Bosch Silence Varioflex vaatwasser pompsensor werkt niet

Martini

  • #1
Ik heb een Bosch vaatwasser, E-nr. SGS47M22EU/31, type S9LT1B. Silence Varioflex
De waterpomp pomp niet af uit zichzelf.
Heb uiteraard eerst de zeef met toebehoren schoongemaakt, bij het tandwieltje van de pomp gekeken, de labyrint goed schoongemaakt, de complete vlotterbehuizing, de afvoerslang en ook de afvoerpijp nagekeken. Heb de onderste vlotter van het bodemwater gecontroleerd, maar hij pompt gewoon niet uit zich zelf af. Alles werkt, de machine wast als een nieuwe en het labyrint lijkt ook allemaal goed te functioneren, alsmede de vlotterkamer.
Als ik de deur open doe tijdens een programma, dan pomp hij even 3 seconden af.
Als ik de vlotter handmatig omhoog beweeg door het zwarte plastic tuimelaartje te bewegen, dan pompt hij erg netjes, net zolang af als ik hem omhoog houd, zonder enkel probleem.
Mij lijkt het of hij niet kan detecteren dat er nog water in de bak staat, want die blijft maar vol staan.
Wie heeft een idee, of weet of er een niveausensor voor de waterstand in de bak in zo`n apparaat zit?
Vorige week pompte de pomp in een ritmische pompbeweging, dus aan uit, aan uit, achter elkaar opvolgend. Daarbij zag je de afvoerslang ook steeds bewegen. Dit deed hij een keer of 6 achtereen en stopte dan geheel. Hierop kwam ik erachter dat er iets fout was en omdat mijn vaat niet droog werd. Toen zag ik ook pas dat de bak vol bleef staan. Na het reinigen van alles heeft hij dit niet meer gedaan.
Wel kwam er gisteren bij het testen een paar keer het geluid van het in en uit slaan van de aquastop bij de waterkraan vandaan. Die sloeg aan en uit. Hierbij hoorde je dan een licht tikkend geluid, wat ook duidelijk te voelen was aan de stop. Ik heb dat kleine zeefje in de aquastop schoongemaakt en toen was het in orde.
En of iemand weet of het normaal is dat als je het rode staafje bij de vlotterkamer omhoog beweegt, dus tegen het zwarte tuimelaar stangetje aan, dat deze niet zo hoog geduwd kan worden om het schakelaartje van de waterpomp te doen indrukken. Ik was in de veronderstelling dat ik met dit rode staafje ook de pomp kon laten inschakelen, maar die haalt het niet zover omhoog, omdat deze dan tegen de behuizing van de vlotterkamer komt.
Het labyrint was overigens redelijk vuil, linksboven. dat heb ik met een afgeknipt spijkertje en een magneet goed weten schoon te maken. De vlotterkamer was niet vuil en ook de zeef in de waskamer niet. Het pomp tandwieltje voelt perfect werkend aan en was niet verstopt of zat niet vast.
De afvoerslang was schoon en ook alle slangen naar de sproeiarmen en ook de sproeiarmen waren schoon.
 

Martini

  • #2
Als er iemand een vlotterhuis schoonmaakt van o.a. een Bosch vaatwasser, let dan goed op het volgende:
Op het vlotterhuis zitten 2 kleine schakelaars, of 1, wat af hangt van het type vaatwasser.
Je kan de schakelaar, welke door de vlotterstang en de vlotter wordt aangestuurd tot het wegpompen van je bakwater, op de verkeerde manier terug plaatsen in het vlotterhuis.Dit is een beetje dom gemaakt door de fabrikant, of slim voor de monteurdienst..
Je dient de bovenzijde van de schakelaar ONDER de 2 ronde plastic pinnetjes te steken van het vlotterhuis en dan de schakelaar naar beneden te drukken, zodat deze in de 2 onderste, rechtse gaatjes valt die op de schakelaar zijn ingebracht.Hij moet er dus onder zitten en niet in de gaatjes aan de bovenzijde.
Gebruik de bovenste 2 linkergaatjes dus NIET om ook zoals beneden in de plastic gaatjes te laten klikken, want dan zit je schakelaar een cm te hoog en zal de vlotterstang en de vlotter zelf de schakelaar nooit kunnen bereiken. Je stang MOET dus de vlotterbrug omhoog kunnen duwen zodat de schakelaar makkelijk wordt ingedrukt. De vlotterbrug is het kleine kromme rode of zwarte stangetje dat maar op 1 manier in het huis bevestigd kan worden in principe. Aan 1 zijde, rechts, dient hij in het plastic gleufje geschoven te worden. Dit doe je door de brug naar rechts omhoog te klappen en vervolgens de rechterzijde in het plastic gleufje te schuiven, waarna je de brug omklapt, terug naar de vlotter toe.
 

Repair-man

  • #3
Dit verhaal lijkt erop dat de niveauregelaar verstopt is (geweest) en dat er mogelijk ook een probleem is met het uitloopventiel in de zoutpot (staat mogelijk vast).

Het uitloopventiel is de meest rechtse ventiel op de zoutpot. Kijk deze even na op mechanische functie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het probleem is schijnbaar verholpen.
een foto bij een dergelijk verhaal maakt het een stuk duidelijker leesbaar

monteurs maken die onderdelen niet schoon volgens mij.
een nieuw onderdeel kost ca. 30 euro als je het zelf besteld.
daar kan een monteur het niet voor schoonmaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu