Bosch vaatwasser (bosch sgv46a03eu/40) vaat niet schoon en droog

Surf2Fast

  • #1
Beste Klusidee forum leden,

Ik heb een bosch sgv46a03eu/40. De vaatwasser is nooit intensief gebruikt maar omdat de kids de vaat nu mogen doen is hij inmiddels onmisbaar :)
Ik heb echter het volgende probleem:

Ik heb altijd de vaat gedaan in "auto"-programma... 55-65C. Recentelijk wordt de vaat echter niet meer goed schoon en droogt ook niet goed. Ook lost het was blokje niet altijd helemaal op. Als ik met een temp meter meet komt die niet hoger dan ~47C. Ook blijft de vaat wasser aan het einde vaker op "1" staan.

- Als ik echter op het 50C programma was wordt de machine wel echt 50C en wast de vaat wel redelijk goed schoon. Ik heb dat programma nooit gebruikt omdat de vaat nooit echt goed schoon wordt en nooit helemaal droog. Dat ging wel altijd goed op het "auto"-programma.

Het volgende heb ik reeds gedaan:
- Sproeiarmen gereinigd: Deze waren niet vervuild en werken gewoon goed.
- Vaatwasser enkele malen met reinigingsmiddel en soda laten lopen.
- Pomp/afvoerslang en verstoppingen bekennen. Water wordt gewoon weggepomp en alles lijkt goed door te lopen.
- Printplaat bekeken: Ik las ergens op een forum https://forum.teamhack.de/filebase/download/19/ dat een slecht relais contact een zelfde effect kan hebben. Ik kan echter geen doorgebrande componenten ontdekken en er zit geen relais op de print.

Verdenkingen:
- Doorstroom warmte element: Dit zou een oorzaak kunnen zijn voor het onvoldoende warm worden. Echter begrijp ik dan niet waarom het 50C-programma wel gewoon de juiste temperatuur haalt?
-Aquasensor (of ander vuilwatersensor): Ik kan echter nergens ook iets online vinden van een vuilwatersensor in deze machine? Toch moet er een sensor zijn waarmee de vaatwassen meet welke temperatuur en tijden hij moet gebruiken voor de "auto"-stand?

Weet iemand of deze vaatwasser een vuilwatersensor heeft en waar deze zit?
Heeft iemand een ander tip.

Alvast
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja, deze vaatwasser heeft een vuilwatersensor. Zie explosietekeningen bij Bosch (klik), tekening 6/4, onderdeel 165279, op het doorstroom verwarmingselement. Ik denk echter niet dat dat de oorzaak is.

Mijn eerste verdenking gaat (toch) uit naar het verwarmingsrelais op de besturingsprint (onderdeel nummer 488664 op tekening 6/1). Omdat ik van een vrijwel identieke module een foto heb, kan ik dat laten zien, hopelijk komt dat overeen met jouw module:

Relais-op-printplaat-004904.jpg


Dit is de bedradingszijde van de printplaat, het relais zou aan de andere kant moeten zitten. Plaats eens duidelijke foto's van de betreffende plek, zowel aan de bedradingszijde als de zijde met de grotere componenten.

Vervolgens is een grote kanshebber het systeem van de circulatiepomp (rechtsonder op tekening 6/4). Die moet namelijk voldoende druk opbouwen om de op druk reagerende microschakelaar (069796) aan het uiteinde van het verwarmingselement te bekrachtigen.

Verder is het bij deze serie vaatwassers zaak het gehele niveausysteem grondig schoon te maken. Dat vind je trouwens allemaal terug in de reparatiehandleiding op het forum bij Teamhack.

En indien de verwarming er bij een bepaalde temoperatuur mee ophoudt, zou het ook nog kunnen liggen aan de temperatuursensor (NTC), onderdeel 165281 in tekening 6/4.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu