Bosch Vaatwasser afvoerpomp werkt soms (niet)

IQ4Y

  • #1
Mijn Bosch vaatwasser type SGS594217 heeft problemen met de pomp.
Als ik hem opzet gebeurt het vaak dat hij niet begint te pompen. Als ik dan het klepje van de pomp naast de filter losschroef en de pomp een tikje verder draai, alles vervolgens weer dichtschroef en de machine terug opzet, start hij normaal. Het zelfde probleem doet zich vaak voor bij het tussentijds afpompen of het afpompen op het einde van het programma. Alleen is het dan niet zo makkelijk om de pomp even snel een beetje verder te draaien... Het resultaat is natuurlijk dat er bijna altijd water blijft instaan.
Ik zou de pomp nu willen vervangen, maar zou er toch graag een deskundige mening over horen. Een tijdje geleden heeft er water in de onderbak gestaan en toen is de pomp een tijdje blijven draaien. Is ze hierdoor versleten of kan het ook zijn dat er een andere oorzaak is? Vervuiling of een versleten koolborstel?

Tweede probleem is dat volgens mij het water tijdens de wasbeurt te heet wordt. Als er op het einde nog water in staat, kan ik mijn hand er echt niet insteken, ook niet als het maar een programma op 35° was.

Nog even zeggen dat ik dit forum absoluut geweldig vind. Ik heb al ettelijke uren gezocht naar mogelijke oorzaken van het probleem van mijn vaatwasser, maar spijtig genoeg nog niets gevonden, vandaar mijn oproep.
 

Storingsmonteur

  • #2
Als de afvoerpomp te zwaar loopt of versleten is zal deze niet altijd opstarten. Als dit het geval is kun je het beste de pomp vervangen.
Verwijder de pomp eens en controleer of er niet toevallig iets om de as zit. Kom nog wel eens elastiekjes tegen in afvoerpompen.
In de laatste spoelgang zal de vaatwasser ongeacht welk programma gekozen is altijd tot +- 65 graden verwarmen. Dit heeft alles te maken met het droogproces van de vaatwasser.
 

IQ4Y

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik ga de pomp even demonteren en hou je hier nog op de hoogte.
Dat van die temperatuur da's wel interessant. Als de machine dat water gewoon wegpompt, merk je daar natuurlijk niks van.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Soms ligt er onder het schoepje een stukje glas wat niet te zien is.
Je hoort het pompje dan wat kraken.
Ook de beluchting van het labyrint in de linker bovenhoek kan de oorzaak zijn.
Kan vervuiling in zitten wat de beluchting soms afsluit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu