Bosch vaatwasser blijft pompen - SBV90E30NL/35

ErwinM

  • #1
Hoi,

Ik heb een Bosch SBV90E30NL/35 vaatwasser. Daarvan blijft de pomp draaien. Als ik de stekker eruit haal en na een paar minuten die erweer in stop, begint de pomp direct weer te draaien. Resetten is niet mogelijk, hij zit vast in zijn programma.

Dit heb ik enige weken geleden ook gehad, toen heb ik het labyrint schoongemaakt met ontstopper, daarna azijn en daarna spoelen met water. Daarna deed de vaatwasser het weer. Nu heb ik echter hetzelfde probleem opnieuw. De afvoerslag is schoon van binnen. Als ik het labyrint er afhaal zie ik in twee aansluitingen water staan, zie foto. Iemand suggesities wat te reinigen?

IMG_4591.jpg
IMG_4592.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ligt er geen water op de onderste bodemplaat (onder de bodem van de spoelruimte)?
Dat is namelijk de meest voor de hand liggende reden voor doorgaand draaien van de afvoerpomp.
Dan wordt er een vlotter omhoog geduwd, die activeert een schakelaartje en dat veroorzaakt het afpompen (en niet verder functioneren van het apparaat).

Dat na de door jou genoemde werkzaamheden het apparaat het weer deed, kan ook toeval zijn geweest: inmiddels was het gelekte water weer opgedroogd of je had het apparaat schuin gehouden, waardoor het water weggelopen is.

Dat water op de bodemplaat zou dan veroorzaakt kunnen zijn door een (kleine) lekkage, uit één van de slangen of - erg vaak voorkomend - door een ondichte afsluiting van de filtereenheid tov. de bodem van de spoelruimte. Of door een poreuze bodem van de spoelruimte als gevolg van gemorst zout.

Naar mijn mening heeft ontstopper niets te zoeken in welk onderdeel van een vaatwasser dan ook!
 

ErwinM

  • #3
Hallo Kees,

Bedankt voor je reactie. Er lijkt geen water op de bodem te liggen. Met het uitbouwen en naar buiten brengen is natuurlijk wel de vaatwasser schuin gehouden, dus dat zou een verklaring kunnen zijn, maar ik zie maar heel weinig, voor zover ik er in kan kijken. Aan de rechterkant is het helemaal droog, aan de linkerkant waar ik het labyrint heb verwijderd is er een minimale hoeveelheid water zichtbaar, dit kan ook van het loshalen komen.

Begrijp je reactie betreffende ontstopper, las deze tip ergens en kreeg het anders niet echt schoon, vandaar maar geprobeerd.

Heb je nog andere tips?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, eigenlijk niet. Water op de bodemplaat is eigenlijk de belangrijkste oorzaak voor blijven pompen.

Een vastzittende warmtepomp (de combinatie van spoelpomp en verwarming) zou ook nog een oorzaak kunnen zijn, dat er afgepompt wordt terwijl dat eigenlijk niet moet. Die pomp wordt namelijk ook gebruikt om het waterniveau te meten (dan gaat ie zwaarder dan zonder water en neemt daardoor meer stroom op). Alleen zou er dan een foutmelding horen te verschijnen. Bij deze vaatwasser zonder display zouden dat een paar knipperende lampjes moeten zijn, maar bij gebrek aan servicedocumentatie kan ik je niet zeggen welke lampjes dat dan zouden moeten zijn.

Probleem is, dat je het vastzitten van die pomp alleen kunt vaststellen door de machine (in tamelijk vergaande mate) te demonteren.

Je kunt in elk geval de explosietekeningen van dit model op de site van Bosch (klik) bekijken. Of je er wat aan hebt weet ik natuurlijk niet.
 

ErwinM

  • #5
Heb hem weer ingebouwd. Als ik de stekker er nu in doe, begint hij niet meteen te pompen. Heb even soda gehaald, zal hem zo even daarmee laten draaien en dan zien we het wel weer.

Bedankt voor het meedenken!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Heel stom om ontstopper in de vw te doen. Dat hoort niet in een vaatwasser.
 

ErwinM

  • #7
Zodra ik hem aanzet, begint hij gelijk weer te pompen. Hij krijgt gewoon geen water. Kan dat ook aan dat ventiel liggen? En is er een manier omdat te testen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Misschien toch even controleren of de vlotterschakelaar in de bodem niet blijft hangen?
Of dat er toch een restje water onder zit, waardoor de vlotter omhoog gedrukt wordt.

Kan ook handig zijn de daarbij behorende microswitch te meten of hij functioneert. De microswitch hoort om te schakelen, dus zowel maak- als breekcontact checken tov van het 'moeder'contact. Wel even de verbinding tussen printplaat en switch verbreken om meetfouten te voorkomen, vermoedelijk zit er aan de switch een stekkertje.

De vlotter is nummer 0524, de microswitch 0525, beide in tekening 5/6 van de explosietekeningen (waarvoor ik in bijdrage #4 al een link heb geplaatst).
 

ErwinM

  • #9
Dank je. Moet ik om bij de vlotter te komen, de bodem demonteren? Neem dat ik de microswitch kan loskoppelen en op weerstand doormeten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zo te zien uit de tekening zou je er vanaf de linkerzijkant ook wel bij moeten kunnen komen. Dat weet ik dus niet met zekerheid, maar als je het apparaat eruit hebt kun je vast wel zien wat het handigst is.

En ja, een schakelaar testen op functionaliteit doe je op ohmbereik, het laagste ohmbereik van je multimeter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu