Boombak op betonnen fundering (Verlijmen met PU lijm)

AlainSki

  • #1
Ik lees vaak mee op dit forum omdat er vaak al discussies zijn geweest over problemen/uitdagingen die ik bij klussen heb, erg handig. Alleen over boombakken kan ik helaas niet veel vinden.

Ik wil in de tuin een boombak aanleggen van 2.40m x 1.50m x 0.90m (hoog) dmv van betonnen pallisade blokken (0.6m x 0.15m x 0.15m) te stapelen en te verlijmen. De tuin ligt op c. 1m gewapende beton (oude industriele kelder) dus de draagkracht is meer dan voldoende. De tuin ligt in een hoek van 0.3 graden dus ik ben voornemens om de fundatie te egaliseren voordat ik ga stapelen en na de eerste laag blokken 1/2cm beton te gieten zodat de basis niet kan verschuiven. Als laatste zal op grond niveau meerdere afwateringsgaten aanleggen.

Nu het probleem, of eigenlijk meer de keuze. De palissade blokken liggen zeer strak op elkaar. Hierdoor is voor het verlijmen (volgens mij) de keuze beperkt tussen een fijne steenlijm (cementbasis) of een PU lijm. Mijn voorkeur gaat uit naar PU lijm vanwege de tijdsbesparing, bijv. een PU 700 van Illbruck (ook gecertificeerd voor dragende constructie). Mijn inziens zijn de pallisade blokken (15cm breed) icm deze PU lijm (aangebracht in 3 riggels) voldoende sterk om een boombak van deze omvang te maken. Heeft iemand hier ervaring mee?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Hoe groot en hoeveel gaten wil je maken en wat voor boom wil je er in zetten.
Zorg er ook voor dat je water kan geven.
 

AlainSki

  • #3
De voorgenomen afmetingen van de boombak zijn 2.40m diep x 1.50m breeg x 0.90m hoog, een rechthoek vorm. Per pallisade blok (op de onderste laag) slijp ik 2 gleuven van 2cm breed en 3/4cm diep - dus 8 in totaal. Dat is in ieder geval het plan.

Daarnaast komt er op de wanden 2cm EPS, een wortel doek en in de bak zelf een gedegen substraat met voldoende drainage onderop. De boom wordt een Maackia Amurensis, meerstammig van 3m hoog - zal (begreep ik van kweker) tot 5/6m gaan groeien en oppervlakkig wortelen.

Ik heb wateraansluting op 3m afstand dus dat is ook beschikbaar!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu