Boiler - dubbele terugslagklep installatie vraag

Thompsongast

  • #1
Beste mensen,

Allereerst bedankt voor alle handige tips die ik al voorbij heb zien komen, een fantastische hulp bij dingen die ik tegenkom bij m'n verbouwing. Ik ben nieuw op dit forum, mocht ik iets fout doen hoor ik het graag, dan pas ik het aan.

Momenteel ben ik m'n keuken aan het verbouwen en heb besloten de huurboiler weg te doen en vervangen door een koopboiler en deze te verplaatsen van boven het werkblad naar de voorraadkast. Het is een Wesen Inox Flat 80 liter geworden na goede verhalen vanuit m'n kennissenkring. Ik had deze volgens handleiding aangesloten - met het meegeleverde overdrukventiel met een tube'tje naar de afvoer. Nu kwam daarna mijn loodgieter langs en meldde deze dat er geen terugslagklep in zou zitten, welke wel wettelijk verplicht zou zijn. Nu heeft hij er nog een inlaatcombinatie er direct onder gezet.

Nu een paar weken later klapt m'n verwarmingselement eruit met aardig wat roest aan het binnenwerk. Met een reset draait de boiler nu wel weer al drupt er water uit de eerste tank en is er aardig wat roest zichtbaar aan het verwarmingselement wat eruit geklapt was en aan wat aansluitingen. Volgens de winkel is dit te wijten aan de verkeerde installatie, namelijk een dubbele terugslagklep bij de koud-water invoer welke daardoor tegen elkaar in zijn gaan werken. Wat blijkt nu ook, in tegenstelling tot wat m'n loodgieter eerder zei zit er toch echt wel een terugslagklep in het bijgeleverde overdrukventiel (gecheckt door erin te blazen). Volgens m'n loodgieter zou dit niet uit mogen maken en zijn er zoveel installaties in Nederland waarbij er meerdere terugslagkleppen achter elkaar aangesloten zitten. Volgens hem is het een defect aan de electra en ligt het niet aan z'n installatie.

U begrijpt het al, ik als simpele klusser val tussen wal en schip met m'n handen in het haar - dat pakt zo lekker de kade vast - en ben bij elke reactie al snel uitgepraat omdat ik wel het een en ander begrijp maar niet supergoed bekend ben met leidingwerk. Mijn vraag, als leek zijnde is, wie heeft er nu gelijk met bovenstaand verhaal? Dan pas kan ik oordelen wat m'n garantierechten zijn en bepalen waar de fout ligt.

Bonus info: De binnenkomende druk is gemeten op 3 bar. De boiler stond op 60 graden ivm Legionella. Mocht het handig zijn voor het oordeel kan ik vanavond foto's bijvoegen.

Mocht iemand een idee hebben hoor ik het dan ook graag. Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Overleg, voor zover nog mogelijk, met uw loodgieter over een oplossing.
Haal er anders een goed bekend staand installatiebedrijf bij voor een second opinion.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Zijn er 2 terugslagkleppen geplaatst?
Of 2 inlaatcombinaties?
Een keerklep voor een boiler is nl. vragen om schade, een inlaatcombi is juist ter voorkoming ervan.
2 inlaatcombi's achter elkaar is geen probleem.
 

Thompsongast

  • #4
Bedankt voor jullie reactie, zie bijgaand in elk geval wat foto's om de situatie te verduidelijken, daaronder individuele reactie:

Aansluitingen + ontstane schade - verwarmingselement is losgesprongen uit een veer welke deze op z'n plaats had moeten houden, hierdoor is de onderhoudsklep deels naar beneden gekomen (schroeven uit 't vlees getrokken):


Verwarmingselement dichtbij met zichtbare roest vlekken:


@Theheadhunter
Het gaat om twee inlaatcombinaties, de combi het dichtst bij de boiler is een overdrukventiel met terugslagklep, die eronder hetzelfde inclusief afsluitkraan. Volgens de winkel zorgt het plaatsen van 2 terugslagkleppen zo dicht op elkaar voor gevaarlijke druk bij een electrische boiler.

@Jan
Bedankt voor de tip, enig idee in welke richting ik qua kosten kan denken voor zo'n second opinion? En gaat dit mij helpen om gelijk te krijgen bij de winkel die vanaf foto's al stellig het tegenovergestelde van wat m'n loodgieter zegt volhoud? Gezien het binnenwerk aardig wat roestplekken vertoont was ik wel van plan de boiler retour te sturen voor reparatie/vervanging.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Plaats even een foto van de twee inlaatcombi's.
 

Thompsongast

  • #6
@Jan,

Geen probleem, kunt u hier iets mee?



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Wat er ook gebeurt is, de eerste overdruk had uit de overdruk in de boilertank moeten voorkomen. Zelfs al zouden de kleppen elkaar beïnvloed hebben dan zou of de onderste klep zijn vastgeslagen of beide waren gaan spuiten, in beide gevallen geen overdruk.

Zoals ik het nu zie lijkt de las van de bodemplaat van het element losgeraakt, bij overdruk barst er een veiligheidsplaat ofr een scheurlijn op de tank om de overdruk redelijk voorspelbaar te laten ontsnappen.Ik heb nog nooit gezien dat een element er zo uitklapt.
 

Thompsongast

  • #8
@Headhunter,

Bedankt voor het meedenken. Dat eerste leek mij ook, hoe je het ook wend of keert, er komt altijd druk vanuit de waterleiding naar boven toe, wanneer deze druk tegengewerkt wordt door overdruk in de boiler lijkt mij dat alleen de eerste terugslagklep dichtvalt.

Hoe dan ook, helaas houdt de winkel anders vol en wellicht hebben ze ergens in de diepe krochten van natuurkunde gelijk. Momenteel wordt de boiler onder garantie vervangen en hoef ik er alleen een drukreduceerventiel tussen te plaatsen en moet ik het kiwa-keur inlaatcombinatie er tussenuit halen - wat uiteraard jammer is gezien de rest geen keurmerk draagt.
In elk geval een oplossing waar ik verder mee kan en in vergelijking met een reparatie of compleet nieuwe boiler een hoop centen scheelt. Ben benieuwd hoe het volgende model het uithoudt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Die inlaatcombinatie moet er verplicht tussen zitten, de andere kan er tussen uit mits de fabrikant voorschrijft dat die er tussen moet, dat kan ik me niet voorstellen.
 

Thompsongast

  • #10
@Jan,

Bedoeld u dat de "goud" kleurige of de "zilver" kleurige er tussenuit kan? Die zilverkleurige is vanuit zowel de winkel als de leverancier verplicht om aanspraak te maken op garantie, die goudkleurige heeft m'n loodgieter er tussen gezet omdat hij vanuit de vereniging verplicht is een kiwa-keur combinatie te plaatsen... daar is mijn probleem ontstaan gezien de loodgieter beweerd niet anders te mogen maar de winkel anders geen garantie verleend - als leek kies ik dan maar voor beiden. :oops:
U zou aanraden de kiwa-keur combinatie alsnog te laten zitten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De inlaatcombinatie is verplicht, de betreffende winkelier moet hoog nodig een cursus gaan volgen.
Het is maar goed dat de vereniging wel weet hoe het moet, misschien een idee het in orde te laten maken en een andere installateur het volgens de regels aan kan passen.
De bovenste ontlastklep kan de veroorzaker zijn van de lekkage van de boiler als de afstelling b.v. 10 bar staat.
De inlaatcombinatie zal een 6 of 8 bar zijn.
De bovenste klep kan verhinderen dat de inlaatcombinatie zijn werk kan doen, de druk van de boiler komt niet bij de inlaatcombinatie en die doet dus niets.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Dat bovenste ding is ook een inlaatcombinatie van 0,8Mpa
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Je hebt gelijk maar die is hier niet toegestaan, bij een inlaatcombinatie hoort er een opening te zitten net onder het buisje van de overstort, dat zit er bij de bovenste niet en er zit ook geen afsluiter in de combi.
Ik moet ook nog zien dat er een Kiwa keur op zit, dat is ook verplicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu