Bosch koelkast met winterstand

Nicela

 • #1
Hallo, ik heb een vraag....

Ik heb een Bosch koelkast de kgv28320 met winterstand.(knop met rood gemarkeerd)
Ik heb kortsluiting gehad in de fitting van de verlichting.
Ik heb toen een nieuw lampje gehaald en de verlichting werkte weer echter in de winterstand brande eerst de verlichting gehalveerd en nu brand de lamp volledig met het gevolg dat de lamp kapot gaat.
Iemand die weet waarom?
Ik weet niet of dit net de thermostaat te maken heeft of iets anders????
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Is het precies hetzelfde lampje?
Niet dat het een LED versie is van het origineel, dat minder energie gebruikt.

Werkt het op de zomerstand wel normaal?
 

Nicela

 • #3
Zomerstand werkt normaal....ik weet niet of er een speciaal lampje in moet.
Lampje zou niet veel uitmaken?
Het gaat tenslotte om de aanvoer van spanning zou ik zeggen.
op de verpakking stond dat het lampje voor ovens was maar zou het verschil maken?
Het is geen led lampje....
 

Nicela

 • #4
Kleine Update....ik heb met een föhn in de koelkast de temperatuur opgevoerd en de koelkast springt dan aan dus mag ik aannemen dat de thermostaat wel normaal werkt....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Je hebt niet het volledige E-nummer opgegeven, dus moet ik een beetje gokken welk exact model je hebt. Er bestaan namelijk meerdere modellen van die koelkast. Ik heb gegokt op KGV28320/01, maar er bestaat ook KGV28320/02, ..../03 en ..../04. Waarschijnlijk zijn ze hetzelfde, maar ik heb dat nodig om de explosietekeningen op te roepen.

Hier de link naar de explosietekeningen voor KGV28320/01 (klik hier). Klik aldaar, indien er nog een keuze verschijnt, op het linker blauwe vlak "Toon onderdelen". Op de eerste tekening die verschijnt (3/1) zie je rechtsboven de gebruikte onderdelen voor het thermostaat en de daarop aanwezige schakelaar. De schakelaar zelf heeft het nummer 155282. Met behulp van google met dat nummer vond ik een afbeelding van de schakelaar:
Schakelaar+diode.jpg

Achterop die schakelaar zit een diode. Die zorgt ervoor dat het lampje halve spanning krijgt (moet inderdaad wel een gloeilampje van 15 Watt zijn). Die diode heeft een klap gekregen door de kortsluiting in de fitting en heeft zijn halfgeleider functie verloren. De diode is er een voor (iets van) 400 Volt, 1 A. Veel gebruikt daarvoor is het type 1N4004, maar andere diodes met gelijke specificaties voldoen ook prima. Bijv. 1N4005. Dat ding kost pakweg 5 tot 15 cent link naar website verwijdert door moderator, aan portokosten betaal je meestal nog veel meer. Als je een elektronica-onderdelen zaak in de buurt hebt, is het handiger zo'n diode aldaar te kopen.

Wanneer je de bestaande diode vervangt (zal wel gesoldeerd kunnen worden, denk ik), dan zou het lampje z'n originele functie weer moeten kunnen verrichten. Kun je zoiets niet solderen, vraag dan een kennis of hij het voor je wil doen.

Echter: De vraag is: waarvoor heb je nodig, dat dat lampje op winterstand staat? Je hebt dat alleen nodig als de koelcombinatie in een koude omgeving staat, dus bij een omgevingstemperatuur lager dan bijv. 15 graden (de exacte waarde staat in de handleiding). Bijvoorbeeld als het apparaat in een schuur, garage of koude kelder staat. Heb je het apparaat dus binnen in de keuken staan, dan is het helemaal niet nodig om de winterstand te gebruiken en kun je de schakelaar gewoon in de uitstand laten staan. Dat de diode defect is, maakt dan helemaal niet uit.

Dat scheelt ook nog eens energie, want met ingeschakelde schakelaar, werkende diode en lampje 15 Watt trekt het lampje 7,5 Watt extra. Continue, dus de hele 'winter'. Dat is in 180 dagen wel iets van 32 kWh, bij 40 ct per kWh (prijsplafond) iets van 13 Euro per 'winterseizoen'. Geen enorm bedrag, maar zonde om het voor niets in de koelkast op te stoken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Like
Waarderingen: Jackd en Nicela

Nicela

 • #6
De koelkast staat in de schuur en dus te koud nu....de winterschakelaar die ik heb is rond....dus zou ik de diode moeten vervangen??
Ik zal eens kijken welk type het is.
Wel uiteraard bedankt voor het antwoord.!!!

20230131_145341.jpg
 

Nicela

 • #7
Het is de kgv 28320/04
 

Nicela

 • #8
Is dit de diode?

16751746369957866773598473852200.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Explosietekening KGV28320/04 klik hier, tekening 1/1
Onderdeelnummer 00170617 is de schakelaar, daarbij hoort knopje 00173206, dat is inderdaad een rond knopje.
Van de schakelaar zijn alleen afbeeldingen te zien van de kale schakelaar (klik), niet van een diode.
Ik zie wel een ander onderdeel, een condensator met het nummer 00170618, vervangende type in de lijst 00173804.
Daarmee googelen brengt me op dit onderdeel (klik) (niet alleen daar verkrijgbaar, ook gewoon bij Bosch, maar daar staat een afbeelding bij). Volgens de afbeelding zou het een condensator van 1 µF, 275 VAC, X2 condensator zijn.

Waarschijnlijk wordt daarmee in de latere modellen de functie verricht, die eerst met een diode werd gedaan. Ben ik niet 100% zeker van, heb namelijk geen servicedocumentatie van dit model. Maar ik denk het haast wel, een waarde van 1µF is een plausibele waarde om een lamp van 15 Watt 'zachter' te laten branden.

Ik denk dus dat (in dit geval) de condensator gesneuveld is, zou je eigenlijk wel moeten kunnen zien aan dat ding. Hij zou in zijn geheel leverbaar moeten zijn, met aangelaste snoertjes, bij Bosch voor ca 10 euro (excl. porto). Een losse condensator van dezelfde waardes bestellen bij een elektronicawinkel zou ook kunnen, maar dan moet je dat aan de bestaande draden zien te solderen.

Wanneer de condensator een kortsluiting veroorzaakt, moet dat te meten zijn met een multimeter op Ohmbereik. Laagste bereik: geeft dat (permanent) iets van 0-10 Ohm aan, dan is de condenssator defect. Geeft ie oneindig of heel even een lagere stand op een hoog bereik (bijv. 00 kOhm, dan zou de condensator nog heel moeten zijn. Anders even meenemen naar een onderdelenzaak voor witgoed, daar kunnen ze hem nameten.

Hopelijk is het inderdaad dat onderdeel, dan zou je toch voor weinig geld klaar zijn. Iets meer dan de diode in mijn eerste beschrijving, maar goed, je kunt niet alles hebben...

Het onderdeel dat jij laat zien op de foto in bijdrage #8 lijkt me een neon lampje, dat aangeeft wanneer de winterstand aan staat. Het is namelijk een drukschakelaartje, daaraan kun je niet zien of ie aan of uit staat.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ik heb het even uitgerekend: een condensator van 1µ heeft bij 50Hz vrijwel dezelfde 'weerstand' als een lampje van 15 Watt.
Lampje 15 Watt bij 230 V heeft weerstand 3527 Ohm, reactantie (schijnweerstand) condensator 1 µF bij 50 Hz is 3183 Ohm.

Dit voor de techneuten onder ons (en ik wilde het zelf ook even zeker weten). Conclusie: die condensator moet inderdaad dezelfde functie hebben.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
FD 8312, al weer zo'n 19 jaar oud!
Zij nog wel onderdelen voor te krijgen blijkbaar.
Hopen dat dat klopt, dat ze echt te krijgen zijn, anders toch kijken naar een losse condensator van 1 µF 275V.
Mocht je daarmee hulp nodig hebben (wat en waar te krijgen) , kan ik je altijd nog verder helpen.
Plaats dan in elk geval foto's van die condensator.
 

Nicela

 • #12
Zoiets.....

16751772546861952463603332680676.jpg
 

Nicela

 • #13
Ziet niet uit als een lampje....dit is het enige dat ik kan vinden

20230131_160446.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Dat is een diode, dus toch! Was aan de buitenkant niet te zien!
Kan eenvoudig doorgemeten worden, met behulp van een multimeter op Ohmbereik, meestal laagste stand. In de ene richting moet ie geleiden, dus een lage weerstand hebben, in de andere richting hoogohmig zijn (niet geleiden).

Of gewoon vervangen door een ander exemplaar.
Ik zie N40 erop staan, de rest zal wel 1N4004 of 1N4005 zijn. Maakt niet uit wat je gebruikt, is alleen verschil in max. spanning wat de diode kan verdragen (400 of 500 Volt gelijkspanning).

Hij zit alleen 'gekrompen', maar in dit geval lijkt me het bezwaar als het nieuwe onderdeel gesoldeerd word, want die krimpklemmetjes kun je in deze vorm niet zomaar krijgen. Ik heb alleen geen idee wat je vaardigheden op dat gebied zijn of dat je iemand kunt vinden die dat voor je doet.

Er is blijkbaar verschil in uitvoering en de explosietekeningen zijn dus niet altijd te vertrouwen, zo blijkt maar weer eens.
In dit geval is alles wat ik in mijn eerste reactie (#5) heb gezegd, gewoon geldig, alleen is er sprake van een andere schakelaar. Maar wat ik daar heb gezegd over de diode, klopt ook voor jouw koelkast. Het verhaal over de condensator kun je in dit geval vergeten.
 
Laatst bewerkt:

Nicela

 • #15
Solderen is geen probleem....heb het station hier staan....de waarde is iets anders.....bedankt voor het meedenken en de reactie!!!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #16
Nou, ik zou zeggen: succes ermee dan maar! :prima:
 
 • Like
Waarderingen: Nicela

Nicela

 • #17
Nogmaals dank je....het is een oudje maar doet het als de beste.....ga hier werk van maken!!!!
 

Nicela

 • #18
Ga hier mee aan de slag met deze info!!!!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #19
Moet toch bewondering hebben voor de moeite die @Kees steekt in het helpen van mensen hier haha.
 
 • Geweldig
 • Like
Waarderingen: Klusidee ralf, Kees en Nicela

Nicela

 • #20
Ben er ook blij mee natuurlijk:lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu