Bosch vaatvasser blijft hangen in zijn programma

MJutrecht

  • #1
In het huis dat ik gekocht heb 3 jaar terug zit een afwasmachine in de keuken. Ik heb geen idee hoe oud hij is maar ik vermoed dat hij al een tijdje mee gaat.

Het is een Bosch
E-nr SPS 2452/03
Typ S3R1B
FD7410 099447
0731 103 572

De voorlaatste keer dat we hem gebruikten stond de volgende ochtend de "klok" nog op het "zonnetje" (ik denk punt voor glans middel maar ik heb geen beschrijving bij de machine) Ik heb de machine toen uitgezet en de afwas was schoon, maar niet alles was droog.

Later de machine weer vol gezet met vuile vaat en de "klok" op nummer 2 gezet en de machine aan gezet. Hij begon met pompen maar na het pompen gebeurde er niets meer. De klok een tikje gegeven en toen ging hij door. Bleef later weer hangen en weer tikje gegeven. Zo het programma door gestapt waarbij de klok zo nu en dan door stapt en soms geholpen moet worden. Uiteindelijk was er niks gebeurd omdat de machine geen water heeft gepakt.

Is de klok aan vervanging toe of heeft iemand een ander idee?

Omdat de vorige bewonder een grindvloer gelegd heeft tegen de machine aan is uitbouwen geen leuke optie :(

Alvast bedankt,
Michiel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De vaatwasser is ca 12,5 jaar oud.

Op de quickfinder (onderdelentekeningen) zag ik dat deze vaatwasser weliswaar geen aquastop heeft, maar wel een vlottersysteem. Het zou kunnen zijn dat de vlotter een lekkage heeft gedetecteerd, en daarom zorgt dat er geen water toegevoerd kan worden. Dat de klok daar dan niets mee wil doen is begrijpelijk, de oorzaak zit (waarschijnlijk) niet in de klok, maar in beveiliging tegen overstroming. Je zou de voorplint kunnen verwijderen om daarnaar te kijken.

Waarschijnlijk zal de vaatwasser er uiteindelijk toch onderuit moeten. Hetzij om gerepareerd te worden (voorzover onderdelen nog verkrijgbaar) hetzij voor vervanging.

Ik zag dat hier (klik op downloaden) de installatie-instructie nog beschikbaar is. Weten hoe de machine geïnstalleerd moet worden kan ook helpen bij demontage. :wink:

Tik zowel in de Quickfinder als bij de handleidingen-download het E-nummer: SPS2452/03 zonder spaties.
 

MJutrecht

  • #3
Kees,

Heel hartelijk dank voor je snelle antwoord. Ik ben vanmiddag bezig geweest en na het verwijderen van een strookje oude grindvloer kon ik de voorplint verwijderen.

Ik kon er toen echter niet zo veel aan zien. Ik zag nergens water. Kan ik vanaf de voorkant de vlotter bereiken? Lijkt mij niet als ik zo de tekening bestudeer.

Wel hoorde ik een brommend geluid na het pompen (misschien is het er ook tijdens maar dan maakt de pomp te veel lawaai) bij onderdeel 091051 (helaas heeft hij ook de naam onderdeel in de onderdelen lijst. Maar het lijkt mij een magneet ventiel te zijn met druk reduceer er achter. Als ik de schroevendraaier er tegen hield werd het brommen minder. Kan het zijn dat het magneet ventiel niet werkt?

Michiel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zou heel goed kunnen, maar helaas beschik ik zelf ook alleen over de onderdelentekening in de Quickfinder, ik heb verder geen documentatie.

Je zou de spanning op het ventiel kunnen meten.
Indien daar wel spanning staat (ik denk, maar weet niet zeker dat het om 230 V gaat), maar het ventiel niet open gaat, dan mag je veronderstellen dat het ventiel defect is.

Mits de kraan met zekerheid wel goed werkt en flink water geeft als je er een emmer onder zet en hem open draait. Je zal niet de eerste zijn waar de kraan defect is of het zeefje in de slangaansluiting verstopt.
 

MJutrecht

  • #5
Aangezien ik geen beschikking had over multimeter eerst de kraan en slang gecontroleerd.
Uit de kraan komt voldoende water.
Uit de slang kon in niet controleren omdat ik de slang niet onder de machine weeg kreeg en dan alles nat zou maken.

Maandag avond met de geleende multimeter plat op mijn buik voor de machine en toen gestart om te meten. Wat denk je... pakt hij water :D
Maar viel er dus niks te meten. Programma verder af laten lopen en dat ging goed.
Gisteren dus weer vol geladen met vuile vaat en het ging goed.

Weet nu dus niet echt wat het probleem was (blijf het ventiel verdenken) maar hij doet het weer.

Heel hartelijk dank voor de hulp

Michiel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu