Bochten in standleiding afvoer WCs

Honingimker

 • #1
Beste klussers,

Afgelopen weekend ben ik begonnen met het maken van mijn standleidingen tbv de afvoer. Ik heb een standleiding voor de WC's (een op de badkamer, de ander beneden). De andere standleiding is voor de overige afvoeren van badkamer en keuken. Ik leg de leidingen van kelder tot zolder ivm beluchting.
Nu zegt mijn buurman dat de 2x 45graden bochten in de standleidng voor de WCs voor problemen gaat zorgen, verstoppingen en dergelijke. Volgens hem moet deze leiding loodrecht zijn. Ik heb hierover mijn twijfels aangezien de bochten slechts 45 graden zijn en de leiding muurvast is gemaakt aan de muur. De bochten moesten erin komen aangezien ik niet rechtboven elkaar gaten in de vloeren kon maken.
Moet ik aan afbreken denken of is mijn buurman wat te voorzichtig?
Alvast bedankt voor het meedenken.
FOTO:
 

Exiled

 • #2
Merkwaardig dat je twee aparte standlediingen hebt; zou logischer zijn alles te combineren en dan met 1 pijp naar beneden.

Enfin, nu zit het en zoals het nu zit kan het echt geen kwaad. De stroom heeft al zoveel vaart dat dat prima door die sprongen heen stroomt.

Wel zie ik rechts onder een T-45 graden; ik weet niet wat daar aan komt, maar aangeraden wwordt om haaks op de standleiding aan te sluiten; dus met T-90 graden.
 

Honingimker

 • #3
Mij werd aangeraden de WC apart van de rest aan te sluiten op de standleidng ivm luchtjes. Daarnaast wil ik in de toekomst op zolder ook een badkamer hebben. 3 WC's, 2 douches, bad, wastafels, keuken leek mij wat veel op 1x 110 buis, vandaar de keuze voor 2.
De rechter standleiding waar het Y stuk opzit is voor alle afvoeren uit de keuken. Ook hier is me geadviseerd liever een Y te pakken dan een T aangezien er toch geen grote hoeveelheden doorstromen zoals bij een toilet (dan zou een Y voor onderdruk kunnen gaan zorgen)
Maar jij zegt dus dat de bochtjes geen problemen opleveren. Thank god :-)
 

Luka

 • #4
Volgens de loodgieter op het project waar ik nu werk is dit de enige juiste manier om zoiets te maken.
Wel is het overbodig omdat 1 leiding ruim voldoet voor een normaal woonhuis.
Maar als je toch graag 2 leidingen wil kan het prima zo.
Hij was wel benieuwd naar het alternatief van de bewuste buurman trouwens.
Als je aansluitpunten niet boven elkaar liggen heb je geen andere keus namelijk (of toch maar dat weet de buurman alleen).
 

Xr8

 • #5
12 etages op een standleiding is heel normaal. Werkt al 50 jaar prima. Bij dit soort leidingen worden er overigens wel valonderbrekers in gemaakt.

Zo je het gemaakt hebt kan prima maar mijn inziens overbodig veel werk en materiaal. Als je de boel zo beugelt en opsluit dan zou ik er in ieder geval een expansiestuk in opnemen.

Aansluitingen op een standleiding normaal altijd haaks.

Succes.
 

Honingimker

 • #6
Bedankt voor de kundig reacties. Ik begrijp dus dat ik nog 24 etages op m'n buizen kan aansluiten :P en een Y stuk moet vervangen door een T en zijn er deskundigen die het er goed uit vinden zien! Gelukkig, ben ik weer enigsinds gerust gesteld. Nog nooit zoiets gedaan, enkel via kennis door dit forum!
Nu de eerste verdieping erboven. Daar heb ik meteen ook een vraag over. De hoogte van de WC afvoer. Een al veelbesproken onderwerp hier. Ik heb ook al het nodige gezocht. In de bouwmarkt meette ik vanmiddag 19 cm vanaf de afwerkvloer tot onderkant 110buis, 2 bekende merken.
Omdat ik dus nog niet heel goed weet hoe hoog de vloer komt, vraag ik me af of het liever iets te hoog of te laag mag zijn? Ikzelf ben 2 meter en 5 centimer lang, dus zal de pothoogte wel op 50a52 maken.
 

Exiled

 • #7
Let op dat je het frame & pot pas plaatst NADAT de vloer is aangebracht. Anders zit je ongemakkelijk laag. Verder kan je toch gewoon met schuifmoffen de zaak op de goede hoogte brengen?

Let op dat je de opening met een speciekap dicht maakt; als er bouwafval invalt (zelfs gruis) kan dat hele nare gevolgen (verstoppingen verder op) hebben.
 

Honingimker

 • #8
Yes, ik ga die ook pas plaatsen nadat ik de uiteindelijk vloer heb gemaakt, en heb nu dus een 25 centimeter boven de bestaande vloer de WC afvoer laten uitkomen. Als ik die onderste nu nog moet vervangen kom k die hele buis weer aan het loshalen :-) Maar ja, als het zo is, is het zo. De speciekappen heb ik al gemaakt in de vorm van schroefdeksels.
 

Polderboer

 • #9
Ondanks dat je zelf erg lang bent is een pothoogte van zo'n 39/40 cm aan te bevelen. dit lijkt voor jou misschien laag maar heb er laatst nog een stukje over gelezen schijnt voor je lichaam toch het beste te zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Seniorenpotten b.v. zitten allemaal hoger.
Ik ben 1,80 m en heb de pot op 43 cm zitten, een verademing na jaren met een lagere pot.
Van klachten heb ik nog nooit iets gehoord.
 

Honingimker

 • #11
En op hoeveel centimeter zit bij Jan en Polderboer de onderkant van de wc-afvoer? :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Geen idee, dan moet ik de pot eraf halen en dat is me net iets teveel. :wink:
Bij een hangend toilet wordt een mal meegeleverd, daar kunt u precies zien waar de afvoer moet zitten, tel bij een onafgewerkte vloer de dekvloer en de tegeldikte er bij op en de hoogte is bekend.
 

Haplo

 • #13
Hart afvoer voor een wc hoogte van 45cm is 27 cm vanaf afgewerkte vloer.
Ik houd zelf altijd een hoogte van 37/38 cm vanaf het punt waar de draadstangen in komen.
 

Xr8

 • #14
Let wel dat de frames altijd uitgaan van een onderaansluiting. Wil je de afvoer recht naar achteren aansluiten dan dien je een andere aansluitbuis te gebruiken. Los verkrijgbaar.

Succes.
 

Honingimker

 • #15
Daarmee bedoel je de buis tussen de uitgang van het inbouwcloset en de daadwerkelijke afvoer ingang?
 

Tiho

 • #16
De ene is haaks die je dus hebt en de andere is recht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Daar was nog niemand opgekomen :idea:


De bocht die er standaard bij zit hoort bij een aansluiting in de vloer, dat is vrijwel altijd het geval.
Er zijn situaties waar de bestaande pot via een achteruitgang op een rioolbuis in de muur aangesloten is, dan moet er een recht stuk buis bij gekocht worden.
 

Tiho

 • #18
Was iets informatiever dan alleen ja jan.
 

Honingimker

 • #19
Heb de buizen nu zo geplaatst dat ik er nog mee kan spelen. Daarbij is de muur voor de leiding pas als laatste gemaakt en kan ik de buislengte nog aanpassen.
Nu zit de afvoer op 44.5cm vanaf de houten balk. Rekenend op 18mm OSB plaat, daarop 18mm bruynzeelplaat en daarop 22mm eiken vloerdelen=5,8cm= nog nekel millimeters van een plastic laag ertussen.


Kan ik de tweede buis ook aanluiten op degene die naar zolder gaat en dus belucht wordt. Ik plaats namelijk liever 1 buis naar zolder ipv twee. En kan dit, hoe sluit ik dan een (beluchtings)buisje aan tussen twee 110 buizen?
 

Xr8

 • #20
Zet dit T stuk zo laag mogelijk. Je kunt er dan een haakse of 45 graden bocht aanmaken en zo de haakse bijgeleverde bocht toepassen. Scheelt weer de aanschaf van een losse pijp.

De buis waar het hier over gaat is overigens de aansluiting van het frame op het riool. De pot word met een andere pijp weer op het frame aangesloten. Dit ter informatie.

Gezien het feit wat er boven nog op de leiding komt zou ik zeker expansiestukken gaan toepassen. Het beste is dit zowel op begane grond alsmede 1e verdieping te doen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu