Bosch SGS45E02 EU programma duurt steeds langer

Hobby1976

  • #1
Ik ben nieuw op dit forum. Ik kwam dit forum tegen bij mijn zoektocht op internet naar de oplossing van het volgende probleem:

Mijn Bosch vaatwasser (SGS45E02 EU) deed altijd ongeveer 140 minuten over de afwas. Sinds kort neemt deze tijd bij elke wasbeurt toe, momenteel duurt het bijna 180 minuten. De afwas wordt wel goed schoon en droog. Tijdens het innemen van water hoor je de (water)leidingen klapperen (snel aan/uit). Ook neemt de machine vaker water in lijkt het. De machine lijkt ook vaker en meer water dan voorheen af te pompen.

Ik heb de machine al enkele keren leeg laten draaien op het warmste programma met machine reiniger. Dit had geen effect. De machine is 2,5 jaar oud.

Ik hoop dat iemand op het forum nog goede ideeën heeft?
 

Hobby1976

  • #3
De machine draait nu gewoon met afwas, ik had geen zin om het met de hand te doen :D Volgens het display gaat de machine er 177 minuten over doen. Ik heb de afvoerslang uit de afvoer gehaald en in een grote bak (65 liter) gehangen, dit om te kijken of mijn vermoeden klopt dat de machine echt veel meer water afpompt dan normaal. Ik ga morgen de soda reinigings methode zoals uitgelegd op dit forum uitproberen. Ik laat weten wat de resultaten zijn.
 

Hobby1976

  • #4
Ik heb dus gisteren de machine laten draaien. Dit zou 177 minuten duren, echter het complete programma duurde ruim 4 uur. Ik heb het water opgevangen. Op het moment dat er water werd ingenomen werd ook gelijk veel water afgepompt, dit zag er nog schoon /ongebruikt uit. In totaal heeft de machine tijdens dit programma 170 liter :!: water gebruikt, dit zou volgens het boekje 19 liter moeten zijn. Ik ben nu de soda methode aan het toepassen.
 

Hobby1976

  • #5
Vanavond de soda methode van dit forum toegepast. Dit heeft geen effect. De machine gebruikt nog steeds veel water en het programma duurt eeuwen. Helaas pindasaus :(
 

Pepjo

  • #6
Kijk eens even naar het waterinlaatventiel. Misschien is dat vervuild of ontregeld. Ik zou gewoon het hele traject van het binnenkomende water volgen en kijken of je ergens ongerechtigheden ziet.
 

Henny

  • #7
De terugslag via de toevoerslang wordt meestal veroorzaakt door inwendige vervuiling in de machine.
Reinig daarom de niveaukamer, de geribbelde slang tussen de niveaukamer en de filterbak en indien nodig, ook het labyrint.

Het reinigen van deze onderdelen is regelmatig op het forum besproken.
Gebruik hiervoor dan ook de zoekfunctie.
 

INFO

  • #8
Hoi Hobby1976

Ik heb een soortgelijk probleem gehad met mijn Bosch SMI3046/14.
Het programma duurde veel te lang, ong 4 uur.
Bij mij bleek het de aquastop te zijn, die te weing water doorliet.
Aquastop heb ik vervangen, waarna het probleem over was.
Tijdens het innemen van water hoor je de (water)leidingen klapperen (snel aan/uit).
Dit klapperen wordt veroorzaakt, omdat er achter de aqustop een drukventiel zit. Als er weinig water wordt doorgelaten, is de druk achter de aquastop ook (te) laag en schakelt de beveiliging uit/aan.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
 

Hobby1976

  • #9
De vaatwasser doet het weer. In de machine, direct achter de aquastop zit een soort schoepenwieltje/sensor. Deze meet de hoeveelheid ingelaten water (denk ik). Deze op de gok vervangen en tot nu toe werkt het weer. Case closed, hoop ik :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu