Blanke aarde draad samen met coax door een buis?

Hendrik76

  • #1
Hi,

Ik ben met mijn stomme kop vergeten een aparte buis voor mijn aarde draad vanaf de badkamer naar de groepen kast te leggen.

Nu heb ik al wel 5/8 liggen voor coax naar de meterkast (ja er komt een tv in de badkamer) kan ik daar de aarde draad ook door heen trekken?

Of is deze verplicht in aparte buis te liggen? Ik kan me namelijk wel voorstellen dat het in deze dezelfde buis mag als vd.

Verder neem ik aan dat je nog steeds 6mm blanke aardedraad vanaf je badkamer naar je meterkast moet trekken of is dat veranderd?

de laatste keer dat ik hiervoor in de schoolbanken zat is 12 jaar geleden en daarna IT wereld beland dus weinig ervaring meer opgedaan.

alle hulp ideeën zijn welkom

gr

Hendrik
 

Imco

  • #2
In de badkamer maak je een centraal aardpunt. Dit ca verbind je met de aardedraad in de centraaldoos van de badkamer. Er hoeft dus geen aparte draad meer tot de meterkast te lopen. Uiteraard gaat dit verhaal alleen op als er aarde aanwezig is in de centraaldoos van de badkamer.
 

Lasdoos

  • #3
U mag voor uw vereffening in de badkamer geen blanke aarddraad meer monteren vanaf de meterkast.
U dient in de badkamer een plaatselijk vereffeningsnetwerk te monteren, deze dient verbonden te worden met alle in de badkamer aanwezige groepen, dus lichtpunt, eventueel wasmachine en droger groep
U kunt hiervoor op dit forum zoeken naar CAP of centraal aardpunt
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Tot 6-2009 mocht het niet, een aparte draad 6mm² naar de meterkast, vereffening diende lokaal te gebeuren vanaf de centraaldoos van de badkamer.

De nieuwe norm weet ik helaas niet exact, meende dat beide nu weer mogen.
 

Hendrik76

  • #5
Ok dank voor het antwoorden hierin.

Zoals aangegeven was ik het echt ff kwijt naar wat googlen op centraal aardpunt of CAP ben ik weer een heel stuk verder.

Ga een centraal aardepunt in de badkamer maken. Waarschijnlijk achter de spiegel of toch ergens achter het schuine dak waar alle andere leidingen gaan komen (ik kan daar altijd via een luik bij.).

Maar ik ben nu wel ff in verwarring gebracht.

Ik heb een houtenvloer daarover komen zwaluwplaaten en wilde daarop een aardemat neerleggen. Komt +/- 4 cm dekvloer over vanwege vloerverwaring (buizen). Maar nu lees ik weer dat een aardemat niet nodig is? Deze moet toch altijd in de badkamer of heb ik het mis?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat heb je mis, iig voor 6-2009 moest dat alleen als de wapening zich buiten de badkamer voortzette.Je mocht ook de wapening zelf aarden.

Na 6-2009 zijn er wat dingen veranderd ik weet alleen niet of dit ook met dit stukje te maken heeft.
Doorgaans word elke regel strenger dus het zou mij niet verbazen als het nu gewoon altijd verplicht is.
 

Hendrik76

  • #7
We leggen gewoon een aardemat beter save than sorry zeg ik maar.

Als het ik het goed heb moet hij op de betonvloer liggen waarover dan een dekvloer wordt heen gestort of heb ik dat ook verkeerd gezien?

gr

Hendrik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Normaal ligt hij tussen beton en dekvloer, maar hij mag ook tussen dekvloer en tegels.
 

Hendrik76

  • #9
Ok top bedankt!

We gaan weer verder moet opbouwen

gr

Hendrik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu