Boiler + ketel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ga binnenkort verhuizen en wil graag direct de badkamer gaan moderniseren. We willen graag een dubbele douche (twee douchekoppen naast elkaar, met ieder hun eigen therm. kraan) installeren. De ketel die er nu al hangt willen we gaan vervangen door een nieuwe HR-solo ketel met een boiler van 80 liter. Mijn vraag is nu of een op zichzelf staand boilermerk (b.v. Ariston , Inventum) is aan te sluiten op b.v een Remeha, Nefit of Bosch ketel? Of verdient het de voorkeur om boiler en ketelmerk gelijk te houden?
 
Over merken geven wij sowieso geen info.
Zie forum regels.

Maar het kan wel.
Echter vraag ik me af waarom je niet bij 1 merk zou
blijven met je eigen combinatie? Dus boiler en ketel van 1 fabriekaat.

Deze sets zijn op elkaar afgestemd.
 
Met 2 ketels met tapspiraal zijn er nog meer voordelen.
Met een tapspiraal kan je zolang douchen als je wil. Met 2 ketels heb je bij storing van een ketel nog een reserveketel.
Met 2 ketels kan je ook de verwarmingsinstallatie opdelen in 2 gedeelten, parterre en verdieping.
Met jou voorstel moet je de koudwater- en de warmwaterleidingen aanpassen.
Met mijn voorstel moet, afhankelijk van de situatie, nog de gas- en de CV-leidingen aangepast worden. Mvgr Bernhard
 
Ariston en inventum maken elektrische boilers. Ik neem aan dat je wel een ketel met een indirect gestookte boiler bedoeld? Je warmwater met gasverwarmen is namelijk veel voordeliger dan elektra.Daarnaast is de opwarmtijd van een indirect gestookte boiler veel korter.

Ik zou gaan voor een solo ketel met een indirect gestookte boiler van 120 liter. Het vermogen van de ketelkun je dan ook mooi afstemmen op de warmtebehoefte van de woning. Een ketel van 22kw zal vaak al voldoen en daardoor krijg je een mooi rustig regelgedrag.
 
Het gaat me ook helemaal niet om een merk, daarom heb ik er ook meerdere genoemd in m'n voorbeelden.
Ik wil i.d.d. een indirect gestookte boiler en was me niet bewust dat beide genoemde ketels elektrisch zijn. Die vallen dus af, dus dan worden het waarschijnlijk sowieso een ketel en boiler van hetzelfde merk.
Ik had al zo'n vermoeden dat ik de waterleidingen ook moest gaan aanpassen. De ketel komt beneden te hangen en de badkamer is boven en ik dacht daarom een 22mm leiding naar de badkamer te leiden en vanaf daar verschillende aftakking te maken voor beide douches (ieder 12mm), bad (15mm), wastafel (15mm) en toilet (12mm).
Is het trouwens mogelijk om nieuwe kunststof leidingen aan te sluiten op bestaande koperen leidingen? Ik heb nl. geen zin en tijd om direct alle leidingen te moeten gaan vervangen.
 
Je kunt best een vreemd merk boiler nemen. Enkel de regeling moet wel overweg kunnen met de Nieuwe ketel. Aan te bevelen is om een boilerregeling te nemen die bij de ketel hoort.
Ook zal het vermogen over een komen met de ketel. De ketel moet een gelijk of hoger vermogen hebben dan de cv boiler.
 
Overgang van koper naar kunststof is in ieder geval geen probleem. Maar ik zlu de voeding van de douch zelf 15 mm maken, of 16 mm kunststof.

Groeten b.
 
Die 12 mm van de douche was een typefoutje, dat moet inderdaad een 15 mm worden.
Ik heb al genoeg dingen om over na te denken en te plannen dus het moeten maar gewoon een ketel en boiler van hetzelfde merk worden. Bedankt voor de hulp.
 
@Kacheltje, kunt u zich nader verklaren?
Als het vermogen van de CV ketel lager is dan wat de boiler maximaal kan omzetten, dan regelt de CV ketel toch tot maximale vlamhoogte en warmt het water gewoon wat langzamer op dan bij een zwaardere ketel?
Echter als het vermogen van de CV ketel nog hoger is dan de boiler aan kan dan zal de ketel terug moduleren of uit gaan tijdens het opwarmen van die boiler. Zou toch zonde zijn in een klein huis ?
Of heb ik het mis ?
MN22 gaf juist aan dat het ketelvermogen eerder afgestemd moet worden op de verwarming van het huis.
 
Ja, het vermogen van de boiler moet bij voorkeur hoger zijn dan het vermogen van de cv ketel.(En dus niet de ketel meer vermogen dan de boiler)
Al komt het hier niet op een kilowatt aan. Bij moderne ketels wordt gemoduleerd op aanvoertemperatuur bij het opstoken van de boiler.
De aanvoertemp wordt dan bijvoorbeeld 70 of 80 graden. De ketel zal dan eerst voluit branden, en naarmate de boiler verder opwarmt terugmoduleren.

Een boiler met een te lage capaciteit resulteerd in een traag opwarmende boiler, of een hoog gasgebruik, doordat een hogere aanvoertemp nodig is.

Het vermogen van een boiler wordt aangeduid in KW, bij een 90-70 watertraject van de ketel, en een 10-45 traject in de boiler.

Denk er wel om dat het vermogen van de ketel onder de 45 kilowatt moet blijven, anders ben je verplicht een dubbele scheiding te gebruiken.
 
Mooiste is in deze situatie een complete set van een merk te kopen. Je hebt dan de juiste boilersensor en aansluitset. Het is echter best mogelijk een vreemd merk boiler toe te passen. De sensor is vaak het gene wat merkgebonden is, en eventueel de driewegklep met aansturing.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan