Blaren/ blazen na grondverf

Uzuri

  • #1
Ik heb een raamkozijn goed ontvet, opgeschuurd, stofvrij gemaakt en vervolgens voorzien van een laag op kleur gemengde grondverf (Sikkens Rubbol Primer Express - grachtengroen). De onderliggende laag is niet extreem dik en lijkt goed vast te zitten. Er is geschilderd bij koel weer, het grachtengroene kozijn dateert uit de jaren 30.

Tot mijn verbazing zag ik een paar dagen na het opbrengen van de grondlaag een aantal blaren in de verf. De grootste een cm of 6, de kleinere hooguit een cm in doorsnede. Na doorprikken kwam het kale hout tevoorschijn, dus blijkbaar is de onderliggende laag los gekomen van het hout.

Heeft iemand enig idee wat er mis gaat en wat ik anders moet doen? Dank voor het meedenken!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Geheel kaalhalen. Uit de jaren 30 betekent vaak dat er een aantal verlagen zijn aangebracht die de 350 mu ( totale laagdikte ) overschrijden. De nieuwe verflaag is flexibel, de onderliggende niet of zelfs "versteend" zoals we dat noemen. Boven de 350mu is het aanbrengen van een vers verssysteem gewenst.
Door het spanningsverschil scheurt de verse laag niet, maar vertoond wel blazen.
Bovenstaande is vrijwel het geval indien er bij het doorprikken geen vocht uit de blazen is gekomen.
 

Uzuri

  • #3
Bedankt voor je heldere verhaal. Er kwam inderdaad geen vocht tevoorschijn, dus kaalmaken dan maar. Het eerste kozijn is inmiddels gedaan en het goede nieuws is dat het onderliggende hout er perfect uitziet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat kan bijna niet anders door zoveel lagen afgedekt. :lol: Goed nieuws dus.
 

Uzuri

  • #5
Het aantal herkenbare lagen viel me eigenlijk nog wel mee. Ik heb er drie kunnen ontdekken, waarvan een bruine laag erg slecht was.

Een hoop extra werk, maar voor de toekomst weet ik in ieder geval dat het goed zit. Bedankt voor je advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu