigenlijke watertransport, en een buitenslang voor het geval dat de binnenslang gaat lekken. Indien die buitenslang water krijgt, wordt de aquastop eveneens gesloten. Je voelt waarschijnlijk de binnenslang door de buitenslang heen.

Echter: Het komt slechts zelden voor (op dit forum nog nooit als probleem gemeld!) dat die slang defect gaat. Vrijwel altijd is er bij sluiten van de aquastop sprake van een lekkage naar de bodemplaat door andere redenen, bijv. verstopping van de machine. Slechts een zeldzame keer is de aquastop zelf defect.

Het zou dus erg onverstandig zijn de aquastop te demonteren zonder eerst zeker te weten of de oorzaak niet "gewoon" in een lekkage zit, al dan niet gevolg van een verstopping in de vaatwasser. En daarvoor is uitbouwen van de vaatwasser toch wel noodzakelijk.

Zoek ook eens met "lekkage Bosch" dan kom je heel wat van dit soort problemen tegen.
 

Martien

  • #15
Oké Kees, bedankt voor de verplaatsing en je uitleg over die slang. Dan ga ik 'm toch maar "even" uitbouwen, als ik weer tijd heb.

Verder las ik zo her en der over een "labyrint". Wat bedoelt men daarmee, en heeft mijn afwasmachine dat ook?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Zoek even met "labyrint Bosch" en je komt van alles tegen.
Bijv. Geen watertoevoer Bosch vaatwasser na stilstand.

Jouw vaatwasser heeft dat ongetwijfeld ook, maar het labyrint hoeft er niet exact zo uit te zien als op de foto in bovengenoemd onderwerp.
 

Martien

  • #17
-- Vervolg --

Heb gisteren een monteur gebeld en had een afspraak voor morgen gemaakt.
Maar het zat me toch niet lekker...

Heb gistermiddag nog maar eens een ketel kokend water door de zeven gegooid (waar nog een beetje rest-sodawater lag). Heb vervolgens de afwasmachine aangezet en i.p.v. een beetje gegorgel en géén water door de sproeiarmen, SPOOT alles nu ineens in de rondte! Het lijkt wel alsof er méér waterdruk dan ooit is, want voorheen was de afwasmachine stil, en nu hoor ik het water van de bovenste sproeiarm tegen de deur kletteren.

Oftewel: hij lijkt het weer te doen, en m'n glaswerk is schoner dan ooit! Ik snap er niets van, maar waarschijnlijk heeft de soda uiteindelijk tóch iets opgelost!

Iedereen hartelijk dank voor de adviezen !!! (P.S. De monteur heb ik afgebeld!)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Dat is een heel goed bericht!

Bedankt voor de terugmelding, weer een blije "klant"! :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu