Geen watertoevoer Bosch vaatwasser na stilstand

Surfsmurf

  • #1
Ik heb een paar maanden geleden een behoorlijk oude Bosch vaatwasser gekregen met daarin de volgende gegevens:

Typ: S6 R2 1B
DVGW - M 465
E-nr: SMS3022NL/14
FD: 7610
750099

Ik heb een aan- en afvoer in mijn keuken laten maken door een kennis en dat duurde even. Ik heb hem aangesloten en nu doet de machine het niet. Even wat specifieker:
De vaatwasser heeft 5 maanden stilgestaan.
Wanneer ik een programma kies en de machine aanzet, gaat het knopje branden en wordt het water (als ik dat er van tevoren heb ingegooid) weggepompt. Vervolgens gaat de machine heel licht zoemen en gebeurt er verder niks meer.

Ik heb soda met heet water geprobeerd om wat te reinigen, maar dit heeft geen effect gehad.

Wanneer ik de machine met gesloten waterkraan aanzet, en de kraan opendraai op het moment dat hij lijkt te stoppen, hoor ik wel wat geluid waardoor ik het idee heb dat er op een of andere manier wel om water gevraagd wordt.

De wateraanvoer is gewoon aangesloten op de 'gewone' kraan in de keuken, die volgens mij genoeg druk levert.

Wat zou het probleem kunnen zijn en hoe zou ik het op kunnen lossen?

Alvast bedankt voor alle suggesties,

David
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vlotter beveiliging zit vast.
Zoek eens op lekkage Bosch of Siemens.

De machine laat geen water in omdat deze ziet dat er water op de bodemplaat staat of heeft gestaan en zal direct starten met afpompen en dit blijven doen (gezoem) totdat je hem uitzet.
 

Surfsmurf

  • #3
Ik heb de voorplint verwijderd. Ik zag een aan de onderkant een stoffige, maar droge onderplaat (als dat de goede benaming is). Ik heb vervolgens de vaatwasser een stukje naar voren gekanteld zonder resultaat, maar toen ik naar rechts kantelde (behoorlijk ver), kwam er wel opeens water uit. Het meeste is er geloof ik nu wel uit na een tijdje liggen en nog eens de andere kant en nogmaals de voorkant proberen (met wel wat resultaat).

Helaas is het probleem nu nog niet opgelost. Bij het dweilen merkte ik dat het water zeepachtig aanvoelde (nog van mijn soda-behandeling?)

Moet ik langer wachten totdat hij echt helemaal droog is? Wat zou een logische vervolgstap kunnen zijn?

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik bedoelde:

Tijdens vervoer o.i.d. is de lekbeveiliging aangesproken en vast gaan zitten.
Nu ziet de vaatwasser water dat er niet is.
Je zal de zijkant moeten demonteren en dan zal er ergens de vlotters zichtbaar worden.
Deze moeten vrij kunnen bewegen.
 

Surfsmurf

  • #5
OK, nu heb ik de beide zijkanten losgemaakt, maar ik zie niet iets wat ik als vlotter zou herkennen (ik ben geen ervaren klusser). Ik zie eigenlijk helemaal niks dat er bewegelijk uitziet.

Aan de rechterkant zit een gele slang, aan de linkerkant zit vooral veel enigszins doorzichtig plastic waar water doorheen lijkt te kunnen. Aan de onderkant daarvan zit een wit ding, wat ik er nu het meest van verdenk de vlotter te zijn. Geen beweging, maar ik durf er niet hard aan te sjorren.....
 

Surfsmurf

  • #6
Toevoeging:
In dat plastic ding zit nog wat water (aan de onderkant, maar wel boven het echt witte plastic geval).
 

Surfsmurf

  • #7
Nog een toevoeging over het zoemen waar ik het in mijn eerste post over had: ik ga nu aan mezelf twijfelen of ik het gehoord heb, want ik hoorde het de laatste keer niet meer. (OK, verkouden en oren dicht, maar toch)

En: Heeft iemand (anders) misschien een idee waar ik de vlotter kan vinden?

Thanks in advance.

David

 

Surfsmurf

  • #8
Als je maar lang genoeg kijkt, zie je vanzelf meer. Die vlotter zit er gewoon en hij beweegt zo soepel als het maar kan, geen probleem dus.

Maar wat wel? Is het water dat vlak boven de vlotter zit (in het labyrint?) (op de foto lijkt het een geel-bruinig laagje, dat is komt gewoon door het plastic) een probleem?
 

Surfsmurf

  • #9
Tenminste, ik denk dat ik de vlotter heb gezien. Het lijkt een palletje van ongeveer 1 of 2 mm, die door een stalen stripje in wordt gedrukt (omhoog), maar in mijn geval gebeurt dat nu niet.
 

Surfsmurf

  • #10
OK, ik ga door naar het volgende plan, maar even aangenomen dat de vlotter niet het probleem is. Als ik zo alle eerdere items lees, dan zou het een verstopping kunnen zijn of een vastzittende motor, omdat hij toch een tijd stil heeft gestaan.

In het geval van een verstopping: waar zou die kunnen zitten en hoe maak ik alles los? De linkerzijkant op de foto kan ik er niet zomaar even afhalen en de slangen die er overal bevestigd zitten, zitten goed vast. Als ik ze al afkrijg ben ik bang dat ik ze niet meer kan bevestigen.

Als de motor vastzit, hoe zou ik daar dan bij kunnen komen om een en ander een rustig zetje te geven?

David
 

Co de Witgoedman

  • #11
De witte schakelaar aan de drijver is de schakelaar die de waterhoogte bepaalt, komt de drijver omhoog, dan stopt de watertoevoer.
Dat bruine laagje in het labyrint is gewoon smerig water.

Als u de machine vanuit de nulstand start, zal deze eerst gaan afpompen en vervolgens water innmen via de grijze slang aan het labyrint.
Via de zwarte slang links onderin gaat de machine vullen totdat het niveau is bereikt, dan start de circulatie motor.

Waar blijft bij u de machine hangen?
 

Surfsmurf

  • #12
Na het aanzetten wordt het water in de machine (als ik dat er handmatig in heb gegooid) afgepompt en dan stopt het proces. Volgens mij komt er geen druppel binnen.

Vult het labyrint vanuit die dikke zwarte slang helemaal onderin of via de linker van de twee links (bijna helemaal onderin?). Die linkerslang lijkt of aangeslagen te zijn of verstopt, dat kan ik niet goed zien, maar loshalen lukt niet zomaar.

Heb ik nou toch de vlotter gemist trouwens? Of zit die in de deur? (die ik met mijn beperkte gereedschap niet kan openen)

Alvast bedankt!
 

Co de Witgoedman

  • #13
Direct na het afpompen komt er spanning te staan op het inlaatventiel aan de kraan, daarna vult het labyrint zich en daarna hevelt deze zich leeg en vult via de zwarte slang links onderin, de onderste dus.
 

Surfsmurf

  • #14
OK, heeft u misschien suggesties wat ik nu zou kunnen proberen of wat ik zou moeten controleren?
 

Co de Witgoedman

  • #15
Ik zou dus eerst controleren of de aquastop (deze regelt de watertoevoer) spanning krijgt.
Dit is de bedrading die uit de grijze slang komt waar de toe- en afvoerslangen inzitten.

De bedrading gaat ,als ik het goed heb, naar de schakelaar van de watervlotter en de andere kant zit op het relais van het zoutvat.
 

Surfsmurf

  • #16
Dit ga ik binnenkort proberen, ik moet nog wel even een spanningsmeter regelen, maar ik meld de uitslag hier als het gelukt is.
 

Surfsmurf

  • #17
Ik heb geprobeerd iets verder te komen en ik dat is gelukt. Watertoevoer losgekoppeld, eens gekeken wat daar te zien was (niet erg veel, ik zag wel een kabel, maar die ging vervolgens een plastic ding in, dat vastgegoten lijkt te zijn) en nog wat uitgebreid getest.

Ik heb het idee dat hij nu dingen doet die ik eerder niet gezien heb, namelijk: na het afpompen komt er héél langzaam water uit de grijze slang rechts onderin naar boven. Dan wordt het bovenste deel van het labyrint gevuld. Als dat vol is, loopt er een druppelend straaltje naar het gedeelte waar de witte schijf achter zit (zie de foto) om dan via de zijkant de afwasmachine in te gaan.

Als de machine zich zo moet vullen, kost een wasbeurt een aardige tijd...

Ik heb de onderplaat verwijderd (reserve-vlotter was ook OK) en ik heb gezien dat de grijze slang rechtsonderaan de aanvoer is. De zwarte slang midden onderaan (onder de drijver) is volgens mij toch echt de afvoer (maar als de experts zeker zijn leg ik me erbij neer).

Verder heb ik de machine na het afpompen weer met water gevuld en de machine weer verder laten gaan. (even naar achteren kantelen om er zoveel water in te kunnen gooien zodat de drijver naar boven gaat) Hij draait een deel van het programma totdat hij weer afpompt en dus weer water nodig heeft (dat hij onvoldoende krijgt). Zal ik ook op deze manier een keer een soda-kuurtje moeten doen? Ik vraag me af of ik op deze manier het aanvoerprobleem oplos.

Wijzen deze gegevens misschien op een verstopping in de aanvoer? Hoe zou ik de slang dan moeten reinigen (d.w.z. ontkoppelen en vooral weer aankoppelen)?

Als dit verhaal kan worden toegevoegd aan mijn oude verhaal: graag! En een antwoord wordt met vreugde tegemoet gezien!

David
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Als ik zo lees zithet waterslot of verstopt of gaat hij niet helemaal open door kalk.

Soda zal dit helaas niet kunnen oplossen.

Kijk of de zeefjes in de koppeling bij het waterslot niet verstopt zijn.
Als dat allemaal goed is ben ik bang dat je een nieuw waterslot+slang nodig hebt(is 1 onderdeel).

Soms helpt het om de machine water te laten pulsen zodat het waterslot steeds open/dicht/open/dicht gaat.
Start de machine zodra het water ingelaten word trek je de stekker eruit en zodra het water stopt met stromen steek je de stekker er weer in met een beetje geluk lost de blokkade daarmee op.

Je zou misschien kunnen proberen om een ontkalker in de koppeling te druppen en de even machine aan zetten zodat het echt in het waterslot kan komen. Dit een uurtje laten zitten (machine uit) en dan aansluiten op de kraan en goed leten spoelen.
 

Surfsmurf

  • #19
Het is gelukt!!!

Ik heb een ontkalker gekocht (snelontkalker voor koffiezetapparaten van (merk onbelangrijk)) en wat in het waterslot gedaan. Toen ik de machine aan wilde zetten om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk in het waterslot zou komen, ging hij gewoon al helemaal aan en deed hij het meteen!

Heren, vele malen dank, met nul kluservaring ben ik door jullie én ervarener geworden én doet mijn afwasmachine het.

David
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu