Bosch oven veroorzaakt aardlek

12mark12

  • #1
Beste forumleden,

Eerder dit jaar ontstond er een stroomstoring, de aardlek sloeg 1x uit. Lang niet meer voorgekomen, tot van de week. 2x in 5 minuten en een dag of 2 later weer eens.

Nu was telkens de oven in gebruik ten tijde van de storing. Om het zeker te weten heb ik de groepen die op de betreffende aardlek uitgeschakeld en de ovengroep (is enige apparaat op die groep) ingeschakeld. De oven en tijdklok ingeschakeld en gelukkig na een minuut of 5 sloeg de aardlek weer uit. Dus de oven veroorzaakt de aardlek.

Nu is mijn vraag: Omdat niet elke keer wanneer de oven wordt gebruikt de aardlek uitvalt, kan dan een monteur het euvel toch meten of anders opzoeken? En wat is vaak de veroorzaker, komt dit probleem vaker voor?

De oven is bijna 5 jaar oud en valt nog een maand of 2 in de garantie (verlengde garantie van Bosch na aankoop van min. 4 apparaten) Ben bang als de monteur het niet in eens gevonden krijgt en meermalen moet komen deze garantie verloopt, omdat het probleem niet elke keer opduikt bij het gebruik.

alvast dank voor de reacties
 

12mark12

  • #2
Niemand een mogelijk idee van mijn probleem?
 

Henny

  • #3
Deze storing wordt in de regel door het verwarmingselement veroorzaakt.
(zodra deze heet wordt, zal de isolatie afnemen, wat een aardlek veroorzaakt)

Met een mega-ohm meter (megger) is een dergelijke storing te localiseren.

Een storing welke binnen de garantie gemeld wordt, zal onder garantie afgewikkeld behoren te worden.
 

12mark12

  • #4
@ Henny:

Dank voor je reactie. Hopelijk is deze sluiting goed te meten ondanks dat deze weinig voorkomt.

Ik neem inderdaad aan dat dit onder garantie valt, maar als hij nu is geweest en het probleem verwacht te hebben opgelost en dit weer snel voorkomt ben ik bang dat ze er onderuit willen komen, gezien we nu op het randje van de garantie zitten.

Maar goed, we wachten maar af. Nogmaals dank.
 

12mark12

  • #5
Ter info over de afloop van het probleem:

De Monteur heeft de oven aan een apparaat gesloten (de stekker van de oven in het apparaat en die van het apparaat in het stopcontact.) De oven aangezet en al snel begon het apparaat te piepen. Wat meten met een ander metertje en dacht dat het ring element kapot was. Deze uitgeschakeld en weer meten. Het leek over, de meter liep niet meer op. maar toen de oven na een minuut of 2 goed warm werd, weer een alarm van het apparaat.

Nu worden alle warmte elementen vervangen want volgens de monteur zit het daarin. Om niet te veel zoekwerk te doen en geen risico te nemen gewoon alle warmte elementen vervangen. Dat leek mij ook een goed idee, kunnen we er voorlopig weer tegen

:D :D

Hopelijk probleem definitief opgelost. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu