Boeken(DVD)plank maken

Mosselmaniac

  • #1
Hallo Iedereen,

Ik ben nieuw hier op het forum. Ik ben hier gekomen in een zoektocht voor een verborgen wereld voor me, ik ben totaal geen klusser. Twee linkerhanden, student, iemand die altijd met de computer werkt en amper een hamer gebruikt heeft.

Wat is het idee? Ik heb een (legale(!)) DVD verzameling, zo'n 500 stuks. Deze stonden tot voor kort 3 dik achter elkaar, maar door omstandigheden moet dit veranderen.

Het idee is als volgt, het is een rechthoekige ruimte. In het midden, aan de korte zijde, komt een klein bureau.

Rondom dit bureau zou ik wat planken willen hebben, speciaal voor de DVD's. Een 4-tal, of 5-tal boven elkaar, rondom het bureau. Wellicht alleen aan de twee lange zijden. Begrijpen jullie?

Wat zijn de stappen voor me? Bepalen hoeveel planken natuurlijk, lengte opmeten, de muur is gewoon steen, hoe monteer ik de planken, etc? Welke planken? Kan ik gewoon naar de Gamma rijden, en een plank kopen en deze bevestigen? Het liefst zo makkelijk / goedkoop mogelijk eigenlijk. Ze zijn puur bedoeld voor DVD's, geen boeken, dus de breedte van die plankjes zou niet zo breed hoeven te zijn. Ik heb eigenlijk gewoon geen idee hoe ik zo'n plankje moet monteren, tips? Links? Ik heb dit forum afgezocht, maar kon zoiets triviaals niet vinden.

Ik besef dat het wellicht een veel te lange post is voor 10 simpele plankjes, maar hoop dat iemand me kan helpen!

Alvast hartelijk bedankt!
 

EdP

  • #2
Een beetje afhankelijk van of het alleen functioneel moet zijn of dat het oog ook wat te wensen heeft. In het eerste geval zou je gewoon een plankdrager systeem kunnen halen, je weet wel, zo'n metalen ding waar je plankdragers e.d. in kunt hangen.

In het tweede geval moet je maar even aangeven wat je zelf ongeveer in gedachten had. Schets maken kan ook natuurlijk.

edit: ik bedoelde zoiets:
afbeelding niet meer online

Er is bijv. ook nog zoiets:
afbeelding niet meer online

Zoveelkeus eigenlijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je zou een compleet kastje kunnen maken van gepalstificeerde spaanplaatpanelen 15 of 20 cm breed, gebruik makend van houtdeuvels voor de hoekverbindingen en een achterwandje van board. Zo zou ik het tegenwoordig doen, je hebt dan een net afgewerkt geheel. Nadeel daarvan is dat die methode eigenlijk wat te moeilijk is voor een beginner.

Een heel goed alternatief is om gebruik te maken van een wandrailsysteem (pagina niet gevonden), waar je planken op kunt plaatsen op onderlinge hoogte die je later kunt wijzigen. Werkt heel mooi, alleen geeft het vrij veel gaten in de muur.

Ook daarvoor kun je kant-en-klare "panelen" van 15 of 20 cm breed gebruiken, zijn te koop in diverse uitvoeringen (wit of in een houtmotief). De uiteinden kun je afwerken met strijkfineer, plak je er dus op met een strijkbout.

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden, kijk zelf ook eens op de sites van de grote bouwmarkten naar suggesties...

Edit: het wandrailsysteem gebruikt de rails uit het eerste plaatje van EdP! :wink:
 

Mosselmaniac

  • #4
Bedankt zeg! Wat een snelle reactie beiden!

Gaaf, zo'n wandrailsysteem is wel wat volgens mij. Hoewel die plankjes wel altijd op dezelfde hoogte van elkaar gaan hangen denk ik. Die dvd's zijn alleen niet zo breed natuurlijk, ik hoop niet dat ik zeg maar heel veel 'plank' overhoud.

Wat zou zoiets kosten? Wellicht is dat helemaal niet realistisch voor me hoor. Denken jullie dat ik dit, met 0 ervaring, kan monteren? Ik wil mijn omgeving weleens verbaasd doen staan, dat ik zoiets monteerd heb ;)
 

Mosselmaniac

  • #5
Ik zit nog eens te kijken, ik Googlede op Plankdrager en kreeg dat plaatje van de eerste post :)

Hoe werkt zoiets? daar zitten sleuven in, maar hoe gaat die plank dan vastzitten of erop liggen?

Bij zoiets:

afbeelding ontbreeekt

snap ik het, daar leg je de plank gewoon op? Gaat dat niet schuiven dan, trouwens?

Maar hoe zit het dan met die sleuven? Bedankt.
 

EdP

  • #6
Dat zijn plankdragers die je vastschroeft. Kan ook natuurlijk. Je schroeft ze zowel op de muur als op de plank vast.

Voor iemand die nog amper een hamer in handen heeft gehad zul je dus wel gaten in de muur moeten leren boren, en wel zo dat de dvd's niet allemaal naar beneden schuiven. :wink:
Op zich is dit natuurlijk best te leren. Je moet dan wel ook beschikking hebben over een klopboor met steenboortjes.

Horizontaal uitrichten en aftekenen op de muur (tip: waterpas, of bak water als je geen waterpas hebt). Voorzichtig gaatjes boren: plug maat 6 heeft boor maat 6, maar begin met een kleinere boor voor het geval het gaatje uitlubbert. Kleinere gaatjes groter maken is makkelijker dan grote gaten kleiner maken.

Om te zorgen dat de boor niet uitschiet kun je een kruis van schilderstape op de muur plakken en daar doorheen boren. Hou de boor vooral loodrecht op de muur en zet geen overdreven kracht, de machine moet het werk doen.
 

Mosselmaniac

  • #7
Bedankt! Duidelijk, maar hoe zit het bij

afbeelding niet meer online

zoiets dan? Die schroef je vast in de muur, maar daar kun je toch geen plank opleggen? Dat lijkt wel alsof je de plank moet zagen en sleufjes meot maken of iets dergelijks...
 

EdP

  • #8
Draai de foto denkbeeldig 90 graden. Hij hangt verticaal dus.
De planksteunen duw je erin en klaar ben je.
 

Pepjo

  • #9
Daar hoort deze:afbeelding ontbreekt ingehaakt te worden.

Je hangt de rails dus verticaal, twee of meer naast elkaar, en haakt daar de plankdragers in.

Hierop leg je de planken. Voordeel van dit systeem is dat je de plankafstanden kunt veranderen door simpelweg de dragers te verhangen.
 

EdP

  • #10
Nog een ding: de meest verkochte schroeven zijn tegenwoordig snelbouwschroeven of spaanplaatschroeven. Deze zijn minder geschikt voor gebruik in een plug in een muur. Dan heb je meer aan een houtschroef, omdat deze taps toeloopt en zich dus steeds strakker vastzet in de plug.
 

Mosselmaniac

  • #11
Ok bedankt, duidelijk. Vandaag bij een bouwmarkt wezen kijken (ik geloof dat ik geen namen mag noemen?), en heb ze ontdekt.

Laatste vraag voordat ik aan de slag kan, wat voor planken moet ik hebben en waar kan ik die het beste kopen? Ik zag wel in die bouwmarkt mooie, afgewerkte planken, maar die waren zo'n 12 euro per stuk. Ook niet echt lang genoeg om eerlijk te zijn. Als je dan zo'n 10'tal planken nodig hebt, kun je net zo goed een kast kopen, kant en klaar? Best veel geld voor een paar plankjes op die manier?

het hoeven ook niet de meeste mooie planken te zijn wat mij betreft, ik kan er zelf desnoods met een schuurpapiertje overheen gaan ;)

Tips?
 

Pepjo

  • #12
Je kunt een plaat plaatmateriaal kopen en die in de bouwmarkt op maat laten zagen, in stroken.

Dan ben je wel gebonden aan een lengte van 2 meter 44 als uiterste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu