Blum scharnier afstellen

Rds

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een kastje hangen in de keuken waar een Blum scharnier inzit.
Echter klapt het nu heel hard dicht.

De stelschroef die ik gevonden heb zorgt alleen voor de zwaarte en vangt niet goed de klap op.

Iemand die mij kan helpen?



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de site van Blum lijkt het eroip dat dit de klapscharnieren "AVENTOS HK-S" betreft.

Wanneer je vervolgens googelt met AVENTOS HK-S montage of met AVENTOS HK-S manual kom je allerlei documenten en zelfs video's tegen, die je haarfijn vertellen hoe dat scharnier afgesteld zou moeten worden.:wink:

Is de AVENTOS HK-S niet exact jouw scharnier, dan zou je op de site van Blum kunnen gaan zoeken welke dan wél exact overeenkomt om vervolgens met die naam te gaan zoeken naar een handleiding.
 

debueger

  • #3
Als de deur hard dichtslaat is het meestal de demper die niet goed meer is. Deze zijn gemakkelijk uit het mechanisme te halen. Het is goed om even te kijken op het internet hoe een demper eruit ziet. Zoek op Blum en demper, dan vind je wel wat plaatjes. En zul je deze snel herkennen in de scharnier en zie je hoe deze bevestigd zit.
Als de kast deur open staat, dan kan je met je vinger heel gemakkelijk de demper verwijderen door deze iets naar je toe te schuiven. Daarna valt deze eruit.
Ik kon voor mijn oude Blum klepscharnier niet de opvolger van mijn model vinden. Maar toen ik de dempers aan beide zijde met de hand een beetje had schoon gemaakt en in en uit had gedrukt (5 min), toen werkte deze weer prima. Het erin zetten gaat ook gemakkelijk, je schuift ze gewoon er weer in.
Een setje nieuwe dempers kost ongeveer een kwart van de prijs van een klepscharnier, dus opzich is het wel de tijd waard om uit te zoeken welke wel zou passen.

Overigens kon ik het vervangen van een demper niet vinden op de Blum website.

mvg Huib
 
  • Like
Waarderingen: Louise1

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
@debueger
Het is in dit forum zeer ongebruikelijk te reageren op oude topics.
Bovenstaand topic is van 24 juni 2018, dus precies 4 jaar geleden.
De topicstarter zal zijn probleem met de kastscharnier inmiddels ongetwijfeld hebben opgelost! :roll:
 

debueger

  • #5
Ik had hetzelfde probleem en zag dat er nog geen oplossing voorhanden was. Om andere te helpen heb ik op deze manier een oplossing vindbaar gemaakt.
 

Lampje45

  • #6
Kees hou eens op met het drammen over dit soort zaken.
Aanvullende informatie is altijd nuttig. Laat dit soort zaken aan de moderatoren over, die ook een draadje, als die niet meer actueel is kunnen sluiten. Maar dat wordt niet gedaan. Dus daar ligt de oorzaak!
 
  • Like
Waarderingen: Ronny en DAZ Niels

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Lampje45, houd nou eens op met commentaar te geven mijn opmerkingen, die ik plaats omdat het moderatieteam door omstandigheden heel beperkt van omvang is en daardoor te weinig tijd heeft om dit soort zaken aan te pakken.
 

Rds

  • #8
Uiteindelijk nieuwe scharnieren van de klanten service gekregen
 

Louise1

  • #9
@debueger ik wil toch graag reageren ook al is dit forum wat ouder. Met behulp van dit forum heb ik ontdekt dat mijn klap-klep probleem aan de demper kan liggen. Heb inmiddels nieuwe dempers maar zie niet hoe ik deze uit en weer in het klepscharnier kan krijgen. Mag een nr bellen van de leverancier maar dat zou ik pas maandag kunnen doen, en u schrijft dat je de demper eenvoudig naar je toe kunt schuiven. Ik zie niet hoe, maar is dat nader uit te leggen misschien?
 

debueger

  • #10
@Louise1 , het hangt er natuurlijk even vanaf welk type scharnier je hebt. Ik heb een 20k2501.05. Als je daar op zoekt kan je kijken of je een scharnier hebt dat daar op lijkt.
In mijn geval kon ik de klep open zetten. Omdat de scharnier-arm er dan uit is, komt er ruimte vrij in het scharnier waar ik mijn vinger in kon doen. Als je naar je demper kijkt dan zie je dat er aan beide zijde 2 uitsteeksels/pinnetjes zitten die het scharnier op zijn plaats moeten houden. Door de demper naar je toe te schuiven/trekken, (kennelijk kon ik met mijn vinger onder de demper komen) komt deze los.

Hopelijk heb je iets aan deze info. En zo zie je maar weer dat het goed is om oude topics open te houden zolang het nog over gangbare producten gaat.
 

Louise1

  • #11
@debueger ik zie het nog niet, maar heel veel dank dat u de moeite hebt genomen te antwoorden! ik zie nog altijd niets wat op de demper lijkt, en voel ook niets wat er op lijkt als ik dit naga. Vrees dat ik geduld moet hebben tot ik de leverancier kan bellen voor hulp bij het plaatsen, en we in de tussentijd nog wel een paar keer tegen het plafond zullen zitten door de klap die toch steeds weer onverwacht komt. Je bent zo gewend het gewoon los te kunnen laten :roll: zie de foto's

IMG_20221021_185838_resized_20221021_065918740.jpg IMG_20221021_185847_resized_20221021_065918444.jpg
 

debueger

  • #12
Het is als ik me niet vergis dat witte dingetje waar ik het rode circle omheen heb gezet.

IMG_20221021_185838_resized_20221021_065918740.jpg
 

Louise1

  • #13
ja dat was ook het enige wat ik kon verzinnen en er op vind lijken, maar dat witte dingetje zit muurvast met een soort popnagel door en door. Als ik erachter voel, lijkt het of ik een stevige veer voel oid. Ben benieuwd of ik er morgen mbv het gekregen telefoonnummer van de leverancier uitkom... Maar sowieso wel heel veel dank voor het meedenken!
 

Louise1

  • #14
Wauw. Waar een handige schoonzoon al niet goed voor is :bedankt: ik vroeg zijn technische blik, hij doet het kastje open en zegt "daar zit 'ie". Even prutsen om m er uit te krijgen en jawel, daar was 'ie! De nieuwe er in was geen probleem, dat zat zo. Vroeg hij om de andere kant ook gelijk te doen, maar we konden voelen dat die nog functioneert, dus ik heb voorgesteld dat zo te laten en de 2e demper te bewaren: we hebben nog zo'n klepkastje, stel je voor dat het daar ook gaat klappen dan hebben we nog een demper. Het zat juist linksboven achter het gedeelte dat omhoog komt bij het openen van de klep. En de nieuwe demper ziet er anders uit, maar paste wel. (die met rood er in is de oude, was veel verder uitgeschoven).

IMG_20221023_170137_resized_20221023_050240473.jpg
 

Louise1

  • #15
maar ik had het hem nooit gevraagd als ik niet hierboven had gelezen dat het "eenvoudig er uit geschoven kon worden", sowieso had ik waarschijnlijk zonder het lezen van dit forum misschien nooit bedacht dat het probleem op te lossen was..... !
 
  • Like
Waarderingen: debueger

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu