Boekenplank maken

Primahoor

  • #1
Hallo,

Weer even een hobbyvraagje.
Ik wil aan een kant van de studeerkamer 1 plank maken waar precies een rijtje ordners op past. (dus zeg maar de hoogte van net boven de deur. Geen probleem zou je zeggen, niets meer aan doen maar ik heb wat vraagjes waarvan ik hoop dat de tonnen ervaring alhier daar wat bij zou kunnen helpen.
  1. Aangezien het bovenshoofds is lijkt het me mooi en netjes om aan de onderkant geen steunen te zetten. Maar is er een systeem die de kracht van een dergelijke plank (met volle ordners) aankan. Zonder bevestiging aan de onderkant te hebben.
  2. Hoe zou ik dit het beste kunnen vastmaken in mijn gipsblokken muurtje
  3. Is het mogelijk om 1 lange plank te gebruiken, of zijn er redenen om dat niet te doen (lengte kamer 3.40)
Dank voor alle ideeën.
 

Torching Vark

  • #2
  1. De steunen kun je ook aan de bovenkant plaatsen. De plank en het bevestigingsmateriaal moet dan wel van goede kwaliteit en dikte zijn. Je plank ligt niet meer ergens op, maar hangt aan zijn schroeven. Hart hart afstand moet dan kleiner zijn.
    Gebruik dan wel massieve steunen, niet van die dingen met losse elementen, die vallen er uit.

    Indien je planken in een kleur gaat maken kun je ook met een bovenfrees de contour van de steunen aan de onderkant van de plank uitfrezen. Steunen op de plank bevestigen met de muur zijde naar boven. Dan de onderzijde afplamuren en de plank schilderen. Daarna aan de muur bevestigen.
  2. Het enige wat ik weet is dat je de eerste keer gewoon in cellenbeton kan schroeven. Maar ik vraag me eigenlijk af of cellenbeton een loeizware plant met ordners wel leuk vindt. Je trekt nl behoorlijk aan de muur.
  3. 1 lange plank kan, maar het is wel goed de plank even op temperatuur te laten komen. Als hij door vochtigheid of temperatuur nog krom wil trekken doet hij dat tenminste niet aan de muur. In de diepte richting is de plank nl nogal sterk, en als hij krom wil...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Indien mogelijk een paar dunne staaldraadjes aan het plafond bevestigen die aan de voorkant van de plank als drager kunnen dienen.
 

Torching Vark

  • #4
Maar dat wel als extra, niet als hoofdbevestiging.
De draad zelf is supersterk, maar de bevestiging is vaak lastig.
 

Erstas

  • #5
Wat je ook kan doen is bv. een 40 mm dikke mdf plank nemen.
Ik weet niet hoe breed de boekenplank wordt maar laten we eens uitgaan van 30 cm.
Als je nu ronde stalen staven (rond 1,5cm, 20cm lang) neemt die met 2 bouten aan de muur kunnen worden bevestigd dan kun je de plank onzichtbaar bevestigen.

Op een plank van 3 m, meet je 10 cm aan de uiteinden naar binnen, dan hou je 280 cm over en dit deel je door 6. Teken deze maten af op de muur en op de achterkant (muurzijde) van de plank.
De plank is 4 cm, dus 2 cm is het hart van het gat.
Hier boor je gaten van 1,5 cm, 20 cm diep.

De bouten die uitsteken moet je ook inkappen met een beitel in de achterzijde van de plank zodat de plank straks mooi tegen de muur aansluit.

Nu zet je de staven op de afgetekende maten op de muur vast, vanaf het kozijn ook 2cm hart van de ronde staaf aanhouden, zo komt de plank precies boven het kozijn.
Schuif de plank met de gaten over de stalen staven tegen de muur en kit deze aan de muurzijde rondom af.
De plank is nu onzichtbaar bevestigd en door de stalen staven gaat deze ook niet doorhangen als er een redelijk gewicht op komt.

Ik heb een breedte aangehouden van 30 cm (boekenplank), bij een andere breedte moet je er rekening mee houden de gaten op 2/3 diepte van de breedte van de plank te boren.

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld maar dat valt wel mee, als je een schetsje nodig hebt laat je het maar even weten.

Groeten
 

Torching Vark

  • #6
Het zweedse gehaktballetjes idee.
Hoe wil je, Erstas, de stalen staven precies op de muur bevestigen? De TS wil namelijk ordners op de plank plaatsen, en die zitten vaak vol met papier. Zwaar dus, als ik hier een gemiddelde ordner pak ga ik boven de 3 kg uit. Bovendien komt de belasting niet in het vlak van de muur te zitten maar daarbuiten. Er wordt dus flink aan de stangen getrokken.

Als je zo'n idee als Erstas voorstelt wilt moet je dus in ieder geval de plank op de stangen bevestigen zodat de plank niet van de stangen af kan schuiven als de stangen wat schuin komen te staan. D'r zal maar een kind onder lopen...

Om nog een idee van de belasting te geven. Het concern dat er 'lack' aan heeft beperkt de belasting tot maximaal 15 kg (5 kg bij gips muur) op een 110 cm plank met 2 steunen (2 schroeven per steun). Da's 7,5 kg per steun, in jouw idee zit de TS boven de 20 kg per steun denk ik, en de plank is nog dieper ook...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Als je een plank van de bovenkant op wilt hangen moet je er rekening mee houden dat de bovenste schroef (dus het dichtst aan het plafond) in je beugel de meeste kracht te verduren heeft.

Is er een gasbetonwand geplaatst dan wil het wel eens voorkomen dat deze er koud tussen gezet is, dus de bovenkant zit niet echt vast aan het plafond met als gevolg dat de muur kan gaan barsten als je er veel gewicht op zet.

Soms is het beter om dan i.p.v. aan de wand aan het plafond te gaan bevestigen omdat deze vaak van beton is en dit gewicht veel beter kan dragen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Erstas

  • #8
Ik ben er idd erbij vergeten te melden achterlangs tussen plank en de muur montagekit te doen, aandrukken tegen muur, effe loshalen (10 min) en dan weer tegen muur drukken en afkitten.

Hoezo, zweeds gehaktballetjes idee? In de interieurbouw hebben we dit wel vaker toegepast, dit is geen prutswerk maar dan gaat het om exclusieve interieurs.

De breedte (diepte) van de plank stond er niet bij vermeld, ik heb dus gewoon 30 cm aangehouden, breder moet je ook niet gaan.

Aan die staven zitten dus stalen platen die je met 4 bouten kan vastzetten. Als je die staven dan zo verdeeld als aangegeven in mijn vorige bericht dan zitten de staven ca. 45 cm uit elkaar, ruim voldoende voor deze belasting. Tussen die 45 cm komen pakweg 4 á 5 ordners te staan, aan beide zijden zit dan een stalen staaf bevestigd met 4 bouten, in totaal dus 8. Ben er zeker van dat dat plankje mooi blijft hangen en ook niet gaat doorhangen.
Met de stevigheid van de muur moet natuurlijk wel rekening worden gehouden, zoals Gerrit B al aangaf.

Wat natuurlijk ook kan is de staven volledig door de muur heen vastzetten, ligt eraan hoe ver je wil gaan voor een boekenplank :mrgreen:
 

Torching Vark

  • #9
Erstas schreef:
Als je nu ronde stalen staven (rond 1,5cm, 20cm lang) neemt die met 2 bouten aan de muur kunnen worden bevestigd dan kun je de plank onzichtbaar bevestigen.
Erstas schreef:
Aan die staven zitten dus stalen platen die je met 4 bouten kan vastzetten.
Je bent wat van idee verranderd. :?: Kun je met een tekeningetje toelichten hoe je het bedoeld? Koop je de staven trouwens ergens, of maak je ze zelf??
Erstas schreef:
Tussen die 45 cm komen pakweg 4 á 5 ordners te staan, aan beide zijden zit dan een stalen staaf bevestigd met 4 bouten, in totaal dus 8.
Volgens mij kun je op 45 cm geen 4 á 5 maar 6 ordners kwijt. En omdat een staaf niet alleen de ordners links, maar ook rechts van zichzelf moet dragen wordt de belasting in jouw berekening verdubbeld.
Erstas schreef:
Ik ben er inderdaad erbij vergeten te melden achterlangs tussen plank en de muur montagekit te doen,
Is kit sterk genoeg? Mijn ervaring is dat kit vooral sterk is als het op afschuiving belast wordt. Bijvoorbeeld een latje aan de muur waaraan getrokken wordt langs de muur. Als je die van de muur af trekt dan is kit een stuk zwakker. Als oplossing zou je een schroefje van de bovenkant door de plank in de buis kunnen doen
Erstas schreef:
Hoezo, zweeds gehaktballetjes idee?? In de interieurbouw hebben we dit wel vaker toegepast, dit is geen prutswerk maar dan gaat het om exclusieve interieurs.
Op dit forum is het verboden merkgerichte adviezen te geven. Ik gaf de TS een hint waar hij een dergelijke verbinding kan gaan bekijken. Exclusieve interieurs daar?, jazeker! :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Beste mensen,

De vraag van de topicstarter wordt een beetje ondergesneeuwd door een discussie, die zich aan het verharden is, en helemaal niet nodig is om zo gevoerd te worden.

Hier heeft de TS weinig aan, en het is dan ook niet verbazingwekkend, dat hij niet meer reageert.

Ik stel voor de discussie te beëindigen en eerst de reactie van TS af te wachten.
 

Torching Vark

  • #11
Was zeker niet mijn bedoeling Kees, vrij discuseren staat bij mij hoog in het vaandel.
Ik heb de tekst iets aangepast, maar wil toch wel graag mijn twijfels uiten want als er 3m40 met ordners naar beneden komt...

Overigens vindt ik dat de TS wel volledig geinformeerd moet worden, ben dus ook blij dat Gerrit zich bv in de discussie heeft gemengd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Laten we eerst eens afwachten wat TS er over te zeggen heeft.

Misschien hangen de planken inmiddels al...
 

Erstas

  • #13
Ja, je hebt gelijk laten we de discussie maar beëindigen, alhoewel ik hier wel nog even verder over zou willen gaan met Torching Vark.
Want als iemand die de plank met de beugels aan de bovenkant, dus ook van bovenaf geschroefd, mij wil vertellen wat wel en niet stevig is dan wil ik daar graag even op doorgaan. :wink:

Groeten


De discussie kan wat mij betreft gevoerd worden via PB's, het forum is hier niet voor. Slotje dus. Moderator.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik ontving het volgende PB hierover, dat ik tengevolge van mijn vakantie nu pas heb gelezen. Daarmee sluit ik het onderwerp alsnog af.

Van: Primahoor
Aan: Klusidee Kees
Geplaatst: Ma 22 Mei 2006 12:59
Onderwerp: (dit onderwerp)
Beste Kees,

Na system crash thuis zag ik dat het onderwerp wat ik heb gestart nog geen nette afsluiting van mijn kant heeft ontvangen.

Ik heb de plank nog niet opgehangen, maar heb naar aanleiding van deze discussie eerst wat vraagtekens te zetten bij de draagkracht van de muur denk ik ! De opties welke nu zijn genoemd mmoeten zeker leiden tot een goede ophanging! Dank allen daarvoor!

Kun jij iedereen voor mij bedanken in het topic, en allen sterkte wensen met de verdere discussie!?

Gr
Edgar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu