Boiler wordt niet snel heet, CV schakelt uit

R-p

  • #1
Betreft een Nefit HR 32 turbo en een losse 60 liter boiler (kan ook 80 zijn).

Ik keek mee met de eigenaar (schoonpapa) en zag dat de thermostaat onder de boiler niet uitschakelde en de ketel/CV die hem moet verwarmen wel uitschakelde. Hierdoor ging hij om de paar minuten pendelen. (Overigens is de CV-leiding na de driewegklep gewoon koel, dus daar zit het niet in).

Schoonpapa had de regelbare thermostaat op de boiler opgedraaid omdat hij zijn bad niet heet genoeg kon krijgen dus ik dacht dat hij hem gewoon boven de temperatuur van de ketel zelf had gedraaid en na hem wat terugschroeven, leek alles meerdere dagen goed te gaan.*

Maar vandaag bleek de storing er weer te zijn en heb ik vage cijfertjes op de boilerthermostaat gevonden: deze gaat maar tot 75 graden denk ik (en ondanks dat een pijltje op de stelknop ontbreekt, schat ik dat hij op 50--60graden staat), dus mits deze thermostaat goed werkt, KAN deze helemaal niet te ver opgedraaid worden.
De beveiliging van de ketel zelf staat namelijk op 90 graden (en de buis waar dit thermokoppel tegenaan zit wordt tegen de 100 graden met een handmeting een paar seconden nadat de brander afslaat).

Kan een boiler (van 28 jaar oud) zo vol troep zitten dat de warmteoverdracht gewoon prut is? Is dit aannemelijk? En wat is daar aan te doen naast een nieuwe (al dan niet inclusief de CV)


* de ketel pendelt in de CV stand al vanaf het begin (>25 jaar geleden) en dit zou volgens de monteur aan een externe regeling liggen (de vloerverwarming heeft een eigen pomp, gestuurd door de kamerthermostaat, de CV-ketel heeft een niet daar aan gekoppelde weersafhankelijke sturing). Dit pendelen duurde (uiteraard) wel voort maar het pendelen van de boiler leek voorbij.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het merk/model boiler? Foto's vinden we hier ook altijd prettig om naar te kijken :wink:
 

Bernhard

  • #3
Bij het opstoken van een boiler zal het temperatuurverschil tussen de cv-watertemp. en de boilertemp. steeds kleiner worden. De warmteoverdracht van de ketel naar de boiler wordt door de afname van het temperatuurverschil dus ook kleiner. Gevolg de ketel zal pendelen.
Instelling boilerthermostaat +70K.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou de kogel die in de 3 weg klep zit eens gaan bekijken, er zijn erbij die opzwellen waardoor de water stroming bijkans 0 is geworden.

De kogel die bij de oude Nefit ketel installatie werd toegepast is gewoon los met een O ring en boutjes te koop. Dan zou het probleem zomaar opgelost kunnen zijn.

Of de gehele 3 weg klep vervangen door een nieuwer model drieweg klep maar dat kost dan wel extra.

De boiler thermostaat staat bij dit type installatie maximaal op 60°C en maximaal thermostaat op 110° de ketel regel thermostaat moet wel op 90°C staan.

Vr Gr en succes ermee
 

R-p

  • #5
Dank voor de reacties. De leiding NA de driewegklep naar de CV is koud, die naar de boiler is bloedheet. Daarom dacht ik dat de driewegklep gewoon netjes werkte, maar dit sluit een slechte doorstroming natuurlijk nog niet uit. De stromingssensor in de retourleiding is 'dom' (of binair) volgens mij: of er is stroming of er is geen stroming, dus de mate van stroming wordt niet gemeten.

Ketelregelthermostaat is maximaal (90ºC) en zoals aangegeven schiet deze temperatuur nog iets door wanneer deze schakelt. Maximaal thermostaat zal vast wel 110ºC zijn, is geen regelbare maar ben ik denk ik vergeten te fotograferen.

IMG_20201113_113931 - kopie.jpg IMG_20201113_113811 - kopie.jpg IMG_20201026_102820 - kopie.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu